EXFOLIEER JIJ AL VOOR EEN ZACHTE, STRALENDE HUID?

Regelmatig exfoliëren kan een geweldige boost geven aan je huid. Toch heeft nog niet iedereen een exfoliant opgenomen in het beautyriteel. Ten onrechte. Speciaal voor Forever39 doen de huidtherapeuten van de Van Rosmalen Kliniek daarom een boekje open over de effecten en het resultaat van deze grote onbekende binnen het schoonheidsgamma. Lees hier hun visie op exfoliëren.

Waarom moet je exfoliëren?

Met het ouder worden, is het lastiger om dode huidcellen te verwijderen. En een teveel aan dode huidcellen zorgt ervoor dat onze huid er dof uitziet. Ook raken poriën makkelijker verstopt omdat de talg in je huid nergens heen kan. Dat geeft dan weer onzuiverheden, waar je vast niet op zit te wachten. Door te exfoliëren wordt de huid glad en krijgt ze haar jeugdige uitstraling terug. Maar exfoliëren doet meer dan het weghalen van dode huidcellen. Het stimuleert ook de collageen productie en het vermindert pigmentvlekken.

Hoe werkt het?

Exfoliatie (alias peeling) is een techniek gebaseerd op zuren. Een peeling bevat vaak korrelige bestanddelen, organische zuren en hoornstof verwekende bestanddelen. Dit alles zorgt ervoor dat de verhoornde huidcellen losweken en oplossen. Met als resultaat: een stralende huid. Je kunt een exfoliatie laten uitvoeren door een specialist, maar er zijn ook goede (minder hoog gedoseerde) producten voor thuis verkrijgbaar om dit zelf te doen.

Professionele peelings

Voor percentages hoger dan 15% kun je terecht bij de gespecialiseerde klinieken en salons. In de kliniek spreken we over chemische oftewel cosmetische peelings. Wij werken met hoge concentraties alpha hydroxy (AHA) en/of beta hydroxy zuren (BHA), die het bovenste laagje van de huid verwijderen.

AHA

Alpha hydroxy zuren (AHA) zijn organische zuren, zoals glycolzuur en melkzuur, die de exfoliatie van de huid stimuleren en daarmee de celcyclus versnellen. Zeer geschikt voor de droge huid.

BHA

Beta hydroxyzuren (BHA) zijn organische zuren, waarvan wij alleen met salicylzuur werken in peelings. Salicylzuur lost, in tegenstelling tot melkzuur en glycolzuur, niet in water op, maar in vet. En is daarom geschikt voor de vette- en probleemhuid omdat het doordringt in de diepere huidlagen.

pH-waarde

Ook de pH-waarde (zuurtegraad) van een exfoliant is belangrijk. Bij een te hoge pH verliest de peeling nl. haar werkzaamheid. Maar bij een te lage PH raakt de huid geïrriteerd. De optimale pH ligt tussen de drie en de vier. De pH-waarde van een peeling bepaalt de sterkte en diepte van een chemische peeling. Dit hangt samen met de hoogte van de concentratie en hoeveelheid lagen van de peeling die worden aangebracht. Hoe lager een pH-waarde is, dus hoe zuurder, des te dieper een peeling kan werken. En dat betekent dat de kans op roodheid, vervelling en irritatie groter is.

Concentraties

Exfolianten werken het beste in hoge concentraties. Bijvoorbeeld glycolzuur wordt in concentraties tot 70% en salicylzuur in concentraties tot 30% in peelings gebruikt. De concentratie van de peeling moet langzaam opgebouwd worden. Hoog geconcentreerde peelings worden bij ons altijd uitgevoerd door een cosmetisch arts of huidtherapeut. Tip: een goede voorbereiding van de huid op de peeling, met bijvoorbeeld vitamine A, is het halve werk. Dit zorgt niet alleen voor een goede voorbereiding op een chemische peeling, maar ook voor een egale inwerking van de peeling, betere penetratie van de zuren en een lang behoud van het behandelresultaat.

Resultaat

Het resultaat van een chemische of cosmetische peeling is een egale structuur en frisse uitstraling van de huid. Pigmentvlekjes, littekens, grove poriën en fijne rimpeltjes verminderen of zelfs verdwijnen. De lederhuid wordt door de aanmaak van collageen steviger.

Na de behandeling bij een kliniek of salon

Direct na de behandeling kan de huid roodheid vertonen. Meestal is deze roodheid binnen een aantal uren verdwenen. Afhankelijk van het soort peeling kan de huid gaan schilferen. Dit begint vaak na 3 dagen en kan bij intensieve peelings 7 dagen aanhouden. Dit is niet erg, het betekent dat de huid zich gaat vernieuwen.

Een exfoliant kan antioxidanten uit je huid weghalen daarom is het belangrijk om te smeren met een product waar antioxidanten aan toegevoegd zijn. Na het exfoliëren is je huid door het verwijderen van dode huidcellen (de bovenste huidlaag wordt dunner) gevoeliger voor zonlicht. Goed smeren dus met een product met hoge spf zoals de Mineral Radiance UV Defense van Skinceuticals, En daarnaast is het aan te raden om een antioxidant zoals de C E ferulic te gebruiken.

Thuis peelings: zelf je huid trainen

En omdat een mooie huid thuis begint…kun je thuis ook exfoliëren. Het is 30% van het uiteindelijke resultaat. En je behoudt het resultaat van behandelingen ook veel langer. Thuis peelings zijn een goede voorbereiding op alle peelings die in de kliniek worden gedaan. Bijvoorbeeld als voorbereiding op een chemische peeling zodat de huid meer toegankelijk wordt, meer gewend raakt en er minder kans is op een reactie. Dit kan door exfoliërende producten thuis te gebruiken, op advies van de huidtherapeut of arts. De voorbereiding thuis is daarmee een op opzichzelfstaande behandeling. Voor thuisgebruik geven wij de voorkeur aan een product met een maximale concentratie van 15%. Wij adviseren bijvoorbeeld de producten van Dermaceutic, zoals de Foamer15 of de Light Ceutic. De Foamer15 bevat glycolzuur en enoloxone, wat de huid zacht maakt. Het werkt bovendien ontstekingsremmend. De Foamer15 kan in de avond worden gebruikt als voorbereiding op een intensieve peeling. Heb je een gevoelige huid? Dan kun je starten met de mildere variant van de Foamer 15, de Foamer 5.

Veel gebruikte exfoliatiemiddelen

Melkzuur

Melkzuur stimuleert celvernieuwing en de aanmaak van hyaluronzuur in de diepere huidlagen. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof (glucose) die het vochtgehalte in onze huid en andere weefsels van het lichaam op peil houdt. Het kan wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden! Rimpels ontstaan vaak door een tekort aan hyaluronzuur. Melkzuur beschermt de pH-waarde (zuurgraad), het maakt de huid zacht en weerbaar. Daarom behandelen we in de kliniek de droge, gevoelige en verouderde huid bij voorkeur met een melkzuurpeeling. Ook is de melkzuur peeling effectief in het behandelen van pigmentvlekken.

Glycolzuur

Glycolzuur is het meest bekende zuur van de alpha hydroxyzuren (AHA). Glycolzuur zorgt voor hydratatie door stimulatie van de celvernieuwing. Het is wateroplosbaar en geschikt voor de oudere of droge huid. Omdat deze peeling zeker in het begin voor een geïrriteerde huid kan zorgen is een geleidelijke opbouw belangrijk. Het is afkomstig uit suikerriet en heeft de kleinste moleculaire structuur van alle zuren. Daarom kan glycolzuur diep in de huid doordringen. Als exfoliant werkt het pas bij een concentratie hoger dan 5%. Bij een concentratie hoger dan 10% kan glycolzuur zelfs de lederhuid bereiken en daar de aanmaak van elastine en collageen, die zorgen voor stevigheid en veerkracht, stimuleren.

Salicylzuur

Salicylzuur is een zogenaamd beta hydroxyzuur (BHA). Het is als enige zuur vet oplosbaar, dringt dieper in de poriën en werkt ontstekingsremmend. Peelings met salicylzuur zijn geschikt voor de vette huid met comedonen en puistjes. Deze peeling irriteert minder dan glycolzuur en is daarom ook geschikt voor de gevoelige huid. Doordat salicylzuur vet oplosbaar is komt het in de poriën en talgklieren terecht. Het is in staat zich goed aan talg te hechten, talgpropjes op te lossen en de talgklieren te controleren. Daarom is salicylzuur zeer geschikt voor het behandelen van acné. Door de grote molecuulstructuur kan salicylzuur niet heel diep in de huid trekken. Deze peeling is daarom niet effectief in het behandelen van rest-acné. Een salicylzuurpeeling is geschikt voor lichte én donkere huidtypen.

TCA-peeling

Trichloorazijnzuur is samengesteld uit azijnzuur en chloor. Het zuur komt dieper dan de andere zuren. De concentratie kan variëren van 7-50%; de peeling kan oppervlakkig en diep inwerken in de huid. Omdat TCA de lederhuid kan bereiken zijn TCA-peelings ideaal om diepere huidschade te behandelen. Het is zeer geschikt is voor huidveroudering, rimpels, pigmentvlekken en rest-acne. Anders dan de bovenstaande peelings werkt TCA niet verwekend op de huidcellen, maar stolt de eiwitten van de huid en lost het de huidcellen op.

Enzympeeling

De enzympeeling is een milde peeling en een uitstekende voorbereiding op de cosmetische peeling. Het maakt de huid zachter, en minder dof. Je kunt het twee keer per week thuis gebruiken. De enzympeeling haalt dode cellen van de bovenste huidlaag weg en zorgt voor een gladde huid.

De enzympeeling (bijvoorbeeld op basis van het enzym van een papaya) werkt op de bovenste huidlaag en zorgt voor depigmentatie, verhoogt de doorlaatbaarheid van de huid en verwijdert dode huidcellen. De eiwitsplitsende enzymen zorgen voor een dunnere hoornlaag. De enzympeeling is een oppervlakkige peeling en geeft daarom ook minder resultaat dan een chemische peeling die dieper op de huid inwerkt. Omdat het een milde peeling betreft zijn er nauwelijks bijwerkingen. Soms voelt de huid wat branderig en trekkerig aan.

Tot slot

Wil jij jouw huid weer laten shinen en ben je benieuwd welke vorm van exfoliatie geschikt is voor jouw huid? Maak dan bij voorkeur een afspraak bij een kliniek met het NVCG-keurmerk. Dan weet je zeker dat de artsen KNMG gecertificeerd zijn en jouw huid in goede handen is. Bij de Van Rosmalenkliniek is het eerste consult overigens altijd vrijblijvend. Verder geloven wij in de combinatie behandeling voor het beste resultaat. Je kunt een milde peeling voor een betere huidkwaliteit combineren met een intensieve peeling voor bijvoorbeeld het verminderen van pigmentvlekken, fijne rimpels of acné. En voor het optimale resultaat combineer je cosmetische peelings met botox, fillers, microneedling, microneedling met radiofrequentie of laserbehandelingen.