TIPS OM GROVE PORIËN TE VERKLEINEN

De laatste tijd zag ik dat de poriën in mijn gezicht steeds grover werden. Natuurlijk zijn er ergere dingen in de wereld, maar ik werd er niet echt blij van. Een fijne huidstructuur draagt nu eenmaal bij aan een jeugdige en vooral frisse uitstraling. Gelukkig is er iets aan te doen. Lees er alles over in onderstaand artikel.

Wat zijn poriën?

Poriën zijn openingen van kliertjes die talg (wat beschermt tegen bacteriën en schimmels) en vocht afscheiden om onze huid soepel te houden. Meestal zijn ze onzichtbaar behalve in het gezicht. Vooral op neus, wangen en voorhoofd hebben poriën een grove structuur doordat de talgklieren in dit gebied groter zijn. Onze huidstructuur is deels erfelijk en wordt daarnaast bepaald door externe factoren zoals roken en onbeschermd van de zon genieten. We kunnen poriën niet verkleinen maar door een gezonde levensstijl, goede skincare en behandelingen bij de huidtherapeut er wel voor zorgen dat ze kleiner ogen.

Waardoor ontstaan ze?

Grove poriën ontstaan door huidveroudering als de huid haar elasticiteit verliest en poriewandjes slapper worden en gaan zakken. Maar ook als we vergeten ons gezicht te reinigen voor het slapen gaan. Een huid die te veel talg produceert mengt zich met dode huidcellen die moeilijk te verwijderen zijn. Het gevolg is verstopte en vergrote poriën. Vooral rondom de neus ontstaan veel mee-eters.

Hoe kun je grove poriën verkleinen?

Grove poriën kun je helaas niet daadwerkelijk verkleinen. Maar met de juiste combinatie van behandelingen en skincare kun je de structuur van je huid wel verfijnen zodat poriën minder zichtbaar worden. Bij de huidtherapeute kun je een aantal behandelingen ondergaan die bijdragen aan een stevige en fijnere huidstructuur. Hieronder kun je de mogelijkheden lezen.

Dieptereiniging: peelings

Het is belangrijk om je huid iedere dag goed te reinigen. Dit kun je thuis doen in de ochtend en avond. Bij de huidtherapeut kun je voor een speciale dieptereiniging terecht. Met een peeling op basis van salicylzuur of glycolzuur worden onzuiverheden en dode huidcellen verwijderd. Na de behandeling sluiten de schone poriën zich. Met als fijne bijkomstigheid dat de poriën optisch kleiner lijken.

Laserbehandelingen

Een laserbehandeling zorgt voor een stevige huidstructuur en de aanmaak van collageen en elastine. Laserlicht en warmte prikkelt de huid en zorgt voor stevig bindweefsel en een gladde en stevige huid. Dit heeft ook een rechtstreeks en positief effect op poriën.

Dermapen

Met de dermapen worden kleine verticale gaatjes in de huid gemaakt om een natuurlijk herstelproces op gang te brengen en de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. Het resultaat is een dikke, stevige en gladde huid. En daardoor fijnere poriën.

Dermapen met radiofrequentie

De gefractioneerde radiogolven van microneedling combineerd met radiofrequentie zorgen voor kleine gaatjes in de opperhuid. Door de vrijgekomen warmte wordt collageen aangemaakt. Het resultaat is een verbeterde huidstructuur met (optisch) fijnere poriën.

De verzorging van poriën bij jou thuis

Een mooie huid begint natuurlijk thuis. Daarom alvast wat tips die je meteen toe kunt passen bij je dagelijks beautyritueel:

-Vermijd vette crèmes (die maken je huid nog vetter). Kies voor een milde gezichtsreiniging met een hoge concentratie aan glycolzuur (89%) zoals de SkinCeuticals Glycolic Renewal Cleanser. Dit product zorgt voor een goede vochtbalans, verwijdert dode huidcellen en overtollig talg.

-Bescherm je huid iedere dag (ook als het regent) met een zonbeschermingsproduct met factor 30 of hoger.

-Sla nooit het reinigingsritueel over, ook niet als je moe bent of weinig tijd hebt.

-Drink voldoende (1.5-2 liter per dag) zodat de afvalstoffen door je huid sneller worden afgevoerd.

Tot slot

Je ziet dat er dus best wat mogelijkheden zijn om poriën minder zichtbaar te maken. Heb jij last van grove poriën en wil je er wat aan doen? Maak dan een afspraak voor een advies op maat bij een huidtherapeut. Kies voor een kliniek met gecertificeerde huidtherapeuten. Dan weet je zeker dat jouw huid in goede handen is.

x Mo