FLEXIBEL DIËTEN & MACRO’S BEREKENEN

FLEXIBEL DIËTEN & MACRO’S BEREKENEN

Macro’s berekenen? Wat is dat nu weer? Hoe kan je hier mee afvallen en hoe gaat het precies in zijn werk? Lees de blog van vandaag om hier alles over te leren.

Wat zijn macro’s?

Voor het geval je net bent ingetuned en de eerdere stukjes over flexibel diëten hebt gemist: flexibel diëten gaat voor een belangrijk deel over het eten van macro’s en calorieën in de juiste verhoudingen. Macro’s zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Krijg je van een bepaalde groep te veel binnen, dan kom je aan. Beperk je bijvoorbeeld je koolhydraten met beleid, dan val je af. That’s simpel toch?

Lichaamstypen

Een belangrijke graatmeter voor de juiste verhouding tussen de macro’s, is je lichaamstype. Grof gezegd zijn er 3 typen:

a. ectomorf: dit zijn slanke, magere types met lange spieren

b. mesomorf: gespierde types, weinig vet

c. endomorf: mensen met een vollere bouw, sterk, meer vetmassa. Komen snel aan

Mengvormen zijn trouwens ook heel goed mogelijk, geen mens is immers gelijk. Elk type reageert nl. anders op voedingsstoffen.

Verhoudingen 

Als het goed is, heb je nu een beetje door welk lichaamstype je hebt. Dan kunnen we nu over naar stap 2: het inschatten van de verhoudingen tussen de macro’s.

a. Ben je ectomorf? Denk dan aan de volgende verhouding: koolhydraten 40-60 %, eiwitten 25 – 35% en vetten 15 -25%

b. Mesomorfe vriendinnen houden zich beter aan de volgende verdeling: koolhydraten 30 -50%, eiwitten 25-35% en vetten 25-35%

c. Last but not least de endomorfe types: 10-30% koolhydraten, 30-40% eiwitten en 30-40% vetten.

Macro’s berekenen

Een voorbeeld is altijd gemakkelijk, weet ik. Ik ben bijvoorbeeld een typische ‘endomorf’ en als ik alleen al naar koolhydraten kijk, dan kom ik al aan. Voor mij naar verhouding niet te veel koolhydraten dus. Ik hanteer dan ook de volgende verdeling: 30% van mijn voeding bestaat uit koolhydraten, 30% uit eiwitten en 40% uit vetten. Bij elkaar een mooie 100 procent. Hoe weet je nu hoeveel je precies van alles binnenkrijgt? Simpel, dit kan je gemakkelijk bijhouden in een app, zoals bijvoorbeeld “My fitness pal

Macro’s zijn geen exacte wetenschap

Staar je trouwens niet te blind op types, macro’s en verhoudingen. Het is nl. allemaal geen exacte wetenschap. Dus blijf altijd kritisch en luister goed naar je lijf. Ben je al een tijdje ijverig aan de slag met macro’s, verhoudingen etc. en val je niet af? Verander dan gewoon iets aan de verhoudingen tussen vetten, koolhydraten en eiwitten en dan komt het vast wel goed! Ik ga in ieder geval nog even door met mijn berekende verdeling van de macro’s, want het werkt als een tierelier! To be continued…

Psstttt….. wil je meer leren over verantwoord afvallen? Neem dan ook eens een kijkje in de rubriek “Get in shape“, waar je allerlei handige tips vindt om in vorm te komen én te blijven!