JUST DO IT!

Heb jij een langgekoesterde droom? Wil je bijvoorbeeld ooit een periode in Toscane wonen, vloeiend Spaans leren spreken of zelf de meest indrukwekkende sushi’s kunnen maken? Dan heb je misschien wel iets aan mijn tips. Ik ben nl. gek op het realiseren van dromen. Lees snel verder hoe ik dit aanpak.

Dromen

Dromen zijn stille verlangens. Heerlijke vooruitzichten die bij voorbaat een ongeëvenaarde glimlach op je gezicht kunnen toveren. Ooit droomde ik als 17-jarig meisje van een leven aan de Franse Côte d’Azur. Ik werkte nl. toen als seizoenswerker hier en werd abrupt verliefd op de blauwe zee, de zon en het strand. We zijn nu vele jaren verder en wonen we inmiddels alweer 3 jaar in dit (meestal) zonovergoten Zuid-Franse paradijs. Een droom die uitgekomen is.

Waar droom jij van?

En jij? Heb jij een verlangen waar je erg blij van wordt? Een wereldreis, een 2e carrière, of misschien piano leren spelen? Ik noem maar een paar zijstraten. Het is zo lekker om je voor te stellen dat je ineens in dat verre land bent, of dat je plots die prachtige melodie van ‘Intouchables’ (of Vader Jacob, Für Elise, vul maar in 🙂 ) kan naspelen. Ik zelf ga bijvoorbeeld volgende maand naar Bali toe, een langgekoesterde wens. Zo heerlijk om naar toe te leven! Alleen de gedachte al aan dat mooie, groene eiland geeft me een soort verliefd gevoel in mijn buik. Kan niet wachten!

Schrijf het op

Maar hoe pak je dat nu precies aan, dromen realiseren? Ga er eens goed voor zitten en schrijf op wat je ooit nog zou willen doen. Laat je geest de vrije loop. Vind je dit moeilijk? Vraag jezelf dan het volgende af. Stel dat je (onverhoopt) morgen onder een tram loopt. Waarvan heb je dan spijt dat je het nooit hebt gedaan? Er komt vast wel iets naar boven geborreld!

Plak er een datum op

Hele volkstammen hebben een boek vol onverwezelijkte dromen. Misschien herken je het wel. “Ooit wil ik nog…” Vul het maar in. De vraag is alleen: wanneer is ooit? Als je 95 jaar bent en je veters niet meer kan strikken? De truc is, om er een datum op te plakken. Dan wordt je droom nl. concreter en ben je een stuk dichter bij de realisatie ervan. Hebben wij ook gedaan met ons Frankrijk-avontuur. Maar liefst 4 jaar van te voren hebben wij de datum bepaald van ons vertrek en hier vervolgens naartoe gewerkt. Dit werkte uitstekend!

Trek je niet te veel van anderen aan

Helaas is het in Nederland nog altijd zo, dat afwijken van de norm vreemd is. “Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg” is zo’n heerlijke Calvinistische uitdrukking. Gewoon niet te veel naar luisteren. Lekker belangrijk wat tante Annie/ de buurvrouw of de kapper van je moeder van jouw idee vindt. Helaas zijn mensen soms gewoon jaloers. Of ze snappen het niet of vinden het eng. Gewoon niet naar luisteren, het is jouw leven en jouw wens.

Maak een plan

Gaan we nu over tot de volgende stap. Wat heb je nodig om je plan tot uitvoer te brengen? Is het tijd? Is het geld? Of allebei?

Tijd

Misschien heb je geen tijd om aan je droom te werken. Denk je. Ken je het gezegde: “geen tijd is geen prioriteit”? Dat klopt nl. als een bus. Als je iets écht graag wilt, maak je er wel tijd voor. Er is trouwens altijd wel een reden om geen tijd te geven aan je droom. Je moet werken/ iets met de kinderen/ de wasmand is vol/ je man is aan het zeuren. Enfin, je begrijpt wat ik bedoel. Zo jammer, want er zijn legio redenen om wél per direct met die cursus fotografie of portrettekenen te starten! En hoe leuk is het om je aandacht eens te geven aan iets waar je echt blij van wordt? Bovendien: jij bent óók iemand met eigen behoeften. Niets mis mee. Ps: don’t you worry: die drukte loopt niet weg hoor ;-).

Geld

Maar misschien is tijd niet het probleem, maar ontbreekt het je aan financiële middelen. Maak dan voor jezelf inzichtelijk hoeveel je nodig denkt te hebben. En koppel er vervolgens een lekker ouderwets spaarplan aan vast. Open een aparte rekening en zet elke maand het bedrag opzij dat jij kan missen. Ook kan het helpen om verstandige keuzes te maken. 3 keer per jaar op vakantie gaan is heel fijn, maar brengt je niet dichterbij je doel. Die nieuwe auto ook niet trouwens. Kies daarom goed je prioriteiten.

Te duur

Het kan ook zijn dat je plan na goed doorrekenen tóch te ambiteus blijkt te zijn. Stel het dan gewoon bij. In plaats van zelf een 2e huis in Spanje kopen, zou je ook elke zomer van huis kunnen ruilen met een Spanjaard. Kom je toch een eind in de buurt zonder dat het een rib uit je lijf kost. Of je verhuurt bijvoorbeeld je huis aan een bekende terwijl je zelf lekker op wereldreis gaat. Heb je in ieder geval een deel van de kosten gedekt.

Probeer het gewoon

Als een droom hebt, ga er dan voor. Wat heb je te verliezen? Als het toch niet zaligmakend blijkt te zijn, dan stop je er gewoon weer mee. En heb je meteen tijd voor de realisatie van de volgende droom. Ik wil mijn hele leven bijvoorbeeld altijd al een keertje golf surfen. Je weet wel, cool op zo’n plankje door tropisch water zoeven. Ik zie het al helemaal voor me. Volgende maand ga ik op Bali deze droom verwezenlijken, yeah!!!! Misschien heb ik het na een half uur zeewater happen wel gehad. Maar wellicht smaakt het naar meer en heb ik een leuke hobby erbij! Ik bedoel ermee te zeggen: volg je passie en ga er gewoon voor. En geen man over boord als het toch niet is wat je ervan verwacht. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Kortom, go for it girl!

Mo