TANJA JESS OVER BOTOX, DE OVERGANG EN NOG VEEL MEER

Tanja Jess behoeft weinig introductie. We kennen haar als actrice, columniste, presentatrice en tegenwoordig ook als vlogger op haar eigen Youtube kanaal. Een interessante lady, die ik altijd al graag een keer wilde interviewen. Vorige maand was het zo ver. We spreken af op een locatie op een strategische locatie in Muiderberg, waar Tanja vlakbij woont. Het is een prachtige, zonnige dag en je zou niet zeggen dat het al herfst is. Bij binnenkomst krijg ik drie zoenen van haar en de sfeer is direct ontspannen. Tanja doet haar modieuze teddybeerjas uit en bestelt, net als ik, een kop thee. We kunnen beginnen.

Vlog

Ik steek van wal en vraag naar het hoe en waarom van haar vlog. Tanja: ik merkte dat mijn zonen steeds minder naar t.v. kijken, maar wel online op Youtube allerlei filmpjes opzoeken. Toen ik zelf eens een kijkje daar rond nam, zag ik bitter weinig video’s die mij aanspreken. Voor vrouwen boven de 40 is er nl. bijna niets te vinden. Ik besloot daarom in dit gat te springen en zelf met een Youtube kanaal te starten. Inmiddels ben ik zo’n 1,5 jaar bezig en plaats ik regelmatig gezellige filmpjes over mijn lifestyle, beauty, sporten en alle andere zaken uit mijn dagelijkse leven. Zo leuk! Ik krijg er enorm veel energie van. Trouwens, ik doe alles zelf, wat een enorm leerproces is, maar ook veel voldoening geeft. Omdat je je eigen medium bent, hoef je met niemand rekening te houden en ben je compleet onafhankelijk. Heerlijk.

Overgang

Maar ze vlogt niet alleen maar over gemakkelijke ‘hapsnap’ onderwerpen als beauty en afvallen. Ze wil nl. haar platform ook inzetten voor serieuzere zaken en taboes doorbreken zoals de overgang, zo vertelt Tanja. Belangrijk, dat hier nu eens wat meer aandacht voor komt. Ze neemt een slok van haar thee en vervolgt. Tanja: het is toch werkelijk absurd dat zo’n belangrijk item als de overgang nog altijd wordt dood gezwegen? De helft van de Nederlandse bevolking gaat hier nl. vroeg of laat mee te maken krijgen. En dan moet je maar net doen of het niet bestaat, zegt ze met een ernstig gezicht. Ik ben het roerend met haar eens en bedenk mij dat ik op Forever 39 ook nog nooit aandacht hieraan heb besteed. Ik vertel haar dat ik mij hier ook meer voor zal gaan inzetten. Wordt vervolgd dus!

Beauty

Natuurlijk wil ik van Tanja weten wat haar beautygeheimen zijn. Ze ziet er nl. altijd prachtig uit, ook in real live. Nou, zegt ze, allereerst doe ik allerlei effectieve behandelingen. Ik krijg bijvoorbeeld goed resultaat van “the Wave” van Pascaud. Dat is gebaseerd op radiofrequentie, alias RF. Deze behandeling laat ik altijd doen bij Total Beauty in Laren (Gelderland). Verder gebruik ik momenteel de merken Pascaud en Lancaster qua huidverzorging.

Botox en fillers

Ook maak ik gebruik van injectables zoals botox en fillers, zo gaat Tanja verder. Ik ben daar heel open in, terwijl er best nog een taboe op rust. Veel mensen doen het, maar bijna niemand durft er voor uit te komen. Maar waarom, vraag ik me dan af? Waarom zou een prikje botox anders zijn dan het corrigeren van flaporen of scheve tanden? Of het gebruik van hair extensions of dure crèmes?

Laat iedereen toch lekker doen wat hij of zij zelf wil, zo zegt Tanja resoluut terwijl ze een koekje pikt van de schaal die voor ons staat. Ik laat mij regelmatig behandelen door cosmetisch arts Olga Liplavk van de Mozart Kliniek in Bussum. Wat ik mooi vind van haar aanpak is dat ze injectables niet inzet om te voldoen aan die ‘Gulden snede trend’, waarbij mensen hun gezicht proberen te perfectioneren. Volgens Olga is iedereen perfect zoals hij/zij is, maar zijn injectables wel een mooi middel om het verouderingsproces te vertragen. Zij let er heel erg op dat ik de features die mij nou juist uniek maken niet verlies. Voor mij als actrice is dat erg belangrijk.

Voldoen aan het schoonheidsideaal

Wat ook pittig is in deze maatschappij, gaat Tanja verder, is het voldoen aan het schoonheidsideaal. Ik ben erachter gekomen dat mijn populariteit veel meer gelinkt wordt aan mijn looks dan ik altijd wilde geloven. Ik dacht dat we daar steeds meer vanaf kwamen. Er zijn steeds vaker discussie’s over fotoshoppen en het perfecte plaatje dat de bladen ons voorschotelen en waar wij vervolgens aan denken te moeten voldoen.

Toch houden we met elkaar deze idylle in stand. Zelfs de nieuwe generatie kiest hiervoor. Kijk bijvoorbeeld naar de jonge vloggers, die bestaan bij de gratie van hun populariteit. Zijn dat lelijke meiden? Nee joh, ook hier voeren de knappe Monica Geuzes van deze wereld de toon. Jonge meiden kiezen er dus voor om Monica Geuze te volgen boven een andere, minder knappe vlogster die misschien wel veel meer op ze lijkt.

Ook mag je niet ouder worden in onze maatschappij, daar rust een smet op. Oud zijn staat blijkbaar inherent aan lelijk. Maar als je dan iets aan je ‘oude hoofd’ laat doen, dan is het ook weer niet goed. Je moet jong blijven, maar je mag niet ingrijpen want dan heb je het gedaan. Krom toch? Ik had ooit een gesprek over emancipatie met een islamitische vrouw die bewust een hoofddoek draagt. In hoeverre laat de westerse vrouw zich onderdrukken? Zij vroeg me als wij Westerse vrouwen zo geëmancipeerd zouden zijn, dan zouden we toch het lef hebben om niet meer aan het verzonnen ideale plaatje te beantwoorden? Vond ik wel een ‘nadenkertje’ want als ik heel eerlijk ben voel ik ook die druk en wil ik ook voldoen aan het schoonheidsideaal. Een lastig onderwerp, zucht ze.

Goede tijden

Het onderwerp komt op de soap serie waarmee ze doorbrak bij het grote publiek: Goede tijden, Slechte tijden. Jaahh… dat was een heerlijke tijd, vertelt ze stralend. Hoewel, wat ik niet mis was af en toe de totale gekte rond de hele serie. Ik heb een keer samen met mijn moeder moeten rennen voor mijn leven in een winkelcentrum, met achter ons aan een spoor van totaal verwilderde Bowien-fans (haar karakter in GTST). Gelukkig had mijn moeder een stapeltje gesigneerde foto’s bij zich, die ze als noodgreep allemaal in de lucht gooide. Toen konden we ze afschudden, haha….

Maar goed, dat was maar een kant van de Goede tijden periode. We hadden het nl. echt heel gezellig met elkaar op de set, heel vriendschappelijk allemaal. Ik had vooral een hechte band met Guusje Nederhorst. We waren tegelijk zwanger en hadden samen mooie plannen voor de toekomst. Ik mis haar nog steeds verschrikkelijk, zegt Tanja.

Ik vraag haar vervolgens wat ze zou zeggen als ze vanavond gebeld zou worden voor een nieuwe rol in GTST. Hmm…. lastig, zegt ze. Aan de ene kant geeft het spelen in de soap wat financiële zekerheid , zegt ze schaterend. Maar aan de andere kant wordt een soap serie snel gemaakt. Je moet nl. 5 afleveringen per week draaien, dus het is een permanente race tegen de klok. Dan kun je nooit echt maken wat je zou willen en dat kan enorm frustreren. Dat is ook een van de redenen waarom ik de serie heb verlaten.

Strak figuur

Tanja heeft een goed figuur, zo kan ik ook zelf aanschouwen. Natuurlijk wil ik weten hoe ze dit in stand houdt. Dat komt niet vanzelf, zo licht ze toe. Tanja: ik ben geen sporter van nature. Ik heb ooit een hernia gehad en dan is het natuurlijk extra belangrijk dat je blijft bewegen en die zwakke rug compenseert met een sterke core. Het geheim is dat je iets moet kiezen dat bij je past, anders wordt het een lijdensweg.

Omzeil verder de gebruikelijke valkuilen. Ik heb mijn sportschool puur strategisch gekozen; ik hoef er niet voor om te rijden. Verder heb ik 2 keer per week een afspraak met een personal trainer. Hierdoor blijf ik gemakkelijk in het goede ritme. Ik train consequent en vergeet daarbij mijn grote spieren niet. Spiermassa breekt nl. snel af boven de 40 en duurtraining (zoals te lang cardio-en) versnelt dit alleen maar.

Buiten sporten, is ook je voeding super belangrijk. Ik heb nu ook het periodiek vasten ontdekt. Ik eet in principe enkel tussen 12 en 19 uur en niet daar buiten. Dat helpt ook als een tierelier. Dat stroopwafeltje van daarnet is dan ook een uitzondering (het was voor 12 uur) zegt ze met een glimlach. Maar aan de andere kant moet je jezelf ook af en toe iets gunnen, dan hou je het vol.

Voor mijn gevoel zou ik nog uren kunnen doorkletsen met Tanja, want ze is een interessante en gezellige gesprekspartner. Helaas zit de tijd erop. Tanja en ik maken snel buiten in het zonnetje nog wat foto’s en zoenen elkaar gedag. Ik bedank haar voor het leuke gesprek en daarna gaan we allebei onze eigen kant op. Wat een leuke en inspirerende vrouw denk ik terwijl ik even later weer in mijn auto zit!

P.s.: ook benieuwd naar de schoonheidsgeheimpjes van Katja Schuurman? Zie dan dit artikel.

Tanja Jess heeft een super leuk Youtube-kanaal waar ze filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen toont, vaak met een lekkere dosis humor. Echt leuk om daar even een kijkje te nemen! Klik hier voor haar kanaal.