MO X MILANO

Ik ben gek op Milaan! Milaan is cosmopolitisch, er hangt een goede sfeer en het is lekker overzichtelijk. En -minor detail- de mode is er natuurlijk zo ongeveer uitgevonden. Je kan jezelf er dan ook urenlang verlekkeren aan de mooiste tassen, schoenen en kleding. Bovendien ligt het in Italië, dat betekent voor mij ook een dikke pré (alles met Italië keur ik automatisch goed!).

Onlangs was ik weer eens een weekendje naar dit modemekka, dat hoog in het lijstje staat van mijn favoriete bestemmingen. En als ik daar ben, heb ik altijd wel mijn vaste stekjes en plekjes. Benieuwd welke?

Allereerst valt er meer dan genoeg te beleven in het gebied rond de Duomo, het kloppend hart van de stad. Je hebt er de Galleria Vittorio Emanuele, een 19e eeuwse overdekte winkelgalerij, absoluut een bezoekje waard. En de Dom zelf is natuurlijk ook een bezienswaardigheid. Als je een beetje sportief bent aangelegd, zou ik zeker een keer de trappen betreden van dit meesterwerk van gotische kunst. Boven op de Duomo kun je genieten van het geweldige uitzicht en de serene rust die er hangt. Ben je iets luier aangelegd, dan kun je ook met de lift naar boven.

Of ga naar het warenhuis Rinascente aan de overkant, vanaf daar heb je ook een prima uitzicht vanaf het dakterras op de bovenste verdieping. Trouwens ook leuk om een drankje te drinken! En probeer rond lunchtijd vooral een plekje te bemachtigen bij Peck Bar in de Via Spadari, waar het watertanden al begint bij de ingang. Heerlijke pasta’s, salades, mooi bereid vlees en kraakverse vis, die je dan eet tussen allerlei interessante Italianen. En dat alles in een eigentijdse, stijlvolle omgeving. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat spontaan langswippen een ‘no go’ is, dus reserveer vooral tijdig.

1dDan de beroemde Via Monte Napoleone, die mag ook niet ontbreken tijdens een bezoekje aan Milano. Zo ongeveer alle toonaangevende modehuizen hebben hier een winkel. Denk aan Gucci, Louis Vuitton, Prada, Fendi etc. Nu kan ik me uiteraard voorstellen dat deze merken niet voor ieders budget zijn weggelegd, maar alleen al de sfeer, de prachtige paradijsvogels en waanzinnige etalages maken een rondje door deze straat meer dan waard.

1dEn stop dan halverwege de ‘Monte Nap’ vooral bij Cova voor een thee, lunch of borrel. Deze authentieke Konditorei uit 1817 is de hangout voor de plaatselijke riche & famous en de sfeer doet denken aan lang vervlogen tijden. Want waar wordt tegenwoordig nog op stand thee geschonken uit een zilveren kan die wordt gebracht door kelners in smoking? Nou, daar dus!

1cAan het einde van de Monte Napoleone stuit je op het grootse warenhuis van Armani. Hier worden op alle etages alleen spullen van keizer Giorgio verkocht. Denk aan (uiteraard) fashion, schoenen, tassen, maar ook aan woonaccessoires, cd’s of onderbroeken. Een echt warenhuis dus. Je wordt er in ieder geval erg hebberig van en ik liep afgelopen keer dan ook naar buiten met een beeldig zilveren tasje (want ik had nog geen tasjes…….).

1dBuiten het pracht & praal gebeuren op de Monte Napoleone, heb je ook erg mooie winkels in de wijk Brera, ook wel het kunstdistrict genoemd. De winkels zijn er meer low profile, maar zijn evengoed voorzien van originele waren. Verder kan je er genieten van een bruisend nachtleven. Vlakbij Brera, vind je het verborgen cult warenhuis 10 Corso Como, waar je straal voorbij loopt als je het niet kent. Alle zichzelf respecterende modemerken staan in de rij om hier ‘acte de presence’ te mogen geven. Ze hebben verder een fijne binnenplaats met veel groen, waar je heerlijk kunt genieten van een drankje en een hapje. De (eveneens goed verborgen) outlet van 10 Corso Como mag je trouwens wat mij betreft voorbij lopen, want die vond ik een beetje troeperig en zonder verborgen pareltjes. Helaas.

En wist je al dat Milaan verder over prachtige parken beschikt, waar iedereen naar toesnelt zodra de zon zich laat zien? En dat je er ‘Het laatste Avondmaal‘ van Leonardo da Vinci kunt bewonderen? Zo kan ik nog wel even doorgaan over deze geweldige stad; ik krijg nu al weer zin om een nieuw tripje te plannen!