PERMANENTE MAKE-UP: ALLES WAT JE WILT WETEN

Permanente make-up is enorm in opkomst. Steeds vaker hoor je dames die bijvoorbeeld hun wenkbrauwen met inkt hebben laten vereeuwigen. Maar wat houdt dit nu allemaal precies in? En is het niet mega eng om te laten doen? Interessante vragen om voor te leggen aan een dame die gespecialiseerd is in het aanbrengen van permanente make-up: Anne Aaldering van Huidkliniek Cosmed. Lees hieronder haar antwoord op al je prangende vragen.

Wat is permanente make-up?

Bij Permanente make-up (PMU), ook wel micropigmentatie genoemd, wordt er met een steriele naald pigment vlak onder het huidoppervlak aangebracht. Deze behandelingen worden uitsluitend uitgevoerd door een specialist die door de GGD goedgekeurd is. Permanente make-up kan toegepast worden bij de wenkbrauwen, oogleden en lippen. Voor de wenkbrauwen zijn verschillende technieken mogelijk. Denk hierbij aan hairstroke techniek, schaduw techniek en ombre techniek. Ook voor de oogleden en de lippen zijn verschillende technieken toepasbaar.

Welke verschillende soorten technieken zijn er?

Er zijn veel verschillende technieken. Welke toegepast wordt is afhankelijk van de wens van de klant en de mogelijkheden die er voor die klant zijn. Zo zijn er voor de wenkbrauwen 3 verschillende technieken; schaduw, hairstroke en ombre. Vaak wordt er voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat gekozen voor hairstroke, zeker als die klant bijna geen wenkbrauwharen heeft. De mogelijkheden en wensen zijn per individu erg verschillend. Daarom wordt hier tijdens een intake gesprek altijd uitgebreid aandacht aan geschonken.

Wat is het verschil met tatoeage?

Op het oog lijkt permanente make-up hetzelfde als tatoeëren. Het grote verschil zit hem echter in het gebruik van de naalden en het pigment en de diepte die de naald in de huid gaat. Bij tatoeëren wordt de inkt veel dieper in de huid ingebracht, deze inkt wordt door de vetcellen ingekapseld met als resultaat dat de tatoeage bijna niet vervaagt. Doordat we bij pigmenteren niet zo diep in de huid gaan en een andere samenstelling van de pigmenten gebruiken vervagen deze door de jaren heen.

Doet het pijn?

Ik zou liegen als ik zeg dat het geheel pijnloos is. Er wordt immers met een naald pigment in de huid gebracht. Echter zijn er verschillende middelen die voor de behandeling ingezet kunnen worden om de pijn te verzachten. Voor de behandeling kan indien gewenst een zalf aangebracht worden welke de huid oppervlakkige verdoving geeft. Eventuele pijn tijdens de behandeling is goed te doen volgens mijn klanten. Ook is de eventuele pijn na de behandeling vrijwel meteen verdwenen.

Is het echt voor altijd?

Door de term permanente make-up wordt er gesuggereerd dat het voor altijd is. Dit is niet helemaal juist. Onder invloed van zonlicht en onder invloed van de celdeling zal de pigmentatie in de loop van de jaren vervagen. Ongeveer 1 tot 3 jaar blijft het resultaat echt goed zichtbaar. Deze marge is vrij groot omdat het per persoon erg verschilt. Echter na 3 tot 5 jaar is het nog vaak zichtbaar, alleen kan de pigmentatie sterk vervaagd zijn. En maar goed ook. Je eigen gezichtsvorm verandert namelijk ook in de loop der jaren. Daar moeten je wenkbrauwen natuurlijk wel bij blijven passen.

Wat zijn favoriete gebieden voor permanente make-up?

Persoonlijk doe ik in mijn praktijk erg veel wenkbrauwen en eyeliners. Dit zijn denk ik op dit moment de populairste behandelingen. Lipliners kunnen ontzettend mooi zijn maar mensen hebben daar vaak nog een verkeerd beeld bij. Ook heeft permanente make-up van de wenkbrauwen en de oogleden vaak een praktisch nut. Mensen hebben vaak geen of weinig haartjes van zichzelf meer of hebben asymmetrische wenkbrauwen. Ook krijg ik vaak te horen dat mensen het moeilijk vinden om het zelf te tekenen met een make-up potlood, om welke reden dan ook. Soms komt dat doordat mensen brildragend zijn en het daardoor niet goed zelf kunnen zien.

Wat kost permanente make-up?

De kosten voor permanente make-up zijn erg afhankelijk van welke techniek er toegepast wordt.
Ook zijn de prijzen verschillend per praktijk. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de kosten van materialen die er gebruikt worden. En of er een totaalprijs is afgesproken, of dat er per behandeling betaald moet worden. In mijn praktijk wordt er bijvoorbeeld een totaalprijs gehanteerd zodat de klant nooit voor onverwachte kosten komt te staan en altijd met een perfect resultaat de deur uit gaat. De zogenaamde hairstroke techniek voor de wenkbrauwen kost bijvoorbeeld € 299,-. Voor de schaduw techniek is dat € 275,- Een boven eyeliner kost bijvoorbeeld €175,- Deze prijzen zijn inclusief voor-en nazorg en 2 behandelingen. Indien er een bijwerkbehandeling gedaan moet worden (bijvoorbeeld na 1 of 2 jaar na de eerste behandeling), dan zijn de kosten altijd € 99,- Deze prijs is lager omdat een bijwerkbehandeling minder tijd vergt en deze behandeling wordt als service aan een bestaande klant gegeven.

Goedkoop duurkoop

Bij permanente make-up geldt vaak de regel ‘goedkoop is duurkoop’. Voor kwaliteit betaal je meer. Op veiligheid en kwaliteit moet naar mijn mening dan ook niet bezuinigd worden. Het is immers wel je gezicht. Vaak zeggen mensen dat ze de behandeling erg prijzig vinden. Dat kan ik mij goed voorstellen. Echter gaat het niet alleen om het lijntje of contour, het gaat om het totale gemak dat jarenlang ervaren wordt, elke dag opnieuw. Dit krijg ik ook vaak van mijn klanten te horen. Net zoals, ‘dit had ik jaren eerder moeten doen’. Ook als de wenkbrauwen geverfd moeten worden door een schoonheidsspecialiste om ze zichtbaar te houden ben je op langere termijn uiteindelijk toch goedkoper uit met permanente make-up.

Zijn er risico’s?

De opperhuid fungeert als een barrière voor alles van buitenaf, bijvoorbeeld voor bacteriën. Door de behandeling wordt deze opperhuid iets beschadigd waardoor de barrière functie wordt verzwakt. Hierdoor bestaat de kans op infecties. Deze kans is erg klein maar deze is niet 0. Om risico’s zo goed mogelijk te beperken wordt bij de intake een ‘informed consent’ doorgenomen. Een informed consent is een vragenlijst die ik samen met de klant doorneem. Er wordt gescreend op eventuele contra indicaties omdat permanente make-up in combinatie met een aantal medicijnen en of ziekten niet aan te raden is. In sommige gevallen worden er in overleg voorzorgsmaatregelen genomen. Verder is het erg belangrijk dat er wordt gewerkt met veilige (en daardoor ook duurdere) pigmenten. Veiligheid staat altijd voorop en daar moet niet op bezuinigd worden. Vraag hier dus naar als je bij een salon permanente make-up laat aanbrengen.

Hoe weet je of iemand deskundig is?

Het is erg belangrijk dat er een goede maar vooral erkende opleiding vooraf gegaan is. Een daarvan is bijvoorbeeld Nouveau Contour. Daarnaast is het van belang dat de praktijk in het bezit is van een GGD vergunning. Deze vergunning wordt alleen verleend als er bewezen is dat er een hygiënische en veilige werkwijze, werkruimte en materialen gehanteerd worden. Dit kan gecheckt worden via deze link: https://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl/. Ook is het portofolio en de recensies van eerdere klanten van die praktijk erg belangrijk om naar te kijken.

Tot slot

Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen deze behandelingen spannend vinden. Het is toch je gezicht en je wilt dat het gewoon goed gebeurt. Kijk vooral naar een praktijk waar jij je goed bij voelt. Twijfel je al een tijdje? Laat je dan eens informeren in een intake gesprek. Een gesprek waarbij jij al je wensen kwijt kunt en waarbij je goed maar vooral eerlijk geïnformeerd wordt is onmisbaar. De meeste klanten zeggen na de behandeling, ‘Dit had ik jaren eerder moeten doen’. Door middel van permanente make-up zijn ongelooflijk mooie resultaten te behalen wat net dat kleine stukje extra zelfvertrouwen of tevredenheid geeft.

Dank je wel Anne, voor deze heldere antwoorden! Mocht je na deze Q&A nog met vragen zitten, neem dan gerust contact op met Anne bij Huidkliniek Cosmed. Je kan bij haar gratis en vrijblijvend een afspraak maken voor advies over permanente make-up.

permanente make-up