WIL JE WETEN HOE IK 20 KILO BEN AFGEVALLEN?

Bij Forever 39 bieden we regelmatig het podium aan inspirerende vrouwen. Deze keer vertelt Stephanie Rumping haar persoonlijke verhaal over hoe ze haar leven weer terug op de rails kreeg door te sporten en gezond te eten. Ze verloor maar liefst 20 kilo! Lees snel verder voor haar boeiende relaas.

Lieve lezers van Forever 39,

Graag stel ik me aan jullie voor. Hoop dat jullie iets aan mijn verhaal hebben!

Ik heet Stephanie Rumping en ik ben 41 jaar. 4 jaar geleden ben ik hertrouwd met Arjen van 58 uit Bergen (NH). Uit mijn vorige huwelijk heb ik een zoontje Lars van 11 jaar. Ik ben destijds gestopt met werken om gezondheidsredenen, maar ook vanwege Lars die immers nog moest wennen in het voor ons nieuwe Bergen. Ik wilde er graag voor hem zijn.

De verandering was enorm: van bijna full time werken naar full time thuis ging me niet in de koude kleren zitten. Mijn gezondheid liet veel te wensen over en al gauw bleef er weinig anders over dan lekker eten en drinken. En dan bedoel ik Franse kaasjes en wijn. Heerlijk natuurlijk. Haha. Wat begon als een vrijdagmiddagborrel met mijn nieuwe vriendinnen werd al snel een dagelijkse gewoonte. Tot ik merkte dat ik er wel héél erg naar verlangde en dat het me eigenlijk meer kwaad dan goed.

stephanie rumpingZo’n 2 jaar na ons trouwen voelde ik me in het kort gezegd ‘ellendig’. De kilo’s waren eraan gevlogen. Eten en drinken deed ik om mezelf te troosten, of te verdoven zo je wilt. In ieder geval kwam plotseling en gelukkig maar het besef dat het anders moest kunnen. Ik wilde weer vrolijk zijn en met plezier in de spiegel kijken. Mijn man heeft op een dag mijn bmi stiekem berekend, nadat ik me met veel tegenzin voor het eerst in tijden had gewogen. Ik schrok ervan! Met die score ben ik naar mijn huisarts gegaan met het verzoek om hulp. Mijn lijf was door het diëten en weinig bewegen behoorlijk ‘vervet’, ik had slechte bloedwaarden. Geen wonder dat ik bek af was.

Met hulp van een diëtiste ging ik kijken naar mijn eetpatroon. Wat daarbij heel handig was en wat ik iedereen kan aanraden: houd een dagboek bij met wat je eet. De app ‘myfitnesspal’ rekent uit wat je binnenkrijgt. Ik zag daardoor dat ik veel te weinig bewoog en veel te veel at.  Daarnaast moest ik in beweging komen. Ik ging daarom dagelijks wandelen. Soms maar hele korte stukjes, omdat ik gewoonweg te moe was.

Na een half jaar was ik zover om met een groepje vrouwen onder begeleiding van een personal trainer (Alain Hulspas van billenbenentrainen.com)  1 x in de week te gaan sporten met weerstand (mbv zijn hip ‘n thigh (elastiek).  Ik had al eerder intensief en onder begeleiding gesport, maar nooit eerder écht resultaat geboekt. Dus dat is mijn volgende tip: combineer dagelijks wandelen ( 10.000 stappen matig intensief) en wekelijks een korte intensieve cardio (15 min. Max) en/of HIIT (high intensity interval training) sessie en 45 minuten krachttraining (losse gewichten/dumbbels of lichaamsgewicht) met elkaar…

stephanie rumpingIk kwam er namelijk achter dat je door alleen maar te lijnen niet alleen veel te weinig binnenkrijgt om überhaupt nog ergens puf voor te hebben, maar ook dat je wanneer je niets aan krachttraining doet en amper beweegt, je niet alleen vet  kwijtraakt, maar ook spieren. En zo ontstaat het gevreesde jo-jo-effect. Door spieren op te bouwen gaat je verbranding geleidelijk omhoog, maar ga je er ook jonger uitzien: je huid trekt strak en je hormoonhuishouding komt weer in balans. Mede daardoor ben ik ruim 1,5 jaar op gewicht. Ik kon uiteindelijk weer lekker eten (veel meer dan voorheen) En een wijntje kan nu best, maar alleen omdat het gezellig is en niet uit verveling of als troost. Daarvoor heb ik alternatieven bedacht.

Laatste tip: Doe en eet vooral de dingen die je plezier geven en wees niet te rigoureus, want dat houdt geen mens vol: 1 verandering per dag is al heel veel als je het op jaarbasis bekijkt. Geleidelijkheid is de sleutel.

nb: in heel 2017 sta ik 6 nummers lang in de Vrouw (glossy) die iedere twee maanden verschijnt met oefeningen en tips om het lijf te krijgen dat je verdient. Op mijn instagram (Happy_Healthy_Fit_You) plaats ik regelmatig handige tips en weetjes, motiverende foto’s en recepten die heerlijk, makkelijk en gezond zijn. Heb je vragen dan kan je mij mailen op: dutchfitnesslady@gmail.com

Hartelijke groet,

Stephanie Rumping

stephanie-rumping-www-forever39-nl