ILEEN MONTIJN: TOT OP DE DRAAD

Hou jij van lezen, kleding én recycling? Dan is het boek ‘Tot op de draad’ van Ileen Montijn misschien wel iets voor je.

Ileen Montijn

Ileen Montijn heeft een voorkeur voor niet-populistische onderwerpen, zo getuige eerdere titels als ‘Leven op stand’ en ‘Hoog geboren’. Allemaal tijdloze onderwerpen, die ver weg blijven van de huidige fast consumers maatschappij. Maar dat is juist de kracht van deze historica. In deze vluchtige maatschappij, is het heerlijk om eens een boek te lezen waarin het er allemaal niet zo snel aan toe gaat. Ik las haar laatste boek “Tot op de de draad’, waarin Ileen je meeneemt in de wereld van kleding en de recycling ervan.

Geen eenheidsworst

Een boek dat zich niet gemakkelijk laat samenvatten, behalve dan dat de rode draad de importantie van kleding is. Met de nadruk op het hergebruik ervan. Indrukwekkend vond ik de passages over lang vervlogen tijden, waarin de armen afhankelijk waren van giften van de beter bedeelden. Gratis (gebruikte) kleding, die vaak niet lekker zat en gemaakt was van harde stoffen. Daarbij gebrandmerkt door tekens of vreemde kleuren, zodat het voor iedereen duidelijk was dat de kleding via de bedeling was verkregen. Of neem de pagina’s die beschrijven dat een hele familie op water en brood moest leven als iemand in het gezin een “nieuwe”(die wellicht al 2 eerdere eigenaren had) jas nodig had. Arme donders…

Wegwerpartikelen

Zelfs in het nabije verleden was kleding zo duur dat het merendeel van de bevolking het zich niet kon permitteren om nieuwe kleding te laten maken (confectie bestond nog niet). Slechts een halve eeuw geleden was men dolblij was met de gedragen spullen van een ander. Daar kunnen we ons tegenwoordig weinig meer bij voorstellen. In elke stad zijn meerdere H&M’s of Primarks, waar je zomaar een volledige outfit koopt onder de 50 euro. Als je dat al kwijt bent. Kledingstukken zijn verworden tot wegwerpartikelen die voor iedereen bereikbaar zijn. Voor de bewustwording zou het goed zijn als het grote publiek het boek van Ileen Montijn zou lezen. Gelukkig wordt in onze samenleving duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Vintage is zelfs uitgegroeid tot een lifestyle, waarmee je jezelf kan onderscheiden van de massa.

Duurzaamheid als thema

Het boek staat vol met interessant feitjes en mooie illustraties. Soms heb je even het gevoel in een Teleac-cursus van de jaren ’80 te zitten, maar het leest allemaal lekker weg. Na afloop besef je welke importantie kleding vroeger had en welke mogelijkheden tot hergebruik er zijn. Een duidelijk contrast met hoe sommigen tegenwoordig met kleding omgaan en welke sprongen er nog kunnen worden gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Het thema is dus actueler dan ooit.

Tot slot

Bij mij ging er al nooit een afdankertje de vuilniszak in, maar na het lezen van dit boek zal ik nog bewuster een volgende bestemming voor mijn gedragen kleding proberen te vinden.

‘Tot op de Draad’ kost 19,95 euro en is onder andere hier verkrijgbaar.