HOE KUN JE DE VEROUDERING VERTRAGEN?

Wat is veroudering en (misschien nog wel belangrijker) kunnen we er iets aan doen? Forever 39 vroeg de huidtherapeuten van de Van Rosmalen kliniek hoe we het extrinsieke verouderingsproces kunnen vertragen. En op welke leeftijd we daar mee moeten beginnen om niet alleen de beste versie van onszelf te worden maar ook te blijven. Lees je mee?

Kun je iets tegen veroudering doen?

Onze levensverwachting neemt toe maar vanaf het moment dat we volgroeid zijn (rondom het 20e levensjaar) start het verouderingsproces. Nader je de dertig dan zie je in de spiegel, vooral als je een droge huid hebt, de eerste fijne rimpels verschijnen. We willen wel graag oud worden maar er niet oud uitzien. Huidveroudering komt zowel van binnenuit (intrinsiek) als door factoren buiten ons om (extrinsiek). Tegen intrinsieke veroudering valt helaas niet veel te doen. Het zit in ons DNA opgeslagen en is een natuurlijk en onomkeerbaar proces. Het goede nieuws is dat we op extrinsieke huidveroudering wel degelijk invloed hebben. Dit wordt namelijk bepaald door externe factoren, vooral door ons lichaam bloot te stellen aan de zon. Maar ook door het milieu of door roken waardoor bindweefsel afbreekt en er eerder rimpelvorming optreedt dan bij niet rokers.

Natuurlijke (intrinsieke) huidveroudering

Op dit deel van de veroudering hebben we, zoals gezegd, geen invloed. Het ligt vast in ons DNA. Omgevingsfactoren spelen hier dan ook geen rol. Kijk maar eens naar delen van je lichaam die we vrijwel nooit blootstellen aan de zon, maar die toch verouderen. Zoals je borsten of billen. De natuurlijke huidveroudering zorgt voor fijne rimpels en een dunnere huid. Ook nemen vet en botmassa af en wordt de huid droger.

Huidveroudering door externe factoren

Hier spelen omgevingsfactoren een grote rol, vooral het blootstellen van de huid aan de zon. Veel van onze rimpels ontstaan door vaak en lang (onbeschermd) in de zon te zijn. Maar ook roken, alcohol, slechte voeding, weinig slaap en veel stress dragen bij aan het verouderen van de huid en zorgen voor een vale huidskleur, pigmentvlekken en diepe rimpels.

Wat te doen tegen extrinsieke huidveroudering

Alleen het gebruik van een dure crème, hoe mooi de belofte op het potje ook, gaat niet helpen. Om de mooiste versie van jezelf te blijven is er meer nodig. Een combinatie van behandelingen bij de huidtherapeut (bijvoorbeeld laserbehandelingen en peelings) en cosmetisch arts (injectables) en het smeren met cosmeceuticals. Dit zijn producten boordevol werkzame stoffen in hoge concentraties. Wat doen deze miracle workers precies voor je huid? Onderstaande werkzame stoffen hebben een positief effect op onze huid als ze in hoge concentratie worden gebruikt. Cosmeceuticals bevatten een hoger percentage aan werkzame stoffen dan gangbare cosmetica.

Werkzame stoffen die huidveroudering tegengaan

Retinol (vitamine A)
Retinol is een vorm van Vitamine A en een antioxidant. Het neutraliseert vrije radicalen en schadelijke moleculen die huidcellen afbreken en rimpels veroorzaken. Zo stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine en zorgt daarmee voor een stevige en gladdere huid.
Wij adviseren bijvoorbeeld SkinCeuticals Vitamine A Retinol voor de nachtverzorging van jouw huid.

Vitamine A-zuur alias tretinoïne

Deze krachtige vorm van vitamine A is effectiever dan Retinol en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het behandelen van acné. Het stimuleert de celdeling en voert dode huidcellen af met als resultaat een frisse gladdere huid en minder diepe rimpels. Vitamine A-zuur is een krachtig wapen in het vervagen van pigmentvlekjes en zorgt ervoor dat collageen minder snel afbreekt. Nadelen zijn er ook. Het is een vrij agressieve stof en huidirritatie ligt dan ook op de loer. Je huid kan ervan gaan schilferen of er rood uitzien. En na verloop van tijd wordt de huid gevoeliger voor zonlicht. Vitamine A-zuur is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Vitamine C

Een antioxidant die je huid beschermt tegen zonschade en de aanmaak van collageen stimuleert. Het laat zelfs vlekjes vervagen als je een product met > 5% gestabiliseerde vitamine C gebruikt zoals de CE Ferulic van Skinceuticals.

Hyaluronzuur

Een lichaamseigen stof die zorgt voor hydratatie en veerkracht van de huid. Naarmate we ouder worden neemt de productie van hyaluronzuur af. Producten met hyaluronzuur bevatten vaak vitamine C, zodat het hyaluronzuur beter in de huid wordt opgenomen. In Nederland gebruiken we verder tijdelijke fillers (die met een naald worden ingebracht) op basis van hyaluronzuur. Het gevolg is een gladdere en egalere huid. Na verloop van tijd breekt het lichaam dit weer af.

Resveratrol

Komt voor in de druivenschil en is slecht oplosbaar. Bij gistcellen is aangetoond dat resveratrol de overlevingstijd van deze cellen met gemiddeld 70% kan verlengen maar of een chemische verbinding ook voor menselijke cellen een levensduur verlengende uitwerking heeft, is vooralsnog niet bekend. Resveratrol lijkt antibacterieel en ontstekingsremmend te werken. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar Resveratrol als middel in de strijd tegen veroudering. Skinceuticals heeft Resveratrol B E ontwikkeld, het eerste geconcentreerde nachtserum met een hoge concentratie van pure antioxidanten dat zorgt voor een stralende en stevige huid en versterking van het eigen afweersysteem.

Glycerine (glycerol*)

Glycerine zit zowel in plantaardige als in dierlijke olie. Hydrateert de huid van binnenuit en heeft een herstellend vermogen. Is net als Hyaluronzuur een lichaamseigen stof die zich in de bovenste huidlaag (hoornlaag) bevindt. Glycerine is in staat vocht vast te houden en aan te trekken in de huid, bindt zich aan water zodat vochtverlies in de huid (en uitdroging) wordt tegengaan en fijne lijntjes en rimpels verminderen. Door je huid in te smeren met een crème met glycerine, blijft de huid lang gehydrateerd en dat zorgt weer voor een betere huidbarrière.
*Glycerine en glycerol worden vaak door elkaar gehaald en zijn ook nagenoeg hetzelfde. Glycerine bestaat meestal uit 80% glycerol en 20% water).

Niacinamide (vitamine B3)

Zorgt niet alleen voor voldoende hydratatie, maar vermindert door zijn ontstekingsremmende werking ook acne en de eerste tekenen van huidveroudering. Geeft de huid een gezonde glans. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Niacinamide (vitamine B3) even goed werkt als hydroquinone bij het aanpakken van pigmentvorming als het gebruikt wordt in een concentratie van tenminste 4-5%. Niacinamide is zonder doktersrecept verkrijgbaar, de kans op huidirritatie is nihil en mag daarom langdurig worden gebruikt. Beschermt de huid ook tegen Uv-straling (muizen die werden behandeld met Niacinamide hadden 70% minder kans op het krijgen van huidkanker).
Een product met een hoge concentratie aan Niacinimide is bijvoorbeeld Meta Cell Renewal 53, een hydraterende crème die de eerste tekenen van huidveroudering tegengaat. Andere ingrediënten zijn Tripeptide dat zorgt voor collageenaanmaak en Glycerine dat de elasticiteit van de huid bevordert. Bij dagelijks gebruik zijn de eerste resultaten na 12 weken waar te nemen: fijne lijntjes zijn minder zichtbaar en de huid oogt steviger en egaler. Meta Cell Renewal 53 is zeer geschikt voor de getinte huid. De crème is te gebruiken als dag- en nachtcrème.

Ureum

Een lichaamseigen stof geproduceerd door de lever bij de eiwitstofwisseling. Ons lichaam gebruikt ureum voor vochtregulering in de nieren. Het teveel wordt uitgescheiden in de urine. Houdt vocht vast in de huid en is daarom eigenlijk een natuurlijke moisturizer die ook nog eens zorgt voor het verdwijnen van overtollige huidschilfers. Een goed ingrediënt tegen huidveroudering dus.

Vitamine E (Tocoferol)

Een antioxidant die de huid beschermt tegen zonnestraling en uitdroging. In vet oplosbaar, belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en het in standhouden van spier- en andere weefsels. Wordt versterkt in combinatie met vitamine C.

Zoek je een product met een hoge concentratie aan pure vitamine E dan mag wat ons betreft de Skinceuticals Daily Moisture niet in je toilettas ontbreken. Deze moisturizer zorgt voor het herstel van de vochtbalans in je huid en vermindert de zichtbaarheid van poriën. De pure vitamine E hydrateert en heeft een anti oxidatieve bescherming van de huid. Andere ingrediënten zijn Allantoïne, prikkelt beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw weefsel en stimuleert de celdeling en Hyaluronzuur dat vocht aanvult en zorgt voor verzachting van de huid.

AHA (alpha hydroxy acid) / BHA (beta hydroxy acid)

Hebben een exfoliërende werking, voeren dode huidcellen af en stimuleren zo vernieuwing van de huid. Belangrijk, omdat een vernieuwde huid meer collageen aanmaakt en zorgt voor een stevige huid. Bij een concentratie van > 15% stimuleert het bovendien de aanmaak van collageen en elastine. BHA (Salicylzuur) is geschikt voor een vette huid met onzuiverheden en grove poriën. Wie een droge huid heeft of zonneschade wil herstellen, kiest voor AHA (Glycolzuur). Alleen in een hoge concentratie (meer dan 5% glycolzuur en 1% salicylzuur) hebben deze exfolianten een gunstig effect op huidveroudering. Na je 30e is het lastig om dode huidcellen kwijt te raken, waardoor je een doffe en grauwe teint krijgt. Door het gebruik van AHA of BHA krijgt je huid haar gladde en frisse uitstraling terug en kan het vocht beter vasthouden. Oppervlakkige pigmentvlekken verdwijnen geheel of gedeeltelijk. Het beschermt ook tegen zonschade.

Peptiden

Lichaamseigen bouwstenen voor eiwitten, niet te verwarren met de synthetische variant in crèmes. Stimuleren de huid om extra collageen aan te maken en de collageenproductie op peil te houden waardoor rimpels worden tegengegaan. Doordat peptiden klein zijn kunnen ze makkelijk de huid binnendringen.

Ceramiden

Onze huid bestaat voor bijna de helft uit ceramiden. Deze vetten (lipiden) houden de huidcellen bij elkaar en beschermen haar tegen invloeden van buitenaf.
Ceramiden zijn vooral geschikt voor het behandelen van de oudere huid en maken deze weer zacht.

Hydroquinone

Wordt aan anti-aging crèmes toegevoegd om zijn blekende werking. Het ‘depigmenteert ‘de huid: er wordt minder pigment door de huid aangemaakt en de aanwezige pigmentvlekken worden minder zichtbaar. Hydroquinone is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Veroorzaakt huidirritatie en mag daarom niet langdurig worden gebruikt.

Welke behandelingen?

Buiten bovengenoemde skincare ingredienten, kun je ook met de juiste behandelingen een verjongend effect op de huid krijgen. Bijvoorbeeld met injectables ontspan je spieren (Botulinetoxine injecties), waardoor je minder zult fronsen en rimpels vager worden. Of met fillers (op basis van hyaluronzuur) worden rimpels en lijntjes gladgestreken. Fillers stimuleren nl. de collageenproductie en hydrateren de huid. Bij de huidtherapeute kun je verder terecht voor laserbandelingen om pigment-en ouderdomsvlekken te vervagen. Of om een peeling te laten doen. Om de huid te exfoliëren is bijvoorbeeld de Milkpeeling zeer geschikt, eventueel in combinatie met vitamine C. Dat is een lichte peeling waarbij het bovenste laagje van de huid oplost, oude huidcellen worden verwijderd en huidvernieuwing wordt gestimuleerd. Deze zuren kunnen de huid licht irriteren en gevoeliger maken voor de zon.

Andere factoren

Zoals met veel dingen is de strijd tegen extrinsieke ouderdom een combinatie van dingen doen en dingen laten. Wat je vooral moet doen is gezond eten (veel groente zoals broccoli, tomaten en spinazie), niet roken, regelmatig bewegen, voldoende slapen en zonder stress door het leven gaan. Stress zorgt ervoor dat vrije radicalen ons genetisch materiaal sneller afbreken zodat de celdeling stopt en we eerder verouderen. Drink in plaats van wijn wat vaker groentesap en groene thee. Leg de telefoon aan de kant en doe leuke dingen met je dierbaren. De zon heeft de grootste invloed op het verouderen van onze huid en verantwoordelijk voor de meeste rimpels. Vermijd de zon zoveel mogelijk, smeer je iedere dag in, ook als het regent want schade die de zon aanricht wordt in je lichaam opgeslagen en kan op latere leeftijd huidkanker veroorzaken.

De combinatie voor het mooiste resultaat

Er bestaat niet één ingrediënt of behandeling dat in alle behoeften van de huid kan voorzien. De huid heeft meerdere lagen, met eigen kenmerken en behoeften en dat vereist een persoonlijke aanpak. We adviseren je dan ook om eens lang te gaan bij een gespecialiseerde kliniek bij jou in de buurt (let wel op het NVCG-certificaat) of bel ons vrijblijvend voor een afspraak. Een combinatie van de juiste producten en behandelingen afgestemd op jouw huid verdient nl. de voorkeur. Met uiteraard een verstandige lifestyle. Zo kun je de huid optimaal versterken, beschermen en verbeteren. Dit remt de veroudering af en zorgt voor een frisse uitstraling. Zo word je niet alleen de mooiste versie van jezelf, maar blijf je dat ook!