CHECK JE HOUDBAARHEID!

check je houdbaarheid www.forever39.nlWil je weten hoe je zolang mogelijk je mooie huidje en lijn behoudt? In het nieuwe boek “Check je houdbaarheid” van Pim Christiaans en Hanny Roskam wordt het allemaal uitgelegd. In dit boek wordt beschreven hoe je de bijverschijnselen van het ouder worden kan vertragen, door verstandige keuzes te maken op het gebied van onder andere voeding, beweging en slaap. De keuze voor je levensstijl wordt echter niet dwingend voorgeschreven. Af en toe lekker zondigen kan best volgens de schrijvers, mits de balans maar goed is. En daar ben ik het volledig mee eens!

Je vindt in het boek bijvoorbeeld verhelderende hoofdstukken over beweging, voeding, je suikerspiegel en je nachtrust, alles met de insteek om langer jong en gezond te blijven. In totaal worden de 31 belangrijkste onderdelen van je gezondheid beschreven en per onderdeel wordt steeds op duidelijke wijze de theorie uitgelegd, gevolgd door praktische tips. Ook komen de beste (zelf)testen aan bod. Klinkt goed, toch?

Ik vroeg een van de schrijvers van het boek, Pim Christiaans, hoe je als druk bezet vrouw (want dat zijn we allemaal) op de effectiefste manier aan je houdbaarheid kunt werken. En dit is zijn antwoord.

Pim: De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen waarmee je je jeugd en levensduur aanzienlijk (10-15 jaar) kunt verlengen zijn: niet roken, zeer matig alcohol drinken, mediterraan eten, goed slapen, veel bewegen, chronische stress vermijden en zorgen voor een goed sociaal leven. In ons boek behandelen we deze zaken ook, maar wij hebben ontdekt dat je daarnaast véél meer kunt (en moet!) doen om veroudering af te remmen en risico’s op ziektes te beperken. Helaas is er geen ‘easy fix’ voor de ‘eeuwige jeugd’, als je langer mooi en gezond wil blijven, zul je je in de eerste plaats zoveel mogelijk aan de eerder genoemde, bekende leefgewoontes moeten houden. Dat is de basis. Verder zijn er veel nieuwe inzichten en in ons boek bieden wij een reeks nieuwe gezondheidsadviezen ‘heet van de naald’. Een van de belangrijkste nieuwe tips voor vrouwen in ons boek, heeft betrekking op de kalkhuishouding. Heel veel vrouwen in Nederland slikken kalk om botontkalking te voorkomen. Of/en ze drinken veel zuivel. Velen slikken daarbij ook vitamine D3, wat ervoor zorgt dat je kalk beter uit de darmen opneemt. Het is echter aangetoond, dat dit schadelijk is! In plaats van zichzelf tegen botontkalking te beschermen, vergroten alle vrouwen die kalk en vitamine D3 slikken, hun kans op aderverkalking! En daarmee vergroot je de kans op hart- en vaatziekte… Maar dit betekent niet dat vrouwen moeten stoppen met kalk en D3, ze moeten er juist nog iets aan toevoegen: vitamine K2. Uit heel belangrijk Nederlands onderzoek blijkt dat we vitamine K2 nodig hebben om te zorgen dat de kalk die wij binnenkrijgen, niet in de vaten terechtkomt, maar daar waar het hoort, in de botten. Het is ook aangetoond, dat vrijwel IEDEREEN een tekort aan vitamine K2 heeft. Verder weten we nu ook dat als je K2 gaat slikken, je vaten weer soepeler worden en je risico op hart- en vaatziekte kleiner wordt. Grappig detail: er zijn aanwijzingen dat K2 ook de huid verbetert. Dus alle vrouwen die nu kalk met of zonder D3 slikken, zouden daar K2 bij moeten slikken.

Wil je meer tips om jong (en dus Forever 39 🙂 ) te blijven? Dan kan ik je echt aanraden om het boek ‘Check je houdbaarheid‘ te kopen. Je zult hiermee zeker je voordeel kunnen doen!