LOW CARB REAL ITALIAN GNOCCHI

Op zoek naar een lekker Italiaans gerechtje, waarbij je eigenlijk niet doorhebt dat je heel gezond bezig bent? Check dan dit heerlijke recept van onze Pop-up kok Suus voor verantwoorde Gnocchi, waarbij zelfs echte Italianen hun vingers aflikken. Vertel Suus, hoe moet dit???

Low carb gnocchi

Jaaaaaaahh… verantwoorde gnocchi; hij was zo lekker, lady’s! Ik heb hem gemaakt op basis van zoete aardappel. Het kan als lunch, of als hoofdgerecht. Wel een recept dat even wat tijd kost qua voorbereiding, maar hier maak je echt indruk mee. De moeite waard dus!

Ingrediënten voor het maken van de Gnocchi voor 4 personen

300 gr zoete aardappel
1 eidooier van een bio ei
150 – 200 gr Biologisch volkoren speltmeel van Smaakt
Peper en zout
Paprikapoeder
Klein teentje knoflook geperst
Wat vers gehakte tijm, rozemarijn
Wat olijfolie

Biologische rucola
plakken courgette van 1 bio courgette
mini buffel mozzarella
gemarineerde zongedroogde tomaatjes
Pesto

Dit gerecht kost wel wat meer tijd qua voorbereiding maar je kan het werk ook verdelen. B.v. een dag van te voren de gnocchi, pesto en de courgette rolletjes maken.

low carb gnocchi

Bereiding gnocchi

Schil en was de zoete aardappel en snijd gelijke dikke plakken van ongeveer iets meer dan een halve centimeter. Leg de aardappels op de bakplaat met bakpapier en maak een mengsel van de olijfolie, knoflook, peper, zoet en gehakte kruiden. Smeer de aardappelschijven met een kwast in met het mengsel en bewaar wat voor de courgette rolletjes.

Nu de zoete aardappelen even kort bakken in een voorverwarmde oven gedurende 15 minuten op 220 graden (hete lucht). Keer ze tussentijds om. Ze mogen iets kleuren, maar niet teveel. Als de aardappels klaar zijn stamp je ze fijn in een grote kom. Voeg eventueel wat extra peper en zout toe om het goed op smaak te maken.

Als het afgekoeld is, voeg je de eidooier toe. Meng het snel door elkaar, samen met het volkoren smeltmeel (beetje bij beetje). Ga net zo lang door totdat het een licht plakkerige bal is geworden. Aangezien het deeg wat plakkerig kan aanvoelen, kan je het beste je werkblad licht te bestuiven met wat van het volkoren speltmeel.

Rol het deeg in 4 lange rollen van 1,5 cm dik en snijd stukjes van 2 cm. Druk hier even licht je vork in voor een mooi patroon. Nu laat je ze even een 30 min op een bebloemd bordje in de koeling opstijven.

In de tussentijd kan je de courgette rolletjes maken. Was de courgette en snijd lange plakken met de kaasschaaf. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en smeer ze in met het olie mengsel dat je ook heb gebruikt voor de zoete aardappel.

Bak de plakken in de voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 10 minuten en laat ze erna afkoelen. Maak per 2 plakken rolletjes.

Als de courgette in de oven zit kan je de pesto maken.

Hiervoor heb je het onderstaande recept nodig.

Ingrediënten pesto:

Goede extra vierge olijfolie
Blaadjes van 1 bio basilicum plant
1 tenen knoflook
30 gram pijnboompitten
30 gram Parmezaanse kaas
Zout en peper

Bereidingswijze pesto

Rooster de pijnboompitjes in een droge pan. Hak ze daarna in een keukenmachine samen met de rucola, de geraspte parmezaan en 1 knoflookteentje. Mix en schenk er olijfolie bij tot de pesto de gewenste dikte heeft. Hak het niet te fijn.
Breng op smaak met peper en zout.

Nu is het tijd om een mooi bord op te maken met de rucola, mini mozzarella, gedroogde tomaatjes en de courgette rolletjes.

Breng een ruime pan water met zout aan de kook. Kook de zoete aardappel gnocchi in ongeveer 3 – 4 minuten gaar. De gnocchi is klaar als deze boven komt drijven. Doe de uitgelekte gnocchi terug in de pan en schep hier voorzichtig de pesto doorheen naar smaak. Leg dit op het bord met alle andere ingrediënten.

Garneer het bord met basilicum en eet smakelijk!

Variatie tips

Je kan de zoete aardappel vervangen door pompoen, eventueel kastanje champignons toevoegen voor een herfstig tintje.

Zoete aardappel weetje

Bij een gezonde levensstijl is het verstandig deze vezelrijke zoete aardappels wat vaker op het menu te zetten. De grote hoeveelheid voedingsvezels zorgen namelijk voor een trage verbranding van de koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel houdt en meer energie hebt.

De zoete aardappel bevat complexe koolhydraten, alias langzame koolhydraten. Deze hebben een lage glycemische index waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat is nog niet alles. De antioxidanten in de zoete aardappel bestaan uit stofjes als adiponectine in combinatie met lectine. Deze stofjes kunnen het afvallen bevorderen. Ze helpen bij de energiebehoefte door vet af te breken wat in de lichaamscellen ligt opgeslagen. Kortom, genoeg reden om de zoete aardappel wat vaker te gebruiken!

suzanne kroonxoxo Suus

Het zou heel leuk zijn als je eens een van mijn recepten uitprobeert en terug laat zien in je Stories op Instagram (#Suusthekitchenbitch   ), thanks!

 

P.s.: komende week is het hier in Frankrijk herfstvakantie en ook op Forever 39 ;-). Op maandag 29 oktober staat er weer een leuke nieuwe blog voor je klaar! x Mo