EASY IN SHAPE

Vorige week schreef ik je al dat ik komende tijd wat bewuster ga bewegen en eten, met als doel om op een relaxte manier summerproof te worden. Aan jullie enthousiaste reacties te merken, spreekt dit jullie ook best aan. Gezellig, om samen aan de slag te gaan en voor mij ook meteen een mooie stimulans! Regelmatig zal je op deze blog dan ook bruikbare tips vinden om in shape te komen.

7Vandaag ga ik je bijpraten over dé gemakkelijkste manier om in vorm te komen, ook voor vrouwen die niet zo sportief zijn, of die razend druk zijn. Ik heb het over bewegen in de meest elementaire vorm, namelijk wandelen. En denk nu niet meteen dat dit stuk voor 80-plussers is bedoeld, want ook als je regelmatig in de sportschool bent te vinden kan dit artikel interessant voor je zijn. Want, als je een beetje met beleid je stapjes zet, zit je aan het einde van de dag zo maar op afstanden waar de plaatselijke avondvierdaagse jaloers op is. En heb je niet alleen 400 calorieën extra verbrand, maar ook gewerkt aan strakkere bil- en beenspieren. Gewoon door meer te voet te doen in je dagelijkse leven.

Ik kan me voorstellen dat je je nog niet helemaal hebt verdiept in de wereld van het stappen tellen en dat je geen idee hebt hoeveel je er gemiddeld op de dag zet. Dus hou allereerst eens een dagje bij hoeveel passen je maakt. Je hebt er niet veel voor nodig, want waarschijnlijk zit er op je telefoon wel een stappenteller. En als je het echt profi wilt aanpakken, kan je een speciale stappenteller aanschaffen.

7Mocht je score aan het einde van de dag beneden de 5.000 stappen zitten, dan is dit volgens de geleerden echt te weinig. Je hebt door je zittende lifestyle nl. een sterk verhoogde kans op verouderings-en welvaartziekten (sorry, ik heb het niet verzonnen!). Vanaf 5.000 stappen kom je in het veilige gebied en ben je een stuk gezonder bezig. Maar wil je echt zoden aan de dijk zetten, zowel qua gezondheid als slanke lijn? Dan zul je toch echt rond de 10.000 stappen per dag moeten zetten. Dat komt overeen met 7,5 kilometer. En intensief sporten hoeft dan daarnaast helemaal niet volgens de deskundigen. Want door elke dag 10.000 stappen te zetten, schiet je conditie omhoog en verbruik je zo maar 400 calorieën extra. Bovendien worden je bil-en beenspieren sterker waardoor je nóg meer verbrandt. Klinkt interessant, toch?

4Alleen…..als ik naar een normale werkdag van mezelf kijk, dan kom ik bij lange na niet aan de 10.000 stappen. Maar daar gaat dus nu verandering in komen! Op zich is het niet moeilijk om het wandelen een plekje te geven in je dagelijkse handel en wandel. Het is, zoals met zoveel dingen, puur een kwestie van inplannen en doen! Tijdens de lunchpauze kan je er ook voor kiezen om even een blokje om te gaan. Levert in een half uur 4.000 extra stappen op. En in plaats van de auto te pakken, kan je natuurlijk ook heel gemakkelijk te voet ergens naar toe gaan. Op elke smartphone kan je tegenwoordig zien hoe lang je over een afstand te voet doet, dus kan je van te voren uitrekenen hoe laat je moet vertrekken. En je hoeft niet te parkeren, dus dat scheelt weer tijd. Daarbij gaan we natuurlijk de goede kant op qua weer, dus zet een lekker muziekje op je i-pod, trek een paar shining sneakers aan en let’s go! En alle stappen tellen mee, dus ook met de hond wandelen, in huis heen en weer stappen, over het strand lopen of, last but not least, uitgebreid shoppen (meteen een legitieme reden!). Easy toch? Dus doe je gezellig met me mee?