THE DUCHESS & FEESTJE GASSAN/WON YIP

Vorige maand viel er een prachtige uitnodiging van Gassan Diamonds op de mat: of ik weer zin had om op de Dam in Amsterdam het Chinese nieuw jaar te komen in te luiden. Denk aan ontvangst bij Gassan op het Rokin met de nodige bubbels, een Chinese drakendans op de Dam, een grote (geplande) vuurwerkshow en als klap op de vuurpijl: een After bij horeca-tycoon Won Yip in Majestic. Kijk, dat zijn de betere uitnodigingen en daar zeg je natuurlijk geen nee tegen.

Gelukkig was Fem bereid mij te vergezellen, dus hadden we meteen weer eens een mooie gelegenheid om samen op stap te gaan. Maar geen feestje, zonder eerst een goede bodem. Nu zit Amsterdam natuurlijk vol hotspots en places to be en de keuze voor the Duchess (op loopafstand van feestterein de Dam) was dan ook snel gemaakt.

duchess (2)Over the Duchess valt veel te zeggen. Dit restaurant is gevestigd in een prachtig, cosmopolitisch rijksmonument, voorzien van veel marmer en statigheid. Inmiddels is dit restaurant gebombardeerd tot de lieveling van hip & happening Amsterdam en dat snap ik best qua overweldigende entourage. Dan de afdeling eten. Ze doen aan shared dining, dus gezellig met je tafelgenoot in hetzelfde pannetje prikken. Het zijn allemaal kleinere en vaak pittige (op meerdere manieren interpreteerbaar  🙂 ) gerechtjes en over de creativiteit en variëteit valt weinig op te merken, de kok heeft nl. een tomeloze fantasie. Helaas ook wat betreft zijn uitleg over onze zeer zwart geblakerde bloemkool, die door ons linea recta werd terug gestuurd naar de keuken. Volgens de kookploeg zouden de gitzwarte stronkjes echter bijdragen aan de smaakbeleving van het recept. Yeah, sure….. zwart is vast het nieuwe wit of andersom,  maar ik brand mij niet aan gecremeerde toestanden. Ik zal hier dan ook niet zo snel meer komen om een vorkje te prikken (ondanks een financiële goedmaker bij het afrekenen). Wel om eventueel een cocktailtje te drinken, want als je van een hippe en overwelming omgeving houdt, dan is het best leuk om een keertje op je paasbest te crashen in dit omgetoverde bankgebouw.

majesticEn toen samen met Fem naar het Chinese feestterrein op en rond de Dam! Bij Gassan zat de sfeer er goed in tussen de feestelijke en blinkende vitrines van o.a. Rolex, Chopard, Cartier en Choices by DL. Kwam ook zeker door de goed draaiende DJ, begeleidende saxofonist en de perfect verzorgde Chinese hapjes en drankjes. Helaas kon de geplande vuurwerkshow, die altijd groots en meeslepend is, dit jaar niet doorgaan door de harde wind. Gelukkig was er ook genoeg ander vertier aan de overkant van de Dam bij Majestic, waar het feestje van Won Yip werd gehouden. En wat voor een feestje! Zelden tref je zo’n mooie, bonte verzameling aan van echt authentieke Amsterdammers, niet verkeerde mannen in pak, hippe vogels, bekende tatoeëerders, Chinezen in vol ‘oud en nieuw ornaat’, oude omroepsters en andere mooie paradijsvogels. Alleen de aanblik van deze rijke mix doet al een glimlach om je mond toveren.

 

lange fransDe sfeer was dan ook buitengewoon goed in de Majestic, niet in de laatste plaats door een spetterend optreden van Lange Frans. Uiteraard stonden Fem en ik hem als een paar groupies vooraan toe te juichen. En toen we zeker wisten dat zijn temperamentvolle ex Danielle niet in de buurt was, waagden we het erop om even een praatje te maken met De Frans. Toen hij ook nog aandrong op een foto met ons, kon de avond helemaal niet meer stuk (en nee, ik wil geen jaloerse opmerkingen horen over die passerende disco-straal op mijn hoofd!). Kortom, het was een top avond. En dat het maar een mooi jaar van de aap mag worden!

jaar van de aap