HUIDTHERAPEUT OF SCHOONHEIDSSPECIALIST?

Geen idee wat het verschil is tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialist? Maakt niet uit, dat wist ik vroeger ook niet ;-). Maar lees vooral even dit artikel, waarin de verschillen worden uitgelegd door de experts van de Van Rosmalenkliniek.

Wat is huidtherapie?

Huidtherapeut is een relatief nieuw beroep dat nogal eens wordt verward met schoonheidsspecialist, ondanks de verschillen in opleiding, indicatie en het doel. Naar de schoonheidsspecialiste gaan we vooral om ons zelf lekker te laten verwennen, met behandelingen die gericht zijn op ontspanning en verzorging van de huid. Bij huidtherapie staan vooral huidaandoeningen centraal. Huidtherapeuten behandelen zowel de gezonde als zieke huid (cosmedisch). De schoonheidsspecialiste behandelt vooral de gezonde huid. Maar ondanks de verschillen kunnen beide disciplines prima naast elkaar bestaan en samenwerken, mits ze zich richten op behandelingen binnen het eigen vakgebied.

Hoe is huidtherapie ontstaan?

Deze discipline is voortgekomen uit gedeelde inzichten van plastische chirurgen, dermatologen en schoonheidsspecialisten. Hun gecombineerde kennis vormt de basis voor het paramedisch beroep huidtherapeut. Huidtherapeut is een beschermde titel, die zelfs is vastgelegd in de wet (de wet BIG).

Wat doet een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een paramedicus en specialist op het gebied van paramedische en cosmedische huidzorg. In veel gevallen wordt er nauw samengewerkt met een arts. De behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de huid: littekens, acne, pigment, striae, onzuiverheden, melasma, rosacea en couperose. Ook bij huidverslapping, een grove huidstructuur, rimpelvorming en het verwijderen van tatoeages kun je bij de huidtherapeut terecht. De hulpvraag is dus behoorlijk breed. In tegenstelling tot de schoonheidsspecialiste, is de huidtherapeut opgeleid om specialistische behandelingen (zoals chemische peelings en laserbehandelingen) veilig uit te voeren. Een verwijzing voor de huidtherapeut is overigens meestal niet nodig.

Hoe word je huidtherapeut?

Je wordt huidtherapeut door het volgen van de vierjarige hbo-opleiding Huidtherapie, waar vooral de medische kant van de huid centraal staat. In de opleiding leer je naast het afnemen van anamneses (medische historie), ook het stellen van diagnoses en het maken van behandelplannen. Hierbij is aandacht voor litteken- en wondbehandeling, acnétherapie, overbeharing en oedeembehandeling. Ook de cosmetische kant wordt belicht: huid verbeterende behandelingen zoals peelings, microdermabrasie, met laser, licht en curettage voor het verwijderen van oppervlakkige oneffenheden. Theoretische vakken, zoals medische theorie, psychologie, anatomie en natuurwetenschappen, vormen de basis. Huidtherapeut is, zoals gezegd, een in de wet BIG erkend paramedisch beroep. De meeste huidtherapeuten zijn lid van de beroepsorganisatie NVH – de Nederlandse Vereniging van Huidtherapie.

Wat doet de schoonheidsspecialist?

De schoonheidsspecialist houdt zich bezig met de cosmetische kant gericht op verzorging en ontspanning van de huid, zoals een gezichtsbehandeling of massage. In de driejarige mbo-opleiding komen ook cosmetische hand- nagel- en voetverzorging aan bod. Naast praktijkvakken is er ook aandacht voor theoretische kennis op het gebied van anatomie, fysiologie, algemene pathologie en cosmetische huidafwijkingen. Veel schoonheidsspecialisten zijn lid van de branchevereniging ANBOS (Algemene Nederlandse Brancheorganisatie voor Schoonheidsverzorging).

Verschillen tussen de huidtherapeute en schoonheidsspecialist

Het grootste verschil is het doel van de behandeling en de behoefte van de cliënt. Voor huidklachten ga je naar de huidtherapeut, maar ook voor het verbeteren van de huid kwaliteit is het verstandig om regelmatig een bezoek in te plannen. De behandelingen werken namelijk ook preventief. Voor ontspanning en verzorging van de huid maak je een afspraak met de schoonheidsspecialist. Behandelingen bij de huidtherapeute zijn meestal niet pijnloos terwijl je bij de schoonheidsspecialiste juist voor ontspanning komt.

Helaas de scheidslijn tussen beide beroepsgroepen niet alleen verwarrend voor de consument, ook tussen de beroepsgroepen onderling is soms sprake van een spanningsveld. Het is belangrijk dat beroepsbeoefenaars binnen hun eigen disciplines werken en geen behandelingen doen waarvoor ze niet zijn opgeleid. Zo mogen schoonheidsspecialisten sinds 2016 geen laser en IPL-behandelingen meer uitvoeren. Deze behandelingen zijn voorbehouden aan huidtherapeuten en cosmetisch artsen, omdat zij deze behandelingen op een kwalitatieve en veilige manier kunnen uitvoeren.

Tot slot

Ben je nieuwsgierig geworden door het lezen van dit artikel? En wil je alles weten over hoe peelings, licht- en laserbehandelingen de kwaliteit van jouw huid kunnen verbeteren? Maak dan snel een afspraak voor een eerste consult en persoonlijk behandelplan. De huidtherapeuten van de Van Rosmalen kliniek zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), de Dutch Aesthetic Laser Association (DALA) en het kwaliteitsregister paramedici (KP). Zo weet je zeker dat jouw huid in goede handen is.