OVERHANGENDE OOGLEDEN: DEEL 2

Heb je last van overhangende oogleden? En wil je weten wat hiertegen helpt? Lees dan snel deel 2 van het drieluik van cosmetisch arts Annemarie van Rosmalen.

Deel 2: Wat helpt tegen overhangende oogleden zonder een chirurgische ingreep?

De wenkbrauwen zakken langzaam in de loop van de jaren en daardoor gaan de bovenoogleden meer overhangen. Je kan hierdoor overhangende oogleden krijgen. De eerste oorzaak zit in de spieren rond de ogen. De spieren van de frons en de spieren langs de ogen trekken de wenkbrauwen naar beneden. Dus als je die spieren kan ontspannen met botox dan worden de wenkbrauwen gelift.

Een andere oorzaak waarom de wenkbrauwen zakken, is dat er volume verloren gaat rondom de ogen. Alle botstructuren rond de ogen krimpen in de loop van de jaren waardoor er een leegte ontstaat boven de wenkbrauwen, er ontstaan holle slapen en donkere kringen rond de ogen, die ook wel de traangootjes worden genoemd. Daarbij is er vetverlies op dezelfde plekken rondom de ogen. Met fillers die boven de wenkbrauwen en in de slapen worden geplaatst, wordt het volumeverlies hersteld en worden de wenkbrauwen gelift.

Een bovenooglidcorrectie kan worden uitgesteld als de wenkbrauwen gedurende meerdere jaren hoger blijven staan. En ná een bovenooglidcorrectie kan je langer van het resultaat plezier hebben als de wenkbrauwen niet weer zo snel zakken.

Wordt een ooglidcorrectie bij mannen anders gedaan dan bij vrouwen?

Het grootste verschil tussen mannen- en vrouwen ogen is de vorm van de ogen en de stand van de wenkbrauwen. Bij mannen staan de wenkbrauwen lager. Soms kan dat een erg norse uitstraling geven als ook nog de oogleden overhangen.

De arcadeboog bij mannen moet zoveel mogelijk een rechte lijn blijven en geen ronde boog worden. Daarnaast is het belangrijk dat het litteken goed in een plooi verstopt zit, want zonder make-up is dat anders niet te verbergen. Bij mannen wordt ook minder huid verwijderd om het een natuurlijker effect te geven. Erg strakke bovenoogleden is meer iets voor vrouwen. Als het nodig is om het vet te verwijderen in de hoek bij de neus kan dat wel een mooie open blik geven bij zowel mannen als vrouwen.

Bij vrouwen is een ronde boog meestal de natuurlijke vorm van de arcadeboog en geeft bij vrouwen een frisse oogopslag. Met name voor het 50ste jaar kunnen de oogleden nog mooi wat strakker worden gecorrigeerd. Vrouwen maken zich over het algemeen graag weer op na een ooglidcorrectie, want de make-up vlekt dan niet meer. De wenkbrauwen lijken bij vrouwen hoger te staan doordat ze vaak worden geëpileerd. Maar toch is het liften van de wenkbrauwen met botox een mooie aanvulling om zo lang mogelijk plezier te hebben van de ooglidcorrectie en een open blik te houden.

Op welke leeftijd kan je een bovenooglidcorrectie doen?

De beste leeftijd voor een ooglidcorrectie is niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen hebben puffy, ofwel dikke bovenoogleden, wat ze al sinds hun pubertijd hebben gehad. Het bewegende bovenooglid is niet zichtbaar en oogmake-up op doen is lastig. Deze groep komt vaak al tussen de 28 en 38 jaar in aanmerking voor een ooglidcorrectie. Bij anderen is dat een proces dat er jaren over doet. Want het wordt pas zichtbaar als het gezicht veroudert. De huid van de bovenoogleden en de wenkbrauwen gaan langzaamaan steeds meer hangen en het volumeverlies rond de ogen neemt toe. Met als gevolg overhangende oogleden.

Deze groep is meestal tussen de 40 en de 55 jaar. Om er zo natuurlijk mogelijk uit te blijven zien na de ooglidcorrectie is het verstandig om niet té lang te wachten met de correctie. Als het verschil namelijk opeens erg groot is tussen het overhangende ooglid wat plots weg is dan kan de blik erg veranderen, waardoor anderen je oogopslag niet meer herkennen. Dus boven de 55 jaar wordt er meestal niet zoveel huid en eventueel vet verwijderd als bij jongere mensen. Een ooglidcorrectie kan je meerdere keren laten uitvoeren. Dus als je een goede indicatie hebt is het zeker de moeite waard om deze ingreep te overwegen en om daarna van het resultaat te genieten!

Tot slot

In het laatste deel van dit drieluik, dat binnenkort verschijnt, behandelt Drs. Annemarie van Rosmalen o.a. de vragen: Is een bovenooglidcorrectie hetzelfde als een ooglift? Of hoeveel keer in je leven kun je een ooglidcorrectie doen? Ps: als je deel 1 nog een keertje wilt herlezen, zie dan hier.