HET GROTE PH-WAARDE DOSSIER

Zie jij op het gebied van skincare door de bomen het bos niet meer? Don’t you worry: Forever 39 gaat je helpen om zelf betere keuzes te kunnen maken voor je huidverzorging. Elke maand komt er een belangrijk onderwerp aan bod, waarop gerenommeerde cosmeceuticalmerken hun visie geven. Vandaag: de invloed van pH-waarde op je huid. Pak een lekkere kop thee of koffie en lees hier de interessante antwoorden van de merken Paula’s Choice, Universkin, Medik8, Uncover Skincare, Emergin-C, Alpha-H en Dermaceutic.

Wat is ph-waarde?

Misschien ben je nog niet zo goed bekend met het begrip pH-waarde. Lees dan eerst even deze duidelijke toelichting, die ik rechtstreeks heb overgenomen uit de bijdrage van Alpha-H, één van de merken die meedeed aan dit grote pH-waarde artikel. pH staat voor potential Hydrogen en is een waarde van 0-14 die aangeeft hoe zuur of basisch iets is, met 0 als zuur en 14 als basisch. In principe is het zo dat producten met een pH-waarde die de zuurgraad van de huid benaderen, het beste voor de huid zijn en haar gezond houden.  De pH van de huid ligt tussen 4.5 – 5.5. Dat is licht zuur (pH 0 is extreem zuur, pH 14 is basisch en pH 7 is neutraal) en dat moet ook, want die lichtzure omgeving (zuurmantel, opgebouwd uit dode huidcellen, talg en zweet) maakt invloeden van buitenaf zoals virussen en bacteriën onschadelijk en zorgt ervoor dat de goede huid bacteriën (microbioom) in optimale omstandigheden leven. Een licht zuur huidoppervlak (pH 4.5 – 5.5) staat zo garant voor een goede huidconditie en dus gezonde huid. ls de pH-waarde verstoord, dan is deze vatbaar voor bacteriën en versnelt bijvoorbeeld de veroudering.

pH-waarde volgens diverse merken

Paula’s Choice

Iedereen heeft een andere pH-waarde, maar onderzoek wijst uit dat de huid een gemiddelde zuurgraad van 4.7 heeft. Als producten extreem zuur (pH 2.5 of lager) of juist hoog basisch (pH 8 of hoger) zijn, kan dit de huid verstoren. Hierdoor heeft de huid lang nodig om weer tot een gezonde pH-waarde komen. De huid verslechtert hier zichtbaar door.

Onze cosmetische scheikundigen, zijn zich hier goed van bewust. Om de balans te bewaren, wordt hier rekening mee gehouden bij het samenstellen van producten. Het overgrote merendeel van onze producten heeft dan ook een pH-waarde die aansluit bij die van een gezonde huid. Deze waarde van deze producten ligt tussen pH 4 en 7.

We hebben echter ook een aantal producten die buiten deze waarden vallen, maar dit is geen reden tot bezorgdheid. Onderzoek heeft aangetoond dat een lichte verstoring van de Ph-waarde slechts tijdelijk effect heeft, zoals bijvoorbeeld bij onze AHA en BHA- exfoliant (pH 3.6) of de minerale zonnecreme (pH 7.5). De huid herstelt zich nl. meestal binnen een uur tot een normale pH-waarde. Verder zit er zelfs een voordeel aan producten met een iets lagere pH. Onderzoek heeft aangetoond dat door zure producten de huid zachter, soepelere en beter gehydrateerd wordt.

Alpha-H

Een licht zuur huidoppervlak (pH 4.5 – 5.5) staat garant voor een goede huidconditie en dus gezonde huid. Producten op basis van fruitzuren moeten echter een lagere pH-waarde hebben dan die van de huid zelf, anders komen de fruitzuren de huid niet in en kunnen de producten niet doen wat ze beloven. Hoe lager de pH, hoe dieper het fruitzuur in de huid doordringt. Dus hoe doelgerichter het product werkt en hoe beter het resultaat. Wij werken bijvoorbeeld veel met glycolzuur, dat bewust een lagere pH-waarde heeft. Want wij willen het glycolzuur nou juist in de huid hebben, vanwege de effecten dat het heeft op de huideigen aanmaak van collageen en hyaluronzuur en de pigment reducerende werking. Daarnaast is glycolzuur ook nog eens een uitstekende transportstof; het trekt andere actieve ingrediënten mee de huid in. Nog een reden om de pH van het product laag te houden, want dan komen de andere ingrediënten ook dieper, precies daar waar we ze nodig hebben. Hierdoor worden de huidcellen uit hun comfort zone gehaald en even flink wakker geschud, waardoor de activiteit in de dieper gelegen huidlagen (daar waar nieuwe huidcellen en collageen worden aangemaakt) toeneemt. Ook hier zal de huid, net als bij contact met water en andere stoffen, zichzelf herstellen en terugkeren naar haar oorspronkelijke pH-waarde.

Producten met een hogere pH-waarde dan die van de huid zijn juist weer ongunstig. Zij laten de pH-waarde van de huid stijgen, waardoor de huid minder zuur wordt en haar beschermingsmechanisme niet goed meer werkt. Het gevolg is dat de huid gevoeliger wordt voor allerlei invloeden van buitenaf, sneller geïrriteerd raakt en droger wordt. Denk bijvoorbeeld aan reinigingsproducten op basis van zeep of schuimvormende ingrediënten. Zij hebben vaak een hoge pH-waarde (soms wel van 9 of 10) om goed te ontvetten. De keerzijde is dat ze té goed ontvetten en zo de huideigen beschermlaag (zuurmantel) aantasten. Een hogere pH-waarde wordt dan ook geassocieerd met huidaandoeningen als eczeem en acne. Al onze cleansers zijn vrij van zeep en schuimvormende ingrediënten (sulfaten) en zodanig geformuleerd dat ze de pH-waarde van de huid na reiniging meteen weer op peil brengen. Want zelfs als de huid alleen gereinigd wordt met water (pH 7 – 8) doet ze er al 4 tot 6 uur over om terug te keren naar haar oorspronkelijke pH niveau.

Je kunt dus beter producten met een iets te lage dan een te hoge pH gebruiken. Zeker als je je bedenkt dat een huid met een pH-waarde onder de 5 beter gehydrateerd is! Het herstellen van de huid barrière gaat overigens significant sneller als de huid is blootgesteld aan een lage pH (5.5), vergeleken met blootstelling aan een neutrale (bijv. water) of te hoge pH (zoals te sterke reinigingsproducten).

Bij peelings en regelmatig gebruik van de wat sterkere fruitzuurproducten voor thuis is het wel belangrijk dat de conditie van de huid (huid barrière) goed is. Is ze niet in goede conditie, dan is ze niet in staat om snel (genoeg) en/of volledig te herstellen naar de oorspronkelijke (én juiste) pH-waarde, met problemen tot gevolg. Is je huid in goede conditie, dan zijn peelings en fruitzuren echt een ontzettend waardevolle aanvulling op je huidverzorging.

Emergin-C

Heel belangrijk, die pH-waarde. Het is een waarde van 0-14 die aangeeft hoe zuur of basisch iets is, met 0 als zuur en 14 als basisch. 7 wordt als neutral gezien (puur water bijvoorbeeld) maar ons lichaam (ja echt, dat van ons allemaal), hangt vrij precies rond de 7.4.  Bij een kleine afwijking van de pH (bijvoorbeeld pH 6,8 of 7,8) raken we in coma en sterven we. Dit om aan te geven hoe nauw het komt met die pH en hoe belangrijk het is. De pH balans van de huid zit ‘m in de zogeheten zuurmantel van je huid. Deze bestaat uit sebum, en uitgezweet melkzuur en aminozuren. In balans heeft ze een waarde van pH 4,5-5,5 en beschermt ze tegen vervuiling, allergenen en bacteriën. Ook heel belangrijk: een juiste pH-waarde zorgt ook dat je huid vocht vasthoudt.

Heeft je huid last van droogte, kraaienpootjes, vroegtijdige veroudering? Is ze gevoelig of heb je pigmentatie klachten? Dan kan het goed zijn dat je huid te basisch is. Oorzaak hiervan is vaak je schuimende cleanser of zeep en shampoo. Of is je huid eerder vet, geïrriteerd, snel rood of pijnlijk? Last van vlammende acne? Dan kan het zijn dat je pH leunt naar te zuur. De schuld daarvan is vaak over-peelen en exfolieren met producten op zuurbasis. Heb je acne en denk je dat je veel moet peelen om je poriën schoon te houden, dan kan het dus zomaar zijn dat je je probleem juist verergert.

De pH-waarde vindt emerginC dus van fundamenteel belang, dat snap je. Als die aangetast is, krijg je problemen, zo simpel is het. Het maakt daarna niet zoveel uit wat je verder nog smeert qua actieve stoffen. Je huid is bij een aangetaste pH-waarde simpelweg niet op zijn best. Wat kun je doen om dit op te lossen? Je hoeft niet opeens zure of basische producten aan te brengen. Alles wat je moet doen is zorgen dat je producten pH neutraal zijn. Tussen de 4,5-6 kan je huid goed aan. Met uitzondering van de zure peels voldoen de producten van emerginC hieraan.

Dus het advies van emerginC: altijd eerst werken aan huidherstel voordat je problemen aan gaat pakken. En dan met name wat betreft de barrière functie. Met bepaalde producten bouw je deze snel op; onze Rawceuticals BLEND en onze hydra repair capsules zijn hiervoor gemaakt. Perfecte “post peel wizards”. Verder is Hyper vitalizer is onze best seller, omdat dit product je huid naar de ideale pH brengt. Je huid houdt daardoor vocht beter vast, wordt egaler, gladder, met een mooie glow.

En hoe zit het met die peels? Onze peels zijn weliswaar sterk; tot wel 30%, maar de pH-waarde zit altijd tussen pH 3-4 waardoor de huid niet verbrandt en je niet vervelt. Deze zijn dus iets zuurder, maar nog mild vergeleken bij de meeste chemische peels die tussen de pH 2-3 zitten. Die raden we dan ook sterk af. Maar een mini zuurbadje kan juist bij de droge, vochtarme en alkalische huid een enorme oppepper geven en vochtregulerend werken. Kijk wel goed hoe je huid erop reageert en gebruik daarna altijd een product dat zorgt voor herstel en de barrière functie tijdelijk opvangt.

Medik8

De pH-waarde van de huid verhogen of verlagen zal deze schaden. Onze producten zitten op de pH-waarde van de huid en soms eronder, als we dit willen in verband met de penetratie van de ingrediënten. Zoals bij een peel, zodat de huid gaat vervellen. Dan gaat de pH naar beneden.

Universkin

Een juiste pH waarde van producten is zeker van belang bij het krijgen en behouden van een gezonde huid.
De huid is van nature licht zuur en heeft een pH waarde van rond de 5,5. Producten die te veel basisch (of alkalisch) zouden zijn (met een hogere pH dus) kunnen ervoor zorgen dat je op lange termijn problemen met je huid krijgt. Denk hierbij aan acne of dermatitis. Het is dus van belang om te zorgen dat je producten een juiste pH waarde hebben.
Wil je graag werken aan het exfoliëren van de huid, omdat je graag minder lijntjes, vlekjes of een verbetering van de huidtextuur  wil zien, dan zul je wel juist moeten kiezen voor een product met een lagere pH waarde. Bij een peeling wil je de huid juist naar een pH van tussen de 1,5 en 2,5 brengen voor een mooi resultaat.
Bij Universkin kun je op ieder moment kiezen uit 19 ingrediënten. Altijd is er dus wel een ingrediënt te vinden dat geschikt is voor jouw huidtype en jouw wensen.
Denk hierbij aan de zuurdere ingrediënten zoals bijvoorbeeld glycolzuur en salicylzuur of aan ingrediënten die de pH waarde van de huid juist meer intact laten en ondersteunen zoals, aloë vera, d-panthenol en madecassoside.
Ook de reiniging van Universkin is geschikt om de pH waarde van de huid intact te laten. De cleanser bestaat voor 60 % uit koud geperste olijfolie. Deze vorm van olijfolie is licht zuur en benadert dus het best de pH waarde van de huid.

Dermaceutic

De juiste pH-waarde is van zeer groot belang. Als een huid over de juiste pH-waarde beschikt, is het vochtgehalte en de talgproductie meer in balans. Hierdoor creëer je een betere doorlaatbaarheid. Sommige producten van Dermaceutic brengen de pH terug in balans zonder uit te drogen. Zoals onze Foamer 15.

Uncover Skincare

Om de beschermlaag van de huid zoveel mogelijk intact te houden en de barrièrefunctie niet te beschadigen, is het verstandig (basische) producten te vermijden met een pH-waarde hoger dan 7. Kies liever voor huidverzorging die de pH-waarde van de huid zo dicht mogelijk benadert. De pH-waarde van de huid zien we het liefst tussen de 4.5 en 5.5. Een beetje zuur dus.
Dr. Jetske Ultee houdt hier bij de ontwikkeling van de producten ook rekening mee. De pH-waardes van haar producten vallen allemaal tussen de 5 en 7. De zuurgraad van de Exfolianten ligt nog wat lager (tussen de 3.5 en 4). De werkzaamheid van een exfoliant hangt namelijk niet alleen samen met de gebruikte concentratie zuren; ook de pH-waarde is van belang. Deze moet, voor een goede werking, tussen de 3 en 5 liggen. Door regelmatig gebruik te maken van een goede exfoliant kun je de zuurgraad van je huid ook weer herstellen.

Tot slot

Nou, dat was natuurlijk super boeiend allemaal! Interessant was het ook om te zien dat merken op sommige punten echt van mening verschillen. Zo raadt bijvoorbeeld Universkin peels aan met een zeer lage pH-waarde (tussen de 1,5 en 2,5) en is Emergin-C hier juist fel op tegen. En Paula’s Choice is van mening dat de huid meestal binnen een uur weer is hersteld na een lichte verstoring van de Ph-waarde, terwijl Alpha-H stelt dat dit zo’n 4 tot 6 uur kan duren. Over 1 ding zijn de merken het in ieder geval eens: een goede pH-waarde is essentieel voor een mooie, gezonde huid. Wellicht geeft dit artikel dan ook aanleiding om eens kritisch naar je eigen producten te kijken. Helaas vermeldt bijna geen fabrikant de pH-waarde op zijn producten (dit schijnt te maken te hebben met het niet willen prijsgeven van de formule), maar je kunt altijd proberen rechtstreeks bij hen hierover duidelijkheid te krijgen. Tot slot wil ik alle merken hartelijk danken voor hun bijdrage aan deze special. Ik ben zelf ook zeker weer wat wijzer geworden. En zet het maar alvast in je agenda: de volgende special staat gepland op dinsdag 19 november. Dan geven allerlei skincare merken hun visie op het -minstens zo interessante- onderwerp “rimpels”.