VIND JE IKIGAI

Het boek ‘Ikigai’ is een enorme hit. En dat snap ik best, want wie wil er nu niet het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven kennen? Deze bestseller schreeuwde om een vervolg en dat werd het praktische boek ‘Vind je Ikigai’. Lees snel verder voor een review van dit boek.

Ikigai

Misschien heb je niet meteen paraat wat de term Ikigai precies inhoudt. Geeft niet, ga ik je uitleggen. Ikigai is de reden waarom je ’s ochtens uit je bed komt. Anders gezegd: jouw passie. Misschien is het je werk, of je een van je hobby’s. Of wellicht heb je jouw Ikigai nog niet gevonden. Het nieuwe boek biedt handvatten om alsnog jouw Ikigai te duiden en zo het geluk in je leven een flinke oppepper te geven.

Vind je Ikigai

Vind je Ikigai. Ik kan me voorstellen dat je niet meteen weet hoe dit moet. Gelukkig kan je een beroep doen op het boek. In hun nieuwste boek proberen Miralles en Garcia je te helpen bij het vinden van jouw Ikigai. Het is nl. niet vanzelfsprekend dat je jezelf al bewust bent van jouw passie. Door middel van oefeningen aan het einde van elk hoofdstuk proberen ze je klaar te stomen voor de eindtest: het vinden van je Ikigai.

Stations

In het boek wordt als metafoor aansluiten gezocht bij treinen. Zo is het boek niet ingedeeld in hoofdstukken, maar in treinstations. Je wordt als het ware meegenomen op een innerlijke zoektocht door middel een reis langs diverse stations. Bij elk station wordt stilgestaan bij een essentieel onderdeel om jouw Ikigai te vinden. Bijvoorbeeld: neem 21 dagen de tijd om een nieuwe gewoonte te leren. Een ander hoofdstuk (station) gaat weer over het toepassen van geduld en volharding bij het realiseren van je doelen.

Tips voor het vinden van jouw Ikigai

De soorten tips in het boek zijn uiteenlopend. Er worden diverse handvatten gegeven waar je echt iets mee kan, maar er zijn ook stations waar de treinmachinst met hoog tempo voorbij mag snellen. Bijvoorbeeld het schrijven van korte, Japanse gedichten (haiku’s) is niet echt aan deze nuchtere Hollandse girl besteed. Ook van het eindeloos tekenen van perfecte cirkels (Enso) kan ik niet echt enthousiast van worden. Gelukkig zijn er genoeg hoofdstukken waarmee de schrijvers in mijn ogen op het juiste spoor zitten. Zie hieronder voor mijn favoriete tips.

8e Station: je element duiden

Hoe weet je nu waar je passie ligt? Een manier om deze te vinden is het opstellen van een negatief/positief lijst. Door vragen te beantwoorden over wat je allemaal níet leuk vindt, kom je vanzelf uit bij wat je wél kan beroeren. Een stap in de richting van het duiden van je Ikigai.

12e station: timing

Tijd is een kostbaar goed. Ga je hier niet goed mee om, dan loop je het risico dat de levenstrein aan je voorbij dendert. In de moderne tijd verliezen veel mensen tijd door social media. Door deze met mate aan te zetten, kan je efficienter werken. Verder wordt in dit hoofdstuk de zogenaamde “pomodoro-techniek” uitgelegd. Het werkt op de volgende manier. Nummer je belangrijkste taken van die dag en zet erachter hoeveel tijd je ervoor nodig denkt te hebben. Aan deze taken ga je in blokken van 25 minuten zeer geconcentreerd werken. Na een blok heb je 5 minuten pauze en start je met het volgende blok van 25 minuten. Ik werk zelf volgens deze methode en ben er gek op. Ik zal er binnenkort eens een blog aan wijden, want ik denk dat velen hier baat bij kunnen hebben.

Stem af op je levensdoelen

Pas aan het einde van het boek is een concrete oefening opgenomen voor het vinden concreet vinden van je Ikigai. Het een grote slotoefening, waarmee je een nieuwe koers kan uitstippelen in je leven. Je dient hiertoe, kort gezegd, onderstaande vragen te beantwoorden:

1. Waar hou ik van?

2. Wat heeft de wereld nodig?

3. Waarvoor kan ik betaald worden?

4. Waar ben ik goed in?

Het boek helpt je in dit hoofdstuk om een passende invulling te geven aan deze 4 Ikigai-componenten. Nl. nadat je deze hebt geduid, word je aangespoord om actie te nemen. Besteed je voldoende tijd aan alle compenten die jij belangrijk vindt? Is er voldoende evenwicht? Of ben je bijvoorbeeld alleen maar bezig bent met geldverdienen en besteed je te weinig tijd aan je passies?

Tot slot

Ik ben groot fan van de Ikigai-leer, dus ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat er een vervolg kwam op het eerste boek van Miralles en Garcia. De insteek om via tussenstationnetje bij ’the holy grale’, jouw Ikigia, te komen vind ik lumineus. Wel met kanttekening dat sommige vergezochte stationnetjes wat mij betreft beter op een zijspoor kunnen worden gezet. Met eindeloos cirkeltjes tekenen verover je in mijn ogen de wereld niet. Gelukkig blijven er in ‘Vind je Ikigai’ genoeg inspirerende stations over waarmee je als lezer letterlijk en figuurlijk kan thuiskomen. Een goede opstap dus voor het ontdekken, volgen én ontwikkelen van je passies.

Het boek ‘Vind je Ikigai’ is verkrijgbaar bij vrijwel elke Nederlandse boekhandel voor 15,00 euro. Ik kreeg het boek opgestuurd, maar dit heeft mijn mening niet beïnvloed.