HOE HOUD JE JE HUID MOOI IN DE ZOMER?

Ook in de zomer een stralende huid? Daar gaan we voor! Door onze huid iedere dag goed te verzorgen vergroten we de weerstand van de huid met als resultaat een sterke en stevige huid. Juist in de zomermaanden kan onze huid een boost gebruiken. Verantwoord genieten van de zon hoort daarbij, want al reizen we minder door het Coronavirus, ook in ons kikkerlandje was het de afgelopen weken zeer warm. Naast de huid goed insmeren met een zonbeschermingsproduct met hoge factor en de zon mijden op het heetst van de dag (tussen 12.00-16.00 uur), is de zomer het juiste moment om een bezoek te plannen aan de huidtherapeut. Wij vroegen de huidexperts van de Van Rosmalen Kliniek welke behandelingen ideaal zijn tijdens de zomermaanden en welke we beter kunnen vermijden.

Wel of geen behandeling in de zomer?

Je hoeft een behandeling bij de huidtherapeut niet uit te stellen tot na de zomer. Juist nu heeft jouw huid extra aandacht nodig. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. In principe zijn alle behandelingen geschikt voor de zomermaanden, zolang de werkzame stoffen zoals glycol en salicylzuur in lagere concentraties worden gebruikt (milde zomerpeelings). Met welke behandelingen houd je de conditie van jouw huid in de zomer dan op peil? Huidtherapie is maatwerk, waardoor de behandelingen worden afgestemd op de behoeftes van jouw huid. Maar in het algemeen kunnen we stellen dat milde peelings en microneedling voor bijna alle huidtypes geschikt zijn om de huid een flinke oppepper te geven.

Peelings

Sommige peelings kun je beter even uitstellen. Bijvoorbeeld intensieve chemische peelings met hoge concentraties aan werkzame stoffen. Voer die liever uit in het najaar als de winter weer bijna op de stoep staat. En kies in de zomer voor een milde peeling met antioxidanten. De antioxidanten zorgen voor een goede bescherming tegen zonnestraling. Met een milde peeling laat je dode huidcellen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De grauwe teint verdwijnt en je huid ziet er weer stralend en gezond uit.

Microneedling

Met microneedling maken we ultra kleine gaatjes in de huid. Het genezingsproces van deze kleine wondjes stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en daarmee ook de aanmaak van collageen. Dode huidcellen worden afgevoerd en je huid wordt steviger en krijgt een betere structuur. Om de conditie van de huid te verbeteren, verstevigen en te weren tegen schadelijke invloeden van buitenaf kan de huidtherapeut vitamine C erin sluizen. Ook kan een microneedling behandeling gecombineerd worden met de milde peeling.

Welke behandelingen kun je beter uitstellen tot na de zomer?

Huidtherapie is – zoals gezegd- maatwerk en hangt af van een aantal factoren zoals huidtype en of je zonmijder of juist zonaanbidder bent. Een huidverbeterende behandeling stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen met als resultaat minder pigmentvlekken, een egale huid, en het vervagen van rimpels. Behandelingen in de zomer kunnen trouwens alleen als jouw huid niet of nauwelijks is verkleurd door de zon.

Chemische peelings

Chemische peelings vernieuwen de bovenste huidlaag en maken je huid gevoelig voor zonlicht. De nieuwe huidlaag is (nog) niet beschermd tegen de zon waardoor ze kan verbranden. Of er kunnen pigmentvlekken in het nieuwe huidlaagje ontstaan. Daarom zijn chemische behandelingen niet geschikt voor de zomer. Chemische peelings kunnen zeker wel uitgevoerd worden. Het zijn dan heel milde oppervlakkige peelings die ook veel antioxidanten bevatten. Ook in landen waar altijd de zon schijnt wordt doorbehandeld. Alleen heel intensieve peelings kunnen beter in het najaar uitgevoerd worden, dit geldt ook voor laserbehandelingen als iemand snel bruint of zich veel blootstelt aan de zon. Als we geen peelings doen word je ook onregelmatiger bruin. De oppervlakkige peels zorgen er dus ook voor dat je mooier een tintje krijgt. Afhankelijk van de huidconditie, indicatie en wens, kan een milde peeling een goede behandeling zijn om ervoor te zorgen dat de huid blijft stralen in de zomer. Bovendien krijg je geen opeenhoping van dode huidcellen, die onder invloed van (te veel) zonnestraling ontstaat. Hierdoor ga je er vaak grauwer uitzien en krijg je een doffe teint.

Een mooie huid begint natuurlijk thuis…

Door te investeren in producten met een hoge concentratie aan werkzame stoffen die echt iets voor je huid doen. Maak een ritueel van huidverzorging en blijf langer die stralende, mooiere versie van jezelf. Welke producten mogen volgens ons deze zomer niet ontbreken in je toilettas? Dat is bijvoorbeeld SkinCeuticals Advanced Brightening UV Defense sunscreen SPF 50. Het ideale product als jouw huid snel pigmentvlekken aanmaakt. Of kies een antioxidant die de huid beschermt tegen schadelijke uv straling, zoals SkinCeuticals Phloretin CF. Voor een superzachte huid exfolieer je regelmatig met de Rolls-Royce onder de exfolianten; de Foamer 15 van Dermaceutic. Ook is hydratatie is erg belangrijk, om de huidbarrière intact te houden. Bijvoorbeeld met de hydrating B5 van Skinceuticals of Hyal Ceutic van Dermaceutic.

nb: is het tijd om jouw huid een flinke oppepper te geven? Plan dan een consult in bij een huidtherapeut. Kies altijd voor een kliniek die is aangesloten bij de NVCG. Dan weet je zeker dat je het beste advies krijgt voor een mooie en gezonde huid het hele jaar door.