ALS CREMES NIET MEER HELPEN….
Als een anti-rimpel crème alleen niet meer afdoende is voor een stralende en egale huid, dan bieden behandelingen bij de huidtherapeut uitkomst. Wat zijn de opties en welke behandeling is geschikt voor jouw huid? Huidtherapeute Silvia Scheurwater vertelt.
Lasers
Al ruim 40 jaar wordt de laser (Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation) gebruikt in de geneeskunde. De eerste lasers (CO2 en Argon) waren vrij beperkt en konden alleen goedaardige moedervlekken behandelen. Daarbij gaven ze een hoog risico op littekenvorming. Deze lasers zijn inmiddels grotendeels vervangen door een fijnere uitvoering, de fractional laser.
Silvia: we kunnen laserlicht zeer nauwkeurig inzetten bij specifieke indicaties en de huid alleen daar verhitten zonder risico het omringende weefsel te beschadigen. Daardoor is een laserbehandeling veilig en effectief als het gaat om huidverbetering. We zetten de laser steeds vaker in voor verjonging van de huid en het behandelen van acne, couperose en pigmentvlekken.
Welke lasers worden het meest gebruikt?
Silvia: Er bestaan veel verschillende laser apparaten. Teveel om in dit artikel te bespreken. En de ontwikkelingen staan uiteraard niet stil. Technieken worden verfijnd, met betere resultaten en minder downtime als gevolg. De Tixel laser is de nieuwste loot aan de stam: een kopje van ca. 1 cm met kleine titanium pinnen wordt kort tegen de huid aan geschoten. Dit maakt hele kleine gaatjes in de huid waardoor de warmte diep in de huid gebracht kan worden. De afgifte van hitte in de lederhuid zorgt voor collageen remodelering met als resultaat een stevigere huid. Door de extreme warmte (ca. 1000 graden) is dit apparaat niet voor alle huidtypen geschikt. Wij wachten met belangstelling de resultaten, gemeten over een wat langere periode, af. Voor meer informatie over laser en laserbehandelingen kun je terecht op de website van de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten).
In dit artikel beperk ik me tot de laserapparaten die wij in de kliniek gebruiken, de fractional laser en de Harmony XL.
De fractional laser
Een gefractioneerde laser maakt minuscule gaatjes in de huid waardoor de huid sneller herstelt. Doordat water in de opperhuid licht absorbeert verdampen oude huidcellen met als resultaat een gladde en egale huid (resurfacing). De resurfacing laserbehandeling is een geschikt voor acne, rimpels, diepe poriën, putjes, littekens en oneffenheden van de huid. De fractional laser brengt laserstraaltjes in de lederhuid (zonder de opperhuid die erboven ligt te beschadigen. De fibroblasten in de lederhuid worden op deze wijze gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken. Collageen zorgt voor huidvernieuwing en een verstrakking van de huid. Zo krijgt de huid een natuurlijke lift en worden oneffenheden hersteld. Het resultaat, een jonger uitziende en stevigere huid. Het aantal behandelingen hangt af van de staat van de huid. Gemiddeld zijn er drie tot zes behandelingen nodig.
De Harmony XL Laser
De Harmony XL-laser werkt met licht dat in de huid wordt geabsorbeerd door de pigmentvlekken en rode adertjes waardoor de vaatwand verkleeft en de couperose wegblijft. Hierbij wordt dus geen huidlaagje verwijderd. Deze laser- of IPL behandeling is een goede oplossing voor rode adertjes of vaatjes (couperose) en pigmentvlekken, zonnevlekken of verkleurde littekens.
De huid absorbeert ook de warmte van de laser/IPL en kan hierdoor verstrakken. Een zeer donkere huid of zongebruinde huid kan niet worden gelaserd. Pigmentvlekken op een bruine huid kunnen beter worden behandeld met peelings.
Alternatieve behandelingen voor laser
INUS: microneedling met radiofrequentie
De INUS is een apparaat dat microneedling met radiofrequentie (rf) combineert, waardoor diep in de huid veel intense warmte wordt gegenereerd. Dit stimuleert collageen waardoor er ook meer versteviging en verstrakking optreedt.
De behandeling met INUS is geschikt voor gezicht, hals en decolleté, maar ook het gebied rondom de ogen (onder- en bovenoogleden) en kan ook in de zomer worden gedaan. Er is nauwelijks downtime. Na behandeling is de huid lichtrood en er kan gedurende korte tijd wat zwelling optreden. De behandeling kan gevoelig zijn, daarom wordt tien minuten van tevoren een verdovende crème aangebracht. Voor een goed resultaat (stevige en egale huid en vermindering van rimpels) zijn gemiddeld 3-6 behandelingen nodig.
Peelings
Een laserbehandeling is niet geschikt voor iedere huid. Voor sommige huidtypen zoals de donkere huid zijn peelings beter geschikt. Bijvoorbeeld de Thermaderm Vitamine C-peeling. Deze behandeling zorgt voor een vitalere uitstraling, pakt oneffenheden aan en egaliseert de huid van binnenuit. De ideale behandeling tegen pigmentvlekken, ontstekingen en acne, maar eigenlijk gewoon voor iedereen die graag een gladdere, egalere huid wil. Het resultaat van een peeling is een verbeterde en frissere huidstructuur. De effectiviteit van een peeling hangt af van de sterkte van het gebruikte zuur maar voor een goed resultaat zijn meerdere behandelingen nodig.
Ook hier geldt dat een mooie huid thuis begint met het gebruik van cosmeceuticals. Hierin zitten dezelfde ingrediënten als in onze peelings alleen in een wat lagere concentratie. Door het gebruik van cosmeceuticals bereiken we sneller resultaat en hou je het resultaat langer vast. De huidtherapeut kan je precies vertellen welk product voor jouw huid geschikt is.
Nieuwsgierig en wil je meer weten? Neem dan contact op met een door de NVCG gecertificeerde cosmetische kliniek of bekijk eerst onderstaand filmpje.
Kortom, een bezoek aan de huidtherapeut is een investering in je huid!
Wil je minder rimpels? Of dikker haar? Begin dan van binnenuit met het stimuleren van de collageenaanmaak. Klik hier voor meer informatie.