INTERVIEW KATJA SCHUURMAN

Vorige maand had ik een ontmoeting met een bijzondere vrouw: Katja Schuurman. Ik sprak met haar over haar passies, drijfveren en haar beauty geheimen. Lees hier deel 1 van het interview dat ik met haar had.

Of we naar de set willen komen, ergens op een locatie in Amsterdam-Noord. Als we daar aankomen zit de draaidag erop. Bij binnenkomst zwaait Katja van een afstand. Ze is op dat moment nog omringd door haar camera ploeg, waarmee ze net opnames heeft gehad voor het programma Echt niet OK. “Ben bijna klaar hoor, nog even de kleding wisselen”. Uit mijn ooghoeken zie ik dat ze haar blouse uitgooit en daarna haar broek. Preuts is ze in ieder geval niet, maar dat wist ik ook eigenlijk wel.

Zo, waar wil je me hebben, vraagt Katja mij met vrolijke, guitige ogen. We besluiten een tafeltje ergens in het midden te claimen, terwijl de crew om ons heen de hele bende aan het inpakken is om de locatie terug te toveren naar een café. Maar dat stoort haar niet. Evenmin dat Bella, die ik heb meegenomen voor de foto’s, om ons heen manoeuvreert voor de beste plaatjes.

return to sender katja schuurman
Nog steeds shining na een volle draaidag

Katja. Daar zit ze dan. In het echt even prachtig als op het scherm. En minstens zo sprankelend. Oh, wacht zegt ze, terwijl ze plots met haar duim over mijn bovenlip wrijft. “Lipgloss boven je lip staat niet mooi op de foto”. Geen gedoe, geen sterallures. Kijk, daar houden we van. Ze is geïnteresseerd en wil weten wat ik precies doe. Uiteraard wil ik ook van alles van haar weten. Bijvoorbeeld over Return to Sender, het duurzame merk dat ze met haar goede vriendin Tessa Vos en een toegewijd groepje ‘vrijwilligers’ 12 jaar geleden opzette. Een prachtig initiatief, waarbij producten worden ontworpen door Nederlandse designers in samenwerking met getalenteerde ambachtslieden (vooral vrouwen) in ontwikkelingslanden.

Ze steekt van wal over deze grote passie. “Return to Sender is bedacht tijdens mijn vele reizen voor BNN die ik maakte naar ontwikkelingslanden. Ik zag daar mensen die onder hele andere omstandigheden moeten leven, maar evengoed enorm veel veerkracht hebben. Samen met deze mensen maakt RTS producten die hier in Nederland weer worden verkocht. We gaan hierbij uit van hun eigen kracht. Deze mensen zijn, ondanks hun armoede, onbeschrijfelijk blij dat ze er iets van kunnen maken. Dat geeft mij op mijn beurt weer volop energie.

Ik vertel haar dat ik het enorm nobel vind dat ze dit op deze manier doet. Maar, zo vervolgt ze, het is niet altijd een gemakkelijke weg. Na een vliegende start van de verkopen bij een groot Nederlands warenhuis, liep op een gegeven moment de verkoop terug. Het vuur doofde een beetje bij het team, dat 10 jaar lang wel echt ziel en zaligheid in RTS had gelegd. Maar niet bij Katja. Zij weigerde de handdoek in de ring te gooien, hoewel dat haar wel door diverse mensen werd ingefluisterd. Kijk, dat is power hebben. Inmiddels is bijna het hele team gewisseld en kan RTS er weer volop tegenaan. En hoe!

In het assortiment vind je nu ook super mooie design artikelen. Ze heeft gerenommeerde designers als Floris Hovers, Christien Meindertsma, Laura de Monchy en Omar Munie weten te strikken om zich te verbinden aan RTS.  Zelf koopt ze bijna alles uit de collectie, zo gek is ze erop. Maar het meest verliefd is ze op (buiten op haar knappe kok Freek) de mooie behaaglijke plaids. Multi inzetbaar en lekker warm. Haar hele huis ligt er dan ook mee vol, zo vertelt ze me.

de lievelings plaids van Katja

Dan wil ze weten wat mijn favoriete items uit de collectie zijn. Ik noem o.a. de prachtige handgemaakte armbanden met kraaltjes uit Mali. Oh ja, roept ze uit, die armbanden, die zijn zo cool! En er rekent een heel dorp op ons wat betreft de verkoop, zegt ze tot slot veelbetekenend.

Lovely armbanden van Return to Sender

Mooi om te zien, hoe gepassioneerd en inspirerend deze lady is. Ik vraag haar of ze een specifieke inspirerende tip heeft voor vrouwen. Nee zegt ze resoluut, niet alleen voor vrouwen. Liever voor mensen in het algemeen, ik ben nl. niet zo van het onderscheid man-vrouw. Mensen maken vaak mooie en veel belovende plannen, maar daar blijft het dan vervolgens bij. Dat is zo zonde, maak gewoon die stap! So what als het misgaat, dat zie je dan wel weer. Ja, schrijf dat maar op: “wees onbevreesd en onbevangen”.

Ik vraag haar of ze verder nog adviezen voor anderen heeft. Ze denkt even goed na en komt dan met een mooie visie op emoties. Ze heeft vroeger een moeilijkere periode gekend, waarna ze dacht dat je alles maar luchtig en vrolijk moest benaderen. Nu heeft ze juist geleerd om meer haar emoties te tonen, of ze nu vrolijk zijn of niet. Dat maakt het leven lichter en simpeler. Katja: “je moet je gevoelens niet wegstoppen. Als bijvoorbeeld mijn dochtertje Sammie soms verdrietig is omdat haar vader en ik zijn gescheiden, was ik geneigd om te zeggen dat ze dat niet moet zijn. Maar dat is onzin, wegstoppen is niet goed. Ze mag verdrietig, boos of bang zijn, ze mag haar emoties tonen”.

Dan wil ik weten hoe ze het vindt om 40+ te zijn. Ze kijkt me olijk aan. Nou, qua uiterlijk verandert er wel een en ander, zegt ze lachend. Ze springt op, rolt spontaan haar blouse op en pakt een ienimie vetrolletje beet. Ik zeg dat ik het erg vind meevallen. Ook zie ik er ’s ochtends natuurlijk nét iets anders uit dan vroeger, vervolgt ze. Maar goed, ouder worden heeft ook zeker zijn voordelen. Op vele vlakken ben ik veel zekerder van mezelf. Ik heb mezelf een soort hervonden.

We praten verder nog over het geheim achter haar prachtige looks en over diëten (zie hier voor een apart artikel over haar uiterlijk). De tijd vliegt voorbij en er wordt veel gelachen.

Ondertussen heeft de crew de opname set weer teruggetoverd naar een café. We nemen nog wat foto’s en ze toont mij voorbeelden uit haar nog te verschijnen boek. Ik zie mooie plaatjes van verre oorden, waarbij ook weer een verbinding wordt gemaakt naar RTS. Return to Sender, de organisatie die haar zo na aan het hart ligt. Chapeau bas, voor deze doortastende én veelzijdige dame. “Maar ik moet nu echt gaan hoor, Sammie wacht”. Bella en ik krijgen nog een dikke knuffel en weg is ze. Als we teruglopen naar de auto, zijn we het met elkaar eens. Katja is mooi van buiten én van binnen. Wat een powervrouw en wat een enorm goed doel waarvoor zij zich inzet!

Ben je verder nieuwsgierig naar de beautygeheimen van deze knappe brunette? Lees er alles over in het vervolginterview met Katja Schuurman.