WIL JIJ ER JONGER UITZIEN?

Kennen jullie Stephanie nog, die 20 kilo is afgevallen? Deze keer vertelt ze over de eeuwige jeugd en hoe je jezelf kan verjongen door te gaan sporten. Stephanie, brand los!

The fountain of youth

Lieve lezers van Forever 39,

Daar ben ik weer, en nu met een stukje over het geheim van ‘eeuwige’ jeugd. Want… bestaat dat? Het antwoord is: ja!! Met sporten en gezonde voeding kom je een heel eind.

Een tijdje geleden konden jullie lezen hoe ik 20 kilo ben afgevallen. Maar als ik geen extra spieren zou hebben gekweekt, zou ik zelfs meer dan 30 kilo zijn afgevallen… Dat komt omdat mijn lichaamssamenstelling (de verhouding tussen vet en spieren) radicaal is veranderd. Want terwijl ik afviel deed ik meer dan alleen maar anders of minder eten (lees: veel minder suikers, meer eiwitten en minder verzadigde vetten). Ik bewoog erbij en bouwde dus spiermassa op. En spiermassa is zwaarder dan vet (want het is compacter).

Wat opvalt is dat ik niet alleen slanker ben, maar er ook jonger uitzie, energieker en vrolijker ben dan een paar jaar geleden. Ik heb veel minder last van mijn hormonen én mijn huid is bijvoorbeeld steviger geworden. En dat zonder Botox… hahaha. Om te bewijzen hoe onbelangrijk alléén het gewicht op de weegschaal is wilde ik jullie onderstaande foto laten zien. Deze vrouw is niet afgevallen, maar ze ziet er echt totaal anders uit. Watskeburt?

stephanie schrama

Ze oogt jonger, heeft een strakkere huid, ze is slanker en gespierder. En nee, dat heeft niets te maken met ‘goede genen’ of met uitsluitend minder eten, maar álles met het totale effect dat sporten, of eigenlijk matig-intensief bewegen (in combinatie met goede voeding) op je lichaam heeft.

Met sporten bedoel ik overigens absoluut niet: cardio’en met je tong op je knieën en tot je erbij neervalt. Daarmee bezorg je je lichaam veel teveel stress en dat leidt tot een teveel aan cortisol. Dat nuttige, maar ook venijnige hormoon doet alle hieronder genoemde positieve effecten teniet. Met sporten bedoel ik: 1 uurtje per dag stevig wandelen (een beetje zweten hoort erbij ;-)) , eventueel afgewisseld met een paar korte sprintjes én slechts 1 a 2 x per week maximaal 45 minuten krachttraining. Werk er rustig naartoe en maak het een vast onderdeel van je dagelijkse leven. Net als boodschappen doen of naar het toilet gaan. En het maakt werkelijk niet uit hoe oud en/of zwaar je bent als je begint! Vraag je je nog af waarom je die moeite zou doen? Hier volgt een (erg ingekort!!) lijstje met voordelen van sporten:

– stimulatie van de productie van collageen (stevige huid en spieren). Het draagt zo bij aan het verminderen van bestaande rimpels en vertraagt rimpelvorming

– verbetering van de doorbloeding (celvernieuwing): meer/beter haar, een mooiere en sterkere huid en nagels

– verbetering van de spijsvertering: voedingsstoffen worden beter opgenomen en gezonde darmen produceren ‘feel good’ stofjes. Van beweging in de buitenlucht is bewezen dat het voor verbetering van klachten bij depressie zorgt en dat de weerstand tegen ziekteverwekkers, maar ook stress toeneemt.

– het in balans brengen van je totale hormoonhuishouding. Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van overgangsklachten of andere klachten die hormoongerelateerd zijn, zoals droge/onrustige huid, verminderd libido, verminderde vruchtbaarheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, snaaibuien, osteoporose en opvliegers.

-verhoging van de botdichtheid (dus vermindert osteoporose: minder/geen botbreuken).

– het vermindert gevolgen van langdurige stress, doordat sporten het cortisol verlaagt. Daardoor verdwijnt het vetrolletje in het buikgebied (hallo taille!!), gaat het goede cholesterol omhoog en het slechte neemt af (gezonder hart, gezondere bloedvaten).

– het vertraagt (icm gezonde voeding) het natuurlijke ‘verkortingsproces’ van je telomeren. De telomeer is in het kort het deel van je dna dat korter wordt naarmate jij ouder wordt. Eenmaal te kort eindigt de celdeling en zijn we aan het einde van ons leven. Vergelijk het met het lontje van een kaars. Nieuw onderzoek laat zien dat je je telomeren middels sport en voeding kunt verlengen. Je kunt dus ouder worden én jeugdiger blijven.

stephanie schramaWil je meer weten over sport en voeding of heb je vragen? Mail Mo of mij! (dutchfitnesslady@gmail.com) Ik vertel er graag gauw meer over! Volg mij ook op instagram: happy_healthy_fit_you