BEAUTY-DOKTER ANNEMARIE VAN ROSMALEN

Annemarie van Rosmalen is een cosmetisch arts met een eigen cosmetische kliniek in Rotterdam. Deze beauty-dokter houdt zich dagelijks bezig met het mooier maken van mensen en is écht een aardige vrouw. Genoeg reden dus om eens nader kennis te maken!

Wat doe je precies voor werk?

Ik ben Annemarie van Rosmalen, afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkzaam als cosmetisch arts in mijn eigen kliniek, de Van Rosmalen kliniek. In mijn vak behandel ik mannen en vrouwen die liever niet meer in de spiegel kijken. Door cosmetische behandelingen voelen mensen zich net iets mooier, zelfverzekerder en blijer. Ik zeg altijd: “je wordt daardoor een mooiere versie van jezelf”. Veroudering hoort bij het leven. Stoppen kun je het verouderingsproces natuurlijk niet maar je kunt het wel vertragen. Helemaal als je al redelijk jong begint met behandelingen. Veroudering verandert de gezichtsvorm en er ontstaan rimpeltjes, pigmentvlekken en onregelmatigheden in de huid. We behandelen dit in de kliniek met injectables, laser, peelings en micro-needling.

Waarom ben je cosmetisch arts geworden?

Tijdens mijn studie wist ik al vrij snel dat ik deze richting op wilde maar het beroep cosmetisch arts was toen veel minder geaccepteerd dan nu. Het vak heeft zich de afgelopen jaren steeds verder geprofessionaliseerd door o.a. de opleiding en het keurmerk. Wij hebben daarvoor met het bestuur van de NVCG (Nederlandse Vereniging  Cosmetische Geneeskunde) en al de leden hiervoor hard gestreden. Ik vind het fantastisch en bijzonder dat ik door het doen van relatief kleine ingrepen bij mijn cliënten een groot verschil kan maken waardoor mensen weer graag in de spiegel kijken en zich gelukkiger voelen. Cliënten zeggen vaak tegen me dat ik een beeldhouwer ben en dat klopt wel een beetje.

Wie zijn de klanten van Annemarie van Rosmalen?

Dat is een rijke mix aan mensen, van schooljuffen tot directeuren, ondernemers, modellen en moeders. Bekende mensen en onbekende mensen, iedereen weet zo langzamerhand de weg naar de cosmetische geneeskunde te vinden. De grootste groep van mijn cliënten zit tussen de 35-55 jaar. Ongeveer 10% van mijn cliënten zijn mannen.

Welke behandelingen voer je het meest uit bij dames tussen de 35 en 50 jaar?

Het eerste wat vaak opvalt zijn de ogen. Door een vermoeide blik kun je boos kijken of chagrijnig. En daar kan ik mijn cliënten goed voor behandelen. Als je op je 35ste komt voor advies kan ik écht het verschil voor je maken en ervoor zorgen dat je niet versneld ouder lijkt te worden tot je 50ste. Vaak is dat een combinatie van lifestyleadviezen en behandelingen. Als mensen tijdig komen is er nog niet veel haast bij, dus kan het langzaam worden opgebouwd en kan ook nog worden voorkomen dat er veel donkerdere kringen ontstaan. Als rimpels al littekens zijn geworden of de huid is té dun en slap geworden kan ik steeds minder goed resultaat bereiken.

Wat zijn de kosten van de behandelingen?

Cosmetische behandelingen hebben het stigma duur te zijn en slechts bereikbaar voor de happy few. Dat is niet juist. Als je gedurende drie jaar 100 euro per maand kan besteden dan heb je een hele goede basis. Het resultaat blijft namelijk steeds langer zichtbaar waardoor de veroudering ook veel langzamer gaat. Het is ook een misvatting dat, als je er eenmaal aan begint, je er voor altijd aan vast zit.  Ook dat is onjuist. Voor 120 euro per maand kun je bv een frons behandelen, waardoor je niet onnodig boos kijkt, een laser of peeling waarmee je de huid een egale kleur geeft, een rimpel laten vullen of een donkere kring behandelen.

Doen deze behandelingen pijn en wanneer ben je weer toonbaar?

De meeste behandelingen doen geen pijn, maar ik neem altijd veel tijd om extra aandacht te kunnen besteden aan pijnstilling. Bij de meeste behandelingen kun je meteen weer over straat. Bij sommige behandelingen zie je gedurende een aantal dagen bijvoorbeeld rode korstjes ontstaan. Die verdwijnen na een paar dagen.

Laat je zelf iets doen?

Ook ik hoorde op een gegeven moment: “wat zie je er moe uit”. En dacht toen: ik ga er iets aan doen. Dus ik heb mijn ingevallen wangen laten opvullen. Botox in mijn voorhoofd en frons en de rimpels boven mijn lip laten opvullen. Daarnaast doe ik laserbehandelingen en peelings want een mooie huid is een sieraad voor je uiterlijk.

Welke alternatieven zijn er voor dames die injecties te eng vinden?

Ik raad mijn cliënten, die toch iets willen doen, maar injectables nog net een stap te ver vinden, aan om eerst naar de huidtherapeut te gaan. Zij kan alvast met peelings en laser IPL de huid mooier en strakker maken. Maar het belang van goede voorlichting is groot, want het zijn afbreekbare biologische materialen waarmee we werken. Deze zijn na verloop van tijd uit het lichaam verdwenen. Dat neemt vaak al de angst weg. Ook de voorbeelden van mijn cliënten die zijn behandeld en hier openlijk over spreken zijn van belang, want dan zie je dat ik nooit overbehandel maar altijd ga voor een natuurlijk resultaat. En zoals een van mijn cliënten laatst zei: “iedereen zegt dat ik er goed uit zie. En als ik dan vertel wat ik heb laten doen dan is de reactie steevast: “oh, maar daar zie je niks van”. En dat is helemaal mijn bedoeling!

Hoe weet je of een kliniek goed is?

De markt voor cosmetische behandelingen is een groeimarkt en dat trekt ook gelukszoekers aan, artsen die wat bijklussen maar weinig ervaring hebben met cosmetische behandelingen omdat ze in een ander specialisme werkzaam zijn. Daarom is het ook van het grootste belang om een kliniek te kiezen die een keurmerk heeft van de NVCG want dat betekent dat je kiest voor een gecertificeerde arts. Ik ben lid van de beroepsvereniging NVCG en voer in mijn praktijk ook hun keurmerk. Cosmetische geneeskunde wordt mogelijk in de toekomst een erkend beroep. De KNMG neemt hierover binnenkort een besluit. Daarvoor hebben we lang gestreden en met behulp van subsidie van het Ministerie van VWS op dit moment een tweede pilot van de opleiding cosmetische geneeskunde. Daarmee professionaliseren we ons beroep weer een stapje verder.

Dank je wel voor de bruikbare tips, Annemarie van Rosmalen!