DÉ OPLOSSING VOOR MELASMA

De dame links op de foto heeft behoorlijke last van melasma, alias een zwangerschapsmasker. Rechts zie je het verbluffende resultaat na een goede behandeling door een huidtherapeut, gevolgd door een verzorging met de juiste producten. Huidexpert Silvia Scheurwater vertelt je er vandaag alles over in haar nieuwste artikel voor Forever 39.

Niacinamide (vitamine B3) – veelbelovende nieuwe behandeling van melasma

Silvia Scheurwater van de Van Rosmalen kliniek: Als huidtherapeute krijg ik regelmatig mensen in mijn stoel met melasma.

Melasma, beter bekend als zwangerschapsmasker, zijn grillig gevormde verkleuringen van de huid die ontstaan door zonlicht, hitte of veranderingen in de hormoonhuishouding. Pigment dat gelijkmatig wordt geproduceerd geeft de huid een egaal bruine kleur. Als dit proces wordt verstoord door hormonen, wondjes of acne ontstaan er pigmentvlekken. Vrouwen met een getinte huid of in de vruchtbare leeftijd hebben een hogere kans om melasma te ontwikkelen. Oppervlakkige melasma zijn redelijk te behandelen. Maar als de pigmentvlekken dieper in de huid zijn gelegen is behandeling lastig en zijn peelings vereist.

Artsen schrijven voor de behandeling van melasma vaak crème met het ingrediënt Hydroquinone voor. Dit ‘depigmenteert’ de huid: Er wordt minder pigment door de huid aangemaakt en de aanwezige pigmentvlekken worden lichter. Hydroquinone is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar en mag in verband met huidirritatie niet langdurig worden gebruikt (max 3 maanden, liefst gedurende de winter).

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Niacinamide (vitamine B3) even goed werkt als hydroquinone mits gebruikt in een concentratie van 4-5%. Niacinamide is zonder doktersrecept verkrijgbaar. Maar voordat je gaat zoeken in de winkel, het ingrediënt moet aan het begin van de ingrediëntenlijst staan. Is dit niet het geval dan weet je 99% zeker dat de concentratie helaas veel te laag is om iets te kunnen doen voor je huid.

Niacinamide heeft meerdere doeleinden, namelijk:

* Melasma; Het vermindert oppervlakkige pigmentvlekken.

* Acne en rosacea; Het werkt ontstekingsremmend.

Tevens heeft Niacinamide als voordeel dat dit wel langdurig mag worden gebruikt, want de kans op huidirritatie is nihil. Niacinamide beschermt de huid bovendien tegen Uv-straling (muizen die werden behandeld met Niacinamide hadden 70% minder kans op het krijgen van huidkanker).

Skincare met Niacinamide werkt vooral op de oppervlakkige pigmenten. Om de diepere pigmenten aan te kunnen pakken bieden peelings uitkomst. We zien hierbij vaak een verbetering van 30-80%. Een strak regime wat betreft dagelijks antioxidanten en UV-bescherming zijn hierbij vereist.

Let op: laser/IPL raden wij sterk af, gezien dit ook een vorm van licht is. Melasma reageert hier erg gevoelig op en kan door deze behandelingen dus verergeren.

In de kliniek werk ik naast de peelings graag met Meta Cell Renewal B3 van Skinceuticals.

De Meta Cell Renewal B3 is een hydraterende crème die de eerste tekenen van huidveroudering tegengaat en een hoge concentratie (5%) Niacinamide bevat. Andere ingrediënten zijn: tripeptide dat zorgt voor collageenaanmaak en glycerine dat de elasticiteit van de huid bevordert. Bij dagelijks gebruik zijn de eerste resultaten na 12 weken zichtbaar: fijne lijntjes verminderen en de huid oogt steviger en egaler. Meta Cell Renewal B3 is zeer geschikt voor de getinte huid. De crème is te gebruiken als dag- en nachtcrème en verkrijgbaar in de Van Rosmalen kliniek.

De dame op de foto (die graag anoniem wil blijven) had behoorlijk last van een zwangerschapsmasker, o.a. op haar voorhoofd (zie foto links). Ik ben met haar aan de slag gegaan met peelings en goede verzorgingsproducten (zoals van Skinceuticals Phloretin en Metacell Renewal en van Dermaceutic Foamer15, Sun50 en Melacream) en hierdoor zijn de vlekken sterk verminderd (foto rechts). Er is dus veel mogelijk!

Ben je benieuwd wat ik als huidtherapeut voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Hartelijke groet,

Silvia Scheurwater

Huidtherapeut Van Rosmalenkliniek

nb: wil je meer weten over dit onderwerp? Klik dan hier.