ZO MAAR EEN ZATERDAG

Ben je benieuwd wat Mo allemaal meemaakt tijdens haar sabbatical aan de Franse Côte d’Azur? Lees dan snel verder voor haar nieuwste blog bij Forever 39!

“Dames, kom nou!”, roept M. terwijl hij al met 1 been buiten staat. We gaan gezellig met elkaar naar de markt in Saint-Tropez, een vast ritueel op de zaterdagochtend. Denk alleen maar niet dat dit zo maar gaat, want de meisjes gaan zich al als echte Françaises gedragen. Het huis wordt dus niet verlaten voordat ze voorzien zijn van een kloppend kledingsetje met matchende tas, armbandjes en kettinkjes. En het kan wel even duren voordat deze kieskeurige dametjes tevreden zijn. Pfff…. dat ze hier nu al mee bezig zijn (van wie zouden ze het trouwens hebben?!). Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook uiterst schattig als ze even later vol trots hun zelf samengestelde outfitjes showen en we eindelijk naar de markt kunnen.

Gelukkig komen we onderweg geen file tegen en ook het parkeren is vandaag kinderspel. Wat een aangenaam contrast met het zomerseizoen, dan lijkt het dorp soms wel een mierenkolonie. Heerlijk dat het nu zo rustig is, het dorp en haar markt komen hierdoor veel meer tot hun recht. Je ziet de prachtige straatjes veel beter en er hangt een fijne, serene sfeer. Ik geniet altijd volop van deze magische plek. Vandaag des te meer, want de zon schijnt gelukkig weer volop. De afgelopen dagen waren nl. verdacht somber, nat en grauw, gewoon een soort oud Hollands herfstweer. En dat was natuurlijk niet de bedoeling!

1aMaar van dat druilerige weer valt geen spoor meer te ontdekken en ik heb een glimlach van oor tot oor terwijl ik in de zon langzaam langs de uitbundige kraampjes slenter. Er is, zoals altijd, keuze genoeg. Je kan je bijvoorbeeld verlekkeren aan vintage Louis Vuitton tassen, mooie suède omslagdoeken, bewerkte portemonnees en espadrilles met glitters en lovertjes. Maar ook is dit dé plek om je slag te slaan op het gebied van smaakvolle knoflookworstjes, olijven, prachtige verse groenten of felgekleurd en sappig fruit. Ik hou het vandaag slechts bij wat olijven en tapenades. Meer zal ik niet kopen want ik kan inmiddels met gemak mijn eigen stalletje beginnen met tuniekjes, omslagdoeken en hoeden. Maar kijken is natuurlijk altijd leuk (en je weet nooit of je misschien per ongeluk toch iets heel cools tegenkomt!).

Op de markt is niet alleen het fruit bijzonder kleurrijk, ook qua mensen valt er genoeg te zien. Vandaag kwam ik bijvoorbeeld de iconische filmster Joan Collins ineens in het wild tegen. Je weet wel, dat secreet Alexis uit Dynastie. Deze grote ster stond zo maar enthousiast te graaien in een uitverkoopbak met zonnebrillen voor 10 euro (echt waar!). Toch een beetje bijzonder gezicht…..Gelukkig hoeven we ons verder geen zorgen om haar te maken, want even later moesten we met het hele gezin snel aan de kant springen toen haar privé chauffeur haar zwarte Rolls Royce (met kenteken JC) zonder schade door de smalle straatjes van Saint-Tropez probeerde te manoeuvreren.

1aNa nog een tijdje te hebben rondgeslenterd met de vers gescoorde olijven (Joan zijn we verder niet meer tegen gekomen), is het tijd geworden voor een hapje en drankje. Een uitstekende plek hiervoor is een lokaal cafeetje aan de Place des Lices, waar je rechtstreeks uitzicht hebt op het levendige marktgebeuren. En terwijl ik daar in het zonnetje een verrukkelijke caesar salade verorber met een goed glas wijn, besef ik weer eens hoe bevoorrecht we zijn dat we een jaar lang mogen genieten van al het heerlijks dat Zuid-Frankrijk te bieden heeft!

Tot volgende week.

? Mo