BEUGELBEKKIE #2

Beugels zijn hot. Vergeet de flared jeans, patches en over knee boots. Als je echt wilt meedoen, neem je gewoon een beugel. Want het lijkt ineens wel of heel Nederland massaal af wil van scheve tanden.

Zoals ik jullie al eerder schreef, ben ik er inmiddels ook helemaal klaar voor. Maar dan de volgende stap in het traject; welke keuze moet je in hemelsnaam maken? Google “beugel” en je krijgt in 0,49 seconden maar liefst 1.050.000 resultaten voorgeschoteld, dus prettige wedstrijd. Gelukkig waren vriendinnen Hanneke en Mylène al wat verder in het onderzoekstraject en konden zij mij piekfijn uitleggen wat de mogelijkheden zijn (needless to say dat we het hier alleen over onzichtbare/ doorzichtige beugels gaan hebben!). Daar gaat ie:

  1. doorzichtige beugelde doorzichtige slotjesbeugel. Dit is de beugel die vriendin Hanneke zich zelf ook had laten aanmeten. Het is eigenlijk de ouderwetse plaatjesbeugel met slotjes aan de buitenkant van je tanden, waarbij je elke maand een schoon en dikker draadje krijgt. Maar deze slotjes zijn doorzichtig en er wordt gebruik gemaakt van witte elastiekjes en een witte draad, waardoor de beugel veel minder opvalt. Nadeel is dat deze beugel vast in je mond zit, dus als je eens een avondje lekker wil gaan shinen, is deze extra accessoire wellicht een storende factor. Ook moet je meer tijd besteden aan schoonmaken dan bijvoorbeeld bij beugel 3 en kan het lastig zijn met eten. Maar Hanneke is erg in haar nopjes met haar beugel, want de beugel doet geen pijn en haar ondertanden staan na 8 weken al bijna recht. De kosten van deze beugel zijn +/- 1000 euro per kaak.
  2. incognito bracede incognito brace. Deze beugel zit vast aan de binnenkant van je tanden en valt daardoor minder op dan beugels nummer 1 en 3. Er wordt bij dit systeem gebruik gemaakt van op maat gemaakte brackets van echt goud, waardoor het meteen de meest prijzige methode van de 3 kandidaten is. Denk aan prijzen vanaf 1600 euro per kaak. Daarbij is deze beugel vaak alleen geschikt voor correcties aan de ondertanden. Maar het grote voordeel is dat je hem écht niet ziet. Verder zou je, na afloop van de beugelperiode, het goud kunnen laten recyclen tot bijvoorbeeld een zelf ontworpen gouden ring, ook niet vervelend natuurlijk!
  3. invisalignInvisalign. Dit zijn doorzichtige bitjes van plastic die je elke 2 weken vervangt door een ander bitje. Het grote voordeel van deze methode is natuurlijk dat je de beugel kunt uitdoen. Ideaal als je een zakelijke bespreking hebt of een hip & happening feestje. Mylène heeft gekozen voor deze beugel. Ze is er erg blij mee en je ziet hem eigenlijk niet. Wat ze erg fijn vindt , is dat ze elke 2 weken weer een vers en schoon exemplaar krijgt. Dit is voor haar geen overbodige luxe, want tegen het einde van de 2 weken komen er kleine scheurtjes in haar beugel. Maar dat is voor haar een minor detail en bovendien schijnt dit bij anderen niet zo vaak voor te komen. Ook heeft Mylène het idee dat ze een beetje gek praat met haar beugel in, maar dat valt anderen niet op. Vooraf wordt er bij deze beugel een animatiefilmpje gemaakt waarop je het beoogde eindresultaat ziet. Dit is niet alleen fun, maar ook krijg je alleen bij deze beugel een goed beeld van het eindresultaat. Vanaf 1500 euro (voor 2 kaken) is deze unit van jou.

Zo. Duidelijk allemaal? En wordt vervolgd, want binnenkort ga ik toch echt een keuze maken voor mijn eigen beugel!