VITAMINE C HELPT DE COLLAGEENAANMAAK

Goede voeding is een perfecte manier om de veroudering te vertragen, zowel van binnen als van buiten. Een ideaal Happy Aging-middel dus! Als je alleen naar het uitstellen van rimpels kijkt, dan is er 1 vitamine die er met kop en schouder boven uitsteekt. Het gaat vitamine C. Lees hier alle ins en outs over deze beauty-vitamine.

Vitamine C

Ik let altijd goed op mijn voeding, want het is een belangrijke tool om lekker in je vel te zitten. Zowel letterlijk als figuurlijk. Goede voeding zorgt nl. ervoor dat de veroudering vertraagt, zowel van binnen als van buiten. In dit stuk zal ik het alleen hebben over mijn favoriete “slow-ager” vitamine C. Ik zorg ervoor dat ik dagelijks voldoende groente en fruit eet met een hoog vitamine C-gehalte (zoals peterselie, paprika, sinaasappel, kiwi en citroen). Daarnaast slik ik elke dag een vitamine C-supplement.

De voordelen van vitamine C voor je huid

Vitamine C heeft vele voordelen. Vitamine C werkt als een anti-oxidant en beschermt daardoor je lichaamscellen tegen schade, bijvoorbeeld veroorzaakt door de zon of verontreiniging. Verder heeft je huid vitamine C nodig voor de aanmaak van collageen (bindweefsel), waardoor het stevig en elastisch blijft. Daarbij is vitamine C ook nog eens nodig om de collageen te vervoeren naar de huid. Kortom, vitamine C helpt echt tegen rimpels!

Hoeveel?

Het Voedingscentrum adviseert 75 mcg per dag voor volwassen vrouwen, maar ga er maar vanuit dat je hiermee de (rimpel)oorlog niet gaat winnen. Huid-en gezondexperts adviseren veelal tussen de 1000 en 3000 mg per dag te nemen. Deze aantallen ga je echter niet redden door het kauwen op sinaasappels en het pletten van citroenen. Een gemiddelde sinaasappel heeft bijvoorbeeld 66 mg vitamine C onder zijn schilletje verstopt. Zie jij jezelf al dagelijks minimaal 15 sinaasappels eten? Daar komt nog bij dat slechts een klein percentage van alle vitaminen en mineralen je huid bereiken. Allereerst zijn nl. de vitale organen aan de beurt. Je huid staat achteraan in de rij. Wil je dus profiteren van de beauty-voordelen, dan zul je echt flink wat vitamine C binnen moeten krijgen.

Vitamine C supplementen

Een goede oplossing voor het voldoende binnen krijgen van vitamine C, is het nemen van supplementen. Let hierbij wel op dat je een goede kwaliteit koopt en dat er bijvoorbeeld geen suiker is toegevoegd (zoals bij sommige bruistabletten). Suiker zorgt nl. voor het sneller ontstaan van rimpels en helpt natuurlijk ook niet bij het behoud van een goed postuur. Verder is aangetoond dat vitamine C in een ester-vorm (een derde generatie vitamine C), beter wordt opgenomen door je lichaam. Merken die ik je kan aanraden zijn: AOV, Vitals en Solgar.

Vitamine C op je gezicht

Vitamine C is niet alleen effectief als je het door voeding of supplementen binnenkrijgt. Ook door het op je huid te smeren kun je mooie resultaten behalen. Hierdoor profiteer je dubbel van de goede kwaliteiten van vitamine C. Denk aan de rechtstreekse bescherming tegen vrij radicalen die ontstaan door zonlicht of luchtverontreiniging. Ook helpt een goed vitamine C-serum geweldig tegen pigmentvlekjes in je gezicht. Ik smeer dan ook dagelijks een vitamine C-serum op mijn gezicht en kan echt niet meer zonder. NB: vitamine C smeren helpt alleen als de crème hoge percentages bevat.

Wil je meer weten over vitamine C-serums? Lees dan de volgende artikelen:

EmerginC Vitamin C Serum

Novexpert Vitamine C serum

SkinCeuticals Phloretin CF

Tot slot

Ik hoop dat je nu weet dat vitamine C echt belangrijk is als je rimpels en andere ongemakken nog even wilt uitstellen. Ik raad je gezond te eten en verder goede supplementen te gebruiken, voor zover je dit nog niet deed. Ook het smeren van een effectief vitamine C-serum is onmisbaar. Over andere beauty vitaminen, zoals vitamine A, E en B3, zal ik het een andere keer hebben.

Geniet van je weekend en liefs, Mo