WAT TE DOEN TEGEN EEN VERMOEIDE UITSTRALING
Krijg jij ook wel eens de vraag of je moe bent? En dat terwijl je die nacht heerlijk hebt geslapen? Dan kan het zijn dat je last hebt van een vermoeide uitstraling. Wallen, diepe traangootjes en donkere kringen onder je ogen kunnen je een vermoeid uiterlijk geven. Gelukkig kun je deze punten wel bestrijden als dit je stoort. Maar hoe je dat precies doet? Wij gingen hiervoor het gesprek aan met de Van Rosmalen Kliniek.
De oorzaak van een vermoeide uitstraling
In mijn blogs komt het begrip ‘huidverouderingsproces’ regelmatig naar voren. Hierdoor zal je niet onbekend zijn met het feit dat het verouderingsproces van de huid onder andere wordt beïnvloed door externe factoren, zoals alcohol, roken en UV-straling. Wanneer je ouder wordt, krimpt het skelet, waardoor het vet rondom de ogen vermindert en het gezicht er sneller vermoeid uit kan zien. Wallen en donkere kringen onder de ogen zie je nu sneller en ook de oogleden kunnen zwaarder lijken. Doordat het skelet kleiner wordt verslapt de huid rondom de wenkbrauwen en trekken spieren de wenkbrauwen naar beneden. Ook neemt het collageen in de huid vanaf je 25ste levensjaar jaarlijks met 1% af, wat zorgt voor fijne rimpels en lijntjes. Al met al, kun je dus een vermoeide uitstraling krijgen, simpelweg doordat je ouder wordt. Maar genetische aanleg kan ook zeker een rol spelen bij een vermoeide uitstraling.
Hoe je een vermoeide uitstraling tegen kunt gaan
Nu bekend is hoe een vermoeide uitstraling ontstaat, wil je natuurlijk ook graag weten hoe je hiervan afkomt. Helaas kunnen wij zelf het verouderingsproces niet stoppen, maar je kunt het wel vertragen. Ik roep het wel vaker; een gezonde levensstijl blijft enorm belangrijk om de huid mooi en stevig te houden en daarmee huidveroudering tegen te gaan. Daarnaast kan de juiste skincare op basis van jouw huidbehoefte een enorm verschil maken. And last but not least; met een regelmatig bezoek aan de huidtherapeut of cosmetisch arts kun je specifieke problemen aanpakken waar jij van af wilt.
Donkere kringen en wallen behandelen
Een vermoeide uitstraling kan heel vervelend zijn, want niemand wilt er natuurlijk moe uit zien als je dat niet bent. Een vermoeide blik wordt vaak veroorzaakt door diepe traangootjes, wallen en donkere kringen onder de ogen. Maar wist je dat er verschillende soorten wallen zijn, zoals onder andere vetwallen en vochtwallen? Om vast te stellen van welk soort wallen jij last hebt, wordt er aangeraden om een specialist te raadplegen. Zij kunnen het verschil zien tussen de anatomische oorzaak van de wal en daardoor de juiste specifieke behandeling inzetten.
Wallen door volumeverlies of diepe traangoot
Doordat het skelet krimpt naarmate je ouder wordt en het vet rondom de ogen verdwijnt, kan er volumeverlies optreden onder de ogen. Hierdoor kun je geultjes gaan zien, die vanuit de binnenste ooghoeken richting de wang lopen. Dit noemen we de traangootjes. Door een genetische aanleg kan een diepere traangoot ook van nature aanwezig zijn op een jongere leeftijd. Naast traangootjes zorgt het volumeverlies onder de ogen ook vaak voor wallen en donkere kringen.
Wil je hiervan afkomen? Met een traangoot behandeling wordt de traangoot opgevuld met fillers van hyaluronzuur en wordt er steun gegeven onder het ooglid. Dit wordt vaak gedaan met een ultradunne canule, wat zorgt voor een snel herstel. Op deze manier wordt het volumeverlies heel mooi opgevuld en verdwijnen de zichtbare wallen, donkere kringen of traangootjes!
Vetwallen
Heb je last van dikkere ‘kussentjes’ onder de ogen? Dan zijn dit hoogstwaarschijnlijk vetwallen. Een van de belangrijkste oorzaken van vetwallen is veroudering. Er zijn verschillende vetcompartimenten van het onderooglid, wat dient als bescherming van de oogbol en de oogkas. Naarmate we ouder worden wordt het spierweefsel rondom de ogen slapper, waardoor de oogspier het vet niet meer goed naar achteren kan drukken. Hierdoor hoopt het vet onder de ogen zich op, waardoor er ‘vetwallen’ ontstaan. Met behulp van een fillerbehandeling om wallen tegen te gaan, kan de overgang van de wal naar de wang gevuld worden. Deze overgang wordt ook wel het dal genoemd. Door het opvullen van het dal, zullen wallen in een meer vloeiende lijn overlopen naar de wang. Dit zorgt ervoor dat de zichtbaarheid van de wallen wordt verdoezeld. Wanneer je last hebt van ernstige vetwallen is een onderooglidcorrectie wellicht beter geschikt. Hierbij wordt overtollig huid en vet operatief weggehaald. Vaak zijn vetwallen op te lossen met de eerdergenoemde fillerbehandeling en is een onderooglidcorrectie niet nodig. Een cosmetisch arts zal je het beste kunnen adviseren over de geschikte behandeling.
Vochtwallen
De naam zegt het al; bij een vochtwal is er vocht onder de ogen terecht gekomen dat zich toont in de vorm van vervelende wallen. Vochtwallen worden vaak veroorzaakt door een verminderde pompfunctie van het oogspiertje. Het oogspiertje hoort normaal gesproken het vocht weg te pompen en wanneer het vocht blijft staan, kan het zijn dat het spiertje minder goed werkt en dat de lymfebanen het vocht niet goed kunnen afvoeren. Je kunt dus zowel op jonge leeftijd als oudere leeftijd last hebben van een vochtwal. In dit geval kan een behandeling bij een huidtherapeut voor lymfedrainage een uitkomst bieden.
Doe geen fillerbehandeling bij vochtwallen!
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een fillerbehandeling bij de indicatie van vochtwallen juist geen oplossing. Een filler trekt namelijk juist vocht aan, terwijl je bij een vochtwal juist van het vocht onder de ogen af wilt. Het is daarom belangrijk om vast te laten stellen om wat voor type wal het gaat. Heb jij last van beginnende vochtwallen en slaap je graag op je buik? Het is dan beter om op je rug te gaan slapen; hierdoor krijgt het vocht minder kans om zich onder je ogen te nestelen en op te hopen.
Donkere kringen
Donkere kringen rondom de ogen worden direct geassocieerd met een vermoeide uitstraling. Deze kringen zijn gelukkig goed te behandelen met inzet van de juiste skincare in combinatie met huidtherapie. Dit behandelt wel alléén de donkere huid rondom de ogen, en geen mogelijke diepe traangoot. Door middel van laserbehandelingen en/of microneedling wordt de huid verstevigd, waardoor zij minder ‘glazig’ oogt en donkere kringen minder zichtbaar worden. Doordat het collageen afneemt naarmate we ouder worden, wordt de huid slapper en dunner. Met een gefractioneerde laserbehandeling kun je dit proces vertragen. Tijdens deze behandeling worden de kleine bloedvaatjes gestimuleerd om bindweefsel en collageen aan te maken om zo een gezonde en dikkere huid te krijgen.
Een andere behandeling om donkere kringen tegen te gaan, is microneedling. Bij microneedling in combinatie met warmte (RF) krijgt de huid als het ware een collageen boost met behulp van ultradunne naaldjes, die in de huid de stimulatie van collageen aanwakkeren. Deze naaldjes maken hele kleine wondjes, maar no worries; je voelt geen pijn, alleen de warmte. Het genezingsproces van deze kleine wondjes zorgt namelijk voor de aanmaak van collageen en onderhuidse verstrakking. Deze combinatiebehandeling is geschikt voor alle huidtypen en je kunt naast de donkere kringen ook het hele gezicht, hals en decolleté behandelen.
Hangende wenkbrauwen
Een vermoeide uitstraling kan ook ontstaan door afhangende wenkbrauwen. Naast dat hangende wenkbrauwen je een vermoeide blik geven, kunnen ze ook voor een drukkend gevoel op je ogen zorgen. Hangende wenkbrauwen ontstaan doordat de spiertjes de wenkbrauwen naar beneden trekken. De oplossing? Een wenkbrauwlift. En nee, dit hoeft geen chirurgische ingreep te zijn! Een wenkbrauwlift kan uitgevoerd worden door middel van botox (soms in combinatie met fillers). De behandeling duurt enkele minuten en is vrijwel pijnloos. In sommige gevallen kan er geen botox worden ingezet, omdat het ervoor kan zorgen dat de wenkbrauwen nog lager komen te staan. In dat geval wordt een fillerbehandeling uitgevoerd. Hierbij wordt er met fillers steun gegeven aan de wenkbrauw, doordat de holte van het voorhoofd naar de slaap wordt gevuld.
Skincare voor een frisse oogopslag
De juiste skincare routine kan tekenen van huidveroudering en een vermoeide uitstraling tegen gaan. Investeer daarom in huidverzorgingsproducten met werkzame stoffen in hoge percentages; cosmeceuticals. Zo zijn er veel producten speciaal voor de ogen. Dit is nodig, omdat de huid rondom onze ogen veel dunner is en daarmee ook veel gevoeliger. Zelf kun je bijvoorbeeld ook donkere kringen onder de ogen tegen gaan door het inzetten van de juiste huidverzorging. Zeker het inzetten van een antioxidant rondom de ogen kan een enorm verschil maken, zoals bijvoorbeeld de AOX Eye Gel en het beschermen met de Mineral UV Eye Defense van SkinCeuticals.
Zie jij een vermoeide blik als je in de spiegel kijkt? Hier hoef je niet mee te blijven lopen. Kies wel voor een kliniek met NVCG gecertificeerde artsen, zoals de Van Rosmalen Kliniek. Zo weet je zeker dat je veilig wordt behandeld door een ervaren arts, en dat jouw gezicht in goede handen is!
Wil je minder rimpels? Of dikker haar? Begin dan van binnenuit met het stimuleren van de collageenaanmaak. Klik hier voor meer informatie.