THE STAN SMITH STORY

Ze draaien al weer een paar seizoenen mee en ‘are still going strong’, de Stan Smiths van Adidas. Wie kent ze niet, deze witte, basic gymschoenen met kenmerkend gekleurd label aan de achterzijde? Ze begonnen al in de jaren ’60 hun carrière op het tennisveld als heuse tennisschoenen, toen nog zonder noemenswaardige naam. In de jaren ’70 werd vervolgens tennisser Stanley Smith door Adidas benaderd om zijn naam aan deze tennisschoen te verbinden. Hij speelde de sterren van de hemel erop en maakte de schoenen erg populair. Zo liepen bijvoorbeeld grootheden als David Bowie, John Lennon en Bob Marley er mee weg. Daarna raakten de gympjes een tijdje in de vergetelheid, totdat een paar jaar geleden allerlei stylisten en andere hipperts ze weer naar harte lust omarmden. Inmiddels zijn de sneakers niet meer weg te denken uit het straatbeeld en zijn ze hard op weg om een tijdloze klassieker te worden.

En wat vindt naamgever Stan, die bijna 70 wordt, er zelf allemaal van? Hij moet er hard om lachen dat zijn naam verbonden is aan hippe schoenen, want hij vindt zichzelf helemaal niet stylisch of modebewust. Ook moet hij grinniken om mensen die verbaasd zijn dat ‘Stan Smith’ niet alleen een schoen is, maar ook nog een echt mens van vlees en bloed. En tja, geef hem eens ongelijk, want wie zou het nu niet grappig vinden om de naamgever te zijn van zulke iconen? Want iconisch zijn ze, de Adidas by Stan Smith gympen. Ze hebben natuurlijk al een roemrijke historie achter de rug, maar ook in heden domineren ze danig het modebeeld  en inmiddels worden ze door bijna alle toonaangevende modehuizen gekopieerd. En ik denk dat dit voorlopig nog wel even zo blijft!

Heb je na het lezen van dit artikel zin in een vers paar Stan Smiths? Of heb je ze wellicht nog helemaal niet in je kast staan? Zie dan hieronder voor wat inspiratie.

1c

De originals. Deze kan je desgewenst laten customizen. Prijs: 100,00 euro

1c

Vers van de pers en in een lekker zachtroze kleurtje. Prijs: 90,00 euro

1c

Lekker eighties met klittenband. Prijs: 99,95 euro

1c

By Raf Simons. Prijs: 280,00 euro

1c

zomers & kleurrijk. Prijs: 99,95 euro

ps: wat een gevaarlijke hobby heb ik toch…. Door het schrijven van deze blog werd ik verliefd op de klittenband Stans. Je begrijpt het al, die zijn inmiddels onderweg naar mij!