VRAGEN VOOR DE COSMETISCH ARTS

Een tijdje geleden deed ik een oproep om vragen te stellen aan een cosmetisch arts. Jullie bleken vooral meer te willen weten over fillers en botulinetoxine. Ik heb de cosmetisch artsen van de Van Rosmalen kliniek bereid gevonden om de meest gestelde vragen te beantwoorden. Lees je mee? Nb: we spreken in het artikel over botulinetoxine en niet over Botox omdat Botox een geregistreerde merknaam is van de Canadese firma Allergan.

Zijn injectables (botulinetoxine en fillers) veilig en is er onderzoek naar gedaan?

Helaas verliest onze huid bij het ouder worden vet en wordt de spierkracht minder. Het vet zakt uit en er ontstaan plooien en rimpels. Wil je toch graag een gladde en strakke huid, realiseer je dan dat een dure crème, ondanks de beloften op het potje, niet zal helpen. Alleen met injectables krijg je weer een strakke en stevige huid. De oorsprong van injectables (zowel fillers als botulinetoxine) is medisch.

Botuline Toxine, een natuurlijk gezuiverd eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum, was oorspronkelijk bestemd als middel tegen scheelkijken (strabisme) en overmatig knipperen van de ooglidspier. Dat we het middel vooral kennen als bestrijder van rimpels is te danken aan de Canadese oogarts, dr. Jean Carruthers. Het valt haar op dat patiënten, die zij met het middel behandelt tegen spastische oogleden, steeds minder rimpels krijgen. In 1992 publiceert ze hierover in de Journal of Dermatologic Surgery and Oncology (1992). De conclusie luidt dat botulinetoxine simpel en veilig gebruikt kan worden bij het behandelen van horizontale rimpels op het voorhoofd, verticale rimpeltjes tussen de wenkbrauwen, kraaienpootjes langs de ogen en de kleine rimpeltjes aan de zijkant van de neus. Door het uitschakelen van de onderliggende gelaatsspieren ontspant het gezicht en wordt de huid mooi glad.

Permanente fillers zijn sinds 2015 in Nederland verboden. De door NVCG gecertificeerde klinieken gebruiken semipermanente fillers bestaande uit lichaamseigen en afbreekbaar materiaal, zoals hyaluronzuur. Een filler wordt onder de huid gespoten, trekt vocht aan en houdt dit vast waardoor de huid wordt gladgestreken en opgevuld. Check altijd dat een kliniek, zoals de Van Rosmalen kliniek, alleen fillers gebruikt die zijn goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration). Voordat een middel is goedgekeurd door de FDA gaan er jaren aan onderzoek en trials vooraf.

In de door de NVCG gecertificeerde klinieken die behandelen volgens de richtlijnen van de NVCG, werken artsen die veel ervaring hebben met injectables. Zij volgen jaarlijks (verplichte) bijscholing om de certificering te behouden en dragen sinds begin dit jaar de titel cosmetisch arts KNMG.

Hoe ontstaan pigmentvlekken, kun je ze voorkomen en hoe krijg je ze weg?

Pigment kleurt onze ogen, huid en haren en beschermt onze huid tegen uv-straling. Als we onze huid te lang blootstellen aan de zon, raken de cellen die pigment maken in de war, waardoor er ophogingen van pigment ontstaan: dit zijn de donkere vlekken op je huid. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken en een zwangerschapsmasker of melasma. Ouderdoms- of zonnevlekken komen vaak voor bij mensen ouder dan 50. Het zijn de bruine vlekjes op de huid die (te)veel aan het zonlicht is blootgesteld, zoals handen en gezicht. De vlekken zijn bijna altijd goedaardig en komen het meest voor in je gezicht, op het decolleté of armen. Ze ontstaan door blootstelling aan zonlicht of medicatie. Als je zwanger bent kunnen deze vlekken onder invloed van zwangerschapshormonen heviger worden. We noemen dit een ‘zwangerschapsmasker’. Na de bevalling verdwijnen deze onschuldige vlekken weer. Melasma en ouderdomsvlekken zijn op verschillende manieren te behandelen. Het allerbeste advies is preventie. Door voorlichting, de huid van jongs af aan niet overmatig blootstellen aan schadelijk zonlicht en iedere dag insmeren met spf30 of hoger, ook als het regent. Huidschade door de zon wordt namelijk in het DNA opgeslagen en kan zich op oudere leeftijd ontwikkelen tot bijvoorbeeld huidkanker.

Alle pigmentvlekken zijn over het algemeen te behandelen. Of ze helemaal zullen verdwijnen, hangt af van een aantal factoren zoals grootte, kleur en huidtype. Pigmentvlekken kunnen worden behandeld met de laser, een peeling of cryopen. En omdat een mooie huid thuis begint raden wij onze cliënten aan om te investeren in goede huidverzorgingsproducten die echt iets doen voor je huid zoals cosmeceuticals. Deze producten hebben een hoge concentratie aan actieve werkstoffen welke de pigmentvlekken lichter maken zoals de Mela Cream van Skinceuticals.

Cryopen: de cryopen kan op hoge druk de plek tot op de millimeter nauwkeurig bevriezen zodat het omliggende weefsel niet wordt beschadigd. Na afloop van de behandeling kan de huid rondom de plek een beetje rood kleuren. Dit verdwijnt na een paar dagen net als het korstje op de behandelde plek. Voor een goed resultaat moet deze behandeling 3 tot 4 keer herhaald worden. De cryopen veroorzaakt geen littekens.

Laser: de laserbehandeling is erop gericht om het overmatige en ongewenste pigment in de huid te verwijderen en is alleen geschikt voor donkere vlekken. De arts of huidtherapeut flitst laserstralen richting de huidcellen. Deze energiepulsen worden door het pigment in de huid opgenomen, zodat het kapot gaat en het pigment wordt verminderd. Het voordeel van lasertherapie is dat je de laserflitsen goed kunt richten, waardoor de huidcellen rondom de pigmentvlek grotendeels onbeschadigd blijven. De laserflits voelt aan als een speldenprikje. Na de behandeling kleurt de pigmentvlek soms wat donkerder, dit trekt meestal weer bij. Voor oppervlakkige pigmentvlekken zijn 1 tot 2 behandelingen nodig. Voor dieper gelegen pigmentvlekken zijn meerdere behandelingen (8-10) nodig om een goed resultaat te behalen.

Peelings: pigmentvlekken kunnen ook worden verminderd met een chemische peeling. Hiermee worden de bovenste huidcellen en pigmentkorrels van de opperhuid verwijderd. Het resultaat is een verbeterde en frissere huidstructuur. Voor een goed resultaat zijn meerdere behandelingen nodig. De effectiviteit van een peeling hangt af van de sterkte van het gebruikte zuur. Hoe dieper de peeling gaat, hoe beter het resultaat is.

Wat kun je doen tegen hangende oogleden en is het onderhoudsgevoelig?

Naarmate je ouder wordt, verslapt de huid en gaan je wenkbrauwen iets zakken. Hierdoor zie je er vaak vermoeider uit. Er is gelukkig iets tegen te doen met een bovenooglidcorrectie waarbij een reepje verslapte huid van het bovenooglid wordt verwijderd. Met een viltstift wordt op de oogleden het deel van de huid gemarkeerd dat wordt verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De arts maakt een snee in de plooi van het ooglid, haalt het huidoverschot, overtollig vet en soms een stukje spier weg. Daarna hecht de arts het sneetje.

Het litteken valt in de oogplooi en is daardoor na verloop van tijd nauwelijks zichtbaar. De ingreep duurt 45-60 minuten. Na de ingreep wordt je gecontroleerd op nabloedingen. Wanneer dat niet het geval is kun je naar huis. De eerste week zijn je oogleden gezwollen en er kan wat kleurverschil ontstaan tussen de huid boven en onder het litteken. Dit komt door verwijding van de bloedvaten in het ooglid na de operatie. Hierdoor is het boven ooglid de eerste tijd na de operatie roder. Dit komt vooral voor bij mensen met een dunne huid en lichte huidskleur. Het is belangrijk om de eerste dagen na de ingreep je ogen te koelen met een cool pack. Na vijf tot zeven dagen kom je voor controle naar de kliniek en worden de hechtingen verwijderd.

Na ongeveer twee maanden zie je het eindresultaat dat afhangt van erfelijke factoren, roken, drinken en overmatig zonlicht. Gebruik je goede skincare zoals cosmeceuticals? Dan kun je de huidveroudering enigszins vertragen. Gemiddeld blijft het resultaat vijf tot vijftien jaar zichtbaar.

Daarna kun je, indien nodig en gewenst, een tweede ooglidcorrectie laten doen.

Wat is een ‘leeuwen’ neus en hoe voorkom je dit?

Als iemand een ‘leeuwen’ neus heeft dan is er bij die persoon te veel botulinetoxine tussen de ogen en in het voorhoofd gespoten. Met als gevolg dat de botulinetoxine gaat zakken en er een verdikking tussen de wenkbrauwen ontstaat. De neus van mensen met te veel botulinetoxine tussen hun wenkbrauwen krijgt hierdoor dezelfde vorm als de neus van een leeuw. Vandaar de term ‘leeuwen’ neus. Dit kun je voorkomen door de cliënt te behandelen volgens de richtlijnen van de NVCG en door de juiste hoeveelheid botulinetoxine te gebruiken. Ervaren cosmetische artsen gaan uit van de natuurlijke uitstraling van de cliënt en zullen eerder minder dan te veel botulinetoxine gebruiken.

Wat zijn ‘rokerslijntjes’ en is er iets aan te doen?

Met het ouder worden neemt het volume van ons kaakbot af waardoor de huid iets losser wordt en er verticale rimpels ontstaan rondom de mond. Deze hardnekkige rimpels op de bovenlip worden in de volksmond vaak barcode of plooirokje genoemd. Ze ontstaan meestal rond het veertigste levensjaar, vooral bij rokers of mensen die langdurig onbeschermd aan zonstraling zijn blootgesteld. Soms is er sprake van een erfelijke aanleg.

Doordat deze rimpels vaak diep en hard zijn is behandelen lastig. Wij adviseren de cliënt altijd om eerst de kwaliteit van de huid te verbeteren door een of meerdere behandelingen (laser, dermapen, peelings of een combinatie hiervan) te ondergaan bij de huidtherapeut. De afstand tussen onderkant neus en bovenlip wordt langer, er komt meer nadruk op de bovenlip als dit stukje huid met fillers wordt behandeld. Wij vermijden daarom dikke fillers want dat geeft een onnatuurlijk resultaat. Een dunne filler met hyaluronzuur in combinatie met een filler die zorgt voor hydratatie van binnenuit biedt in veel gevallen een mooi resultaat.

dermapen
een behandeling met de dermapen (alias enterpen)

Wat kun je doen tegen een ‘kippen’ hals?

Heb je last van een slappe kaaklijn, overactieve halsspier (kabelvorming) en marionetspier die de mondhoeken omlaag trekt? Met het ouder worden verslapt niet alleen onze huid, ook de botstructuur verandert. En dat heeft effect op de kaaklijn. Wangen zakken uit en geleidelijk verliest ons gezicht haar V-vorm met hoge jukbeenderen en strakke kaaklijn. Vaak wordt dit nog verergerd door overmatige activiteit van de halsspier en marionetspier die ervoor zorgen dat het vet hoger uit het gezicht naar beneden zakt, met hamsterwangen als gevolg. Door een slappe kaaklijn zien we er ouder en vermoeider uit dan we in werkelijkheid zijn. Heb je last van een slappe hals door afhangende huid onder de kin (‘kippen’ hals) dan is een hals lift behandeling (platysmaplastiek) misschien iets voor jou. De verslapte spierbanden van de hals worden gecorrigeerd door een klein sneetje aan de onderkant van de kin te maken. De plastisch chirurg maakt de huid aan de voorzijde van de hals los en hecht de verslapte spieren aan elkaar. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na de behandeling voelt de hals wat gezwollen aan. Na twee weken worden de hechtingen verwijderd.

Wil je niet onder het mes? Gelukkig is er ook iets aan te doen zonder chirurgisch in te grijpen met Botulinetoxine. Tijdens deze behandeling van ongeveer 30 minuten injecteert de arts met een fijn naaldje kleine hoeveelheden botulinetoxine onder de huid in kin, onderkaak, halsspier en marionetspier. Het resultaat is direct zichtbaar en houdt ongeveer drie maanden aan. Is de huid van je hals ernstig verslapt? Kies dan voor een behandeling met fillers. Het resultaat is dan ongeveer 9 maanden zichtbaar.

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig wat een cosmetisch voor jou kan doen? Of heb je nog een aantal vragen? Maak dan een afspraak met een kliniek bij jou in de buurt. Kies altijd voor een door de NVCG gecertificeerde kliniek zoals de Van Rosmalen kliniek, onze artsen hebben de beschermde beroepstitel cosmetisch arts KNMG en BIG geregistreerd. Onze artsen blijven door nascholing op de hoogte van de ontwikkelingen in het vak en elke behandeling vindt volledig plaats volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Zo weet jij dat jouw huid in goede handen is.