DR. JETSKE ULTEE OVER ZONNEBRAND SMEREN

Herken je dit? In de zomer heb je altijd je tube met zonnebrandcrème onder handbereik. Maar na het zomerseizoen, is het voor sommigen toch wat lastiger om met enige regelmaat die flacon uit de tas te halen. Want is het nu wel echt nodig om in de herfst, winter en lente even vaak te smeren als in de zomer? En zo ja: met welke factor dan wel? Ik legde deze prangende vragen voor aan huidspecialist dr. Jetske Ultee.

Is het hele jaar door smeren echt nodig?

Jetske: ik zeg altijd dat smeren éxtra belangrijk wordt op dagen dat de uv-index 3 of hoger is. In Nederland is dat grofweg in de maanden april-oktober. Bedenk daarbij dat de zon ook in de wintermaanden kan schijnen. En dat uv-A-straling bovendien het gehele jaar door aanwezig is; en óók je huid bereikt als het bewolkt is of achter glas. Je zou om die reden kunnen stellen dat je van insmeren een dagelijkse gewoonte zou moeten maken, net zoals tandenpoetsen in de ochtend.

En welke factor raad jij dan aan?

Gebruik altijd minimaal een SPF 15. Op zonnige dagen is zelfs een SPF 30 aan te raden. Om de SPF te bereiken die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie. Hoe snel dat gebeurt is afhankelijk van je huid, de sterkte van de zon, je activiteit en de gebruikte zonnefilter. Dat zal op een warme zomerdag dus sneller zijn dan in de winter. Wist je dat ooit in een (weliswaar) bescheiden onderzoek is aangetoond dat het dagelijks gebruik van een SPF 30 niet alleen rimpels en huidschade tegengaat, maar dat dit ook bestaande tekenen van huidveroudering verbetert?

Conclusie

Kortom jullie horen het nog een keer van expert Jetske. Het is dus het beste om gewoon elke dag te smeren met minimaal een SPF 15. Op deze manier bescherm je je huidje het beste tegen de schadelijke invloeden van de zon. En kan je voortijdige huidveroudering voorkomen. Voortaan geen excuses meer, want dit advies geldt dus ook voor de wintermaanden of op bewolkte dagen!

Met dank aan dr. Jetske Ultee. Wil je meer tips van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar site www.jetskeultee.nl