OOK LAST VAN PIGMENTVLEKKEN?

Ja, ik ben het, Mo van Forever 39 :-). Een paar jaartjes én wat pigmentvlekken geleden. Zoals je op de grote foto ziet, zat ik echt onder de bruine spikkels. Ontstaan door te veel zon en jeugdpuistjes. Een wereld van verschil met mijn huidje van tegenwoordig, kijk maar naar deze (make-up & filter loze) foto.

Na de behandeling

Met grote dank aan de huidtherapeuten van de Van Rosmalen Kliniek, want daar wisten ze wel raad met mijn ontsierende gezichtsvlekjes. Omdat ik weet dat er meer dames zijn die zich storen aan hun pigmentvlekken, heb ik de Van Rosmalen kliniek gevraagd om hier een speciaal item over te maken. Lees hieronder alles over pigmentverkleuringen en hoe je hier weer vanaf kunt komen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken komen vaak voor op huid die regelmatig wordt blootgesteld aan de zon, zoals op het gezicht, de armen en benen. Pigment (melanine) beschermt onze huid tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-straling en wordt aangemaakt in de diepere lagen van de opperhuid. De zon zorgt ervoor dat de pigmentcellen extra actief worden, waardoor er vlekken op de huid (verkleuringen) ontstaan. Een bekende variant van pigmentvlekken is melasma. Deze donkerbruine vlekken in het gezicht ontstaan tijdens de zwangerschap en wordt daarom ook wel zwangerschapsmasker genoemd. 

Hoe ontstaan ze?

Pigmentvlekken ontstaan door onze huid (onbeschermd) veelvuldig en langdurig bloot te stellen aan de zon, waardoor de aanmaak van pigment wordt verstoord en het risico op hyperpigmentatie wordt vergroot. Behalve de zon is ook huidveroudering (ouderdomsvlekken komen vaak voor in het gezicht en hals) een boosdoener. Ook kunnen ziektes als vitiligo en huidaandoeningen als acne een rol spelen bij het ontstaan van pigmentvlekken.

Waar komen ze voor in de huid?

Pigmentvlekken komen vooral voor op plekken waar de huid direct wordt blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de handen en armen. Bescherm je huid daarom iedere dag met een zonbeschermingsproduct met factor 30 of hoger. Ook als de zon niet schijnt.

Wat is er aan te doen?

Het bekende gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt ook hiervoor. Pigmentvlekken ontstaan niet zomaar. Bescherm je huid daarom goed, draag een hoed en mijd de zon op het heetste moment van de dag. Voor het beste resultaat combineer je verstandig zonnen met behandelingen bij de huidtherapeut. Heb je last van dieperliggende pigmentatie, ontstaan door huidveroudering of zonschade? Kies dan voor een laserbehandeling. Oppervlakkige pigmentvlekken kun je prima behandelen met een peeling of microneedling. 

Laser

Dieper liggende pigmentvlekken pak je het beste aan met de laser. Door de laserbehandeling worden pigmentvlekken eerst donkerder van kleur om na een paar weken volledig te verdwijnen. Dit is ook de behandeling die wij met succes op Mo hebben toegepast en waar ze, jaren later, nog altijd plezier van heeft. De weggelaserde vlekken komen niet meer terug, maar houdt er rekening mee dat er altijd nieuwe pigmentvlekken kunnen ontstaan onder invloed van zon en veroudering.

Peeling

Oppervlakkige pigmentvlekken laten zich goed behandelen met een peeling. Een peeling herstelt de huidbarrière, verwijdert pigmentvlekken, voorkomt een droge huid en rimpelvorming. De huid wordt dikker en steviger. Voor het mooiste resultaat kun je een peeling met hyaluronzuur of vitamine C serum combineren. 

Microneedling

Met microneedling vernieuw je de diepere huidlagen door kleine gaatjes in de huid te maken zonder deze te beschadigen. Het resultaat is een frisse en egale huid. Microneedling in combinatie met hyaluronzuur of vitamine C maakt de huid steviger en dikker. Ook verbetert het de huidstructuur.  

Kunnen we ieder huidtype behandelen tegen pigmentvlekken?

Lichte huidtypes zijn het beste te behandelen. Bij een donker huidtype bestaat het gevaar dat het pigment in de huid beschadigd wordt. Behandelingen kunnen daarom het beste in het najaar worden gedaan. Door te kijken of het om oppervlakkige of dieper gelegen pigmentvlekken gaat, wordt het aantal behandelingen bepaald. Na de behandeling is het belangrijk om je huid extra goed te beschermen tegen de zon, maar ook het vermijden van de zon is van groot belang.

Huidverzorging

Een mooie huid begint thuis. Investeer daarom in cosmeceuticals. Dit zijn huidverzorgingsproducten met een hoge concentratie aan actieve werkstoffen zoals vitamine C (vermindert pigmentvorming zonder de huidcellen aan te tasten) en vitamine E (werkt depigmenterend en zorgt voor een egale teint). Het regelmatig gebruik van producten met hoge percentages aan vitamine C en E (zoals van het merk SkinCeuticals) zorgt ervoor dat pigmentvlekken vervagen en uiteindelijk verdwijnen.

Welke huidverzorgingsproducten helpen tegen pigmentvlekken?

SkinCeuticals Phloretin CF serum is volgens de Van Rosmalen kliniek zo’n product dat niet in je badkamer zou mogen ontbreken. Het bevat een hoge concentratie vitamine C, wat uiteindelijk leidt tot een egale huid. Ook de SkinCeuticals Phloretin CF in combinatie met de SkinCeuticals Advanced Pigment Corrector raden wij aan in de strijd tegen pigmentvlekken. Het ingrediënt salicylzuur zorgt voor een mild exfoliërende werking waardoor het pigment oplicht. De laatste stap in je ochtend beauty routine is het aanbrengen van een zonbeschermingsproduct zoals Skinceuticals Mineral Radience UV Defense SPF50.

Tot slot

Heb jij last van pigmentvlekken en wil je weten of een behandeling bij een huidtherapeut iets voor jou is? Maak dan een afspraak voor een behandelplan op maat bij een kliniek die door de NVCG gecertificeerd is. Dan weet je zeker dat jouw huid in goede handen is.