WAT KAN JE DOEN TEGEN HUIDVEROUDERING?

We willen graag oud worden, maar er niet oud uitzien. Gelukkig kunnen we dankzij de cosmetische geneeskunde tegenwoordig op iedere leeftijd de beste versie van onszelf zijn. Daarom vinden steeds meer mannen en vrouwen de weg naar een cosmetisch arts, zoals dokter Shai Rambaran van de Van Rosmalen kliniek.

Shai: als cosmetisch arts krijg ik vaak de vraag wanneer kan ik het beste starten met fillers of een botuline toxine behandeling? Dat hangt af van verschillende factoren, maar leeftijd speelt een belangrijke rol net als de mate waarin je huid door de jaren heen is blootgesteld aan schadelijke externe factoren als  UV-straling, luchtvervuiling en straling van computers. Tevens zijn genen van invloed op het verouderingsproces.

Maar voor je 35e levensjaar is het meestal niet nodig een cosmetisch arts te bezoeken wegens huidveroudering. Bij de huidtherapeut kan je daarentegen juist jong beginnen om zo preventief te werken. De huidtherapeut kan zeker al vroeg behandelingen uitvoeren. In ons vakgebied noemen we dit beautification, wat verfraaiing betekent. Door je huid in een goede conditie te houden (door bijvoorbeeld IPL-behandelingen of peelings bij de huidtherapeut) bereik je al veel.

En omdat een mooie huid thuis begint is het verstandig om je huid daarnaast te verzorgen met producten met een hoog percentage aan werkzame stoffen die goed werken op de diepere huidlagen. Dit worden cosmeceuticals genoemd. Deze producten zijn niet in de winkel verkrijgbaar omdat de concentraties erg hoog zijn en daarom een deskundig advies noodzakelijk is. Ze zijn gemakkelijk inzetbaar, als een eerste stap naar anti aging.

Let verder op wat je eet en of je voldoende slaap krijgt. Probeer stress te vermijden. Als je vanaf jongs af aan je huid goed verzorgt, heb je daar op latere leeftijd baat bij. Het kan de rimpelvorming vertragen. Last but not least… bescherm je gezicht iedere dag tegen schadelijke UV-straling en andere invloeden van buitenaf, ook als het regent.

Zolang er nog geen sprake is van volumeverlies of rimpelvorming zijn fillers of botuline toxine behandelingen niet nodig.  Helaas blijven we niet eeuwig jong. Met het ouder worden verliest onze gezichtshuid haar volume en elasticiteit, met rimpels en lijnen tot gevolg. Als je het ouderdomsproces wilt vertragen (anti-aging) is dit het moment om een afspraak te maken met een cosmetisch arts, voor een advies op maat. Kies altijd voor een door de NVCG gecertificeerde arts.

Shai: met anti-aging behandelingen proberen we de huidveroudering te vertragen en de huid te verjongen. Dit kan door de huid werkzame stoffen aan te bieden die van nature ook in onze huid aanwezig zijn. Onze huid bestaat voor 70% uit collageen, wat zorgt voor een stevige en elastische huid. Vanaf ons 27e levensjaar maken we steeds minder collageen en hyaluronzuur aan totdat de productie ervan in de overgang sterk vermindert. Onze huid wordt dun, slap en droog, met rimpels als gevolg. Belangrijk is om dit punt zoveel mogelijk voor te zijn. Hierdoor is minder product nodig en hierdoor kunnen wij als cosmetisch arts een beter en mooier resultaat behalen.

Wat doet een filler nu precies? Een filler herstelt het volumeverlies door rimpels en lijnen op te vullen en wangen meer volume te geven. Het herstelt de gezichtscontouren. Fillers stimuleren bovendien de aanmaak van collageen. Het resultaat blijft vaak 12 tot 14 maanden zichtbaar.

Kortom, het ouderdomsproces kan je niet stoppen. Maar we kunnen het met anti aging behandelingen wel vertragen en alle kleine beetjes helpen hierbij. Dus gebruik in het beginstadium cosmeceuticals, gevolgd door af en toe een bezoek aan de huidtherapeut voor een peeling, laser of microneedling behandeling. En vergeet de invloed van een gezonde lifestyle niet. Mocht dit op een gegeven moment niet meer voldoende zijn, dan kan je het volume en de contouren van het gezicht laten herstellen bij een cosmetisch arts door middel van een fillerbehandeling. Eventueel gecombineerd met een Botox-behandeling.

Wilt u meer weten over beautification en anti-aging? En wat wij voor uw huid kunnen betekenen? Maak dan een afspraak voor een kosteloos consult en een behandelplan op maat via www.vanrosmalenkliniek.nl.