WIL JIJ EEN PLATTE BUIK?

Regelmatig posten wij in de rubriek ‘Pop-up store’ berichten door en over powerwomen met een goede smaak en/of een interessant verhaal. Deze week: Jenny Bor. Zij is gediplomeerd Hormoon- en Voedingscoach en heeft vele (internationale) opleidingen gevolgd over onder andere natuurvoeding, Superfoods, hormonen en persoonlijke ontwikkeling. Jenny begeleidt mensen die last hebben van overgewicht, hormonale disbalansen, chronische (vage) klachten maar ook bijvoorbeeld extreme vermoeidheid of angsten.

Koolhydraatverslaving

Vind jij het ook zo lastig om het maar bij één koekje of chocolaatje per keer te houden? En zorgt die eerste zoete hap voor trek in meer? Dit is een logisch te verklaren verschijnsel, namelijk: Koolhydraatverslaving. Een hardnekkig iets dat ik in dit blog hoop inzichtelijk voor je te maken.

Hoe werkt het precies?

Ik beperk me vandaag tot koekjes maar wat in feite de daadwerkelijke ‘boosdoener’ is, is tarwe. Het gaat naast koekjes om snelle (slechte) koolhydraten. Tarwe bereikt in de vorm van exorfinen (afbraakproduct van gluten) de hersenen en exorfinen staan bekend om het verslavende effect en de snaaibehoefte die erdoor wordt geactiveerd. Door de hoge glycemische index van koek, c.q. tarweproducten, wordt er een soort van glucose-insuline achtbaan van verzadiging en honger in gang gezet. Dit is een cyclus die ongeveer twee uur duurt en zich door een  knagend hongergevoel kenbaar maakt. In het boek Broodbuik van William Davis wordt dit duidelijk uitgelegd. Je ervaart steeds meer pieken en dalen en krijgt ook steeds meer suikerbehoefte. Hier is geen wilskracht tegen bestemd.

Elke keer als je iets van snelle koolhydraten neemt, moet je alvleesklier aan het werk om insuline aan te maken. Behalve als je sport, dan ontzie je je alvleesklier!  Insuline zorgt ervoor dat de glucose (suiker) uit de koolhydraten via het bloed in de cellen terechtkomt zodat de bloedsuikerwaarde weer daalt. Hoe vaker per dag je alvleesklier insuline aanmaakt, hoe eerder je de kans loopt op een uitgeputte of overwerkte alvleesklier die uiteindelijk steeds minder insuline produceert en insuline-resistentie kan veroorzaken. Cellen raken dan ongevoelig voor insuline waardoor het de cel niet inkomt en de bloedsuikerwaarde lastig daalt, met alle gevolgen van dien. Hoe minder je alvleesklier hoeft te werken, hoe beter dit is. Door trage koolhydraten (de ‘goede’ dus) te eten, wordt je alvleesklier ontzien.

Wat kunnen de gevolgen (op lange termijn) zijn?

Het is belangrijk om te beseffen dat insulineresistentie een voorloper is van Diabetes II. Gelukkig is dit met andere, gezondere voeding over het algemeen een halt toe te roepen. Buiten het insuline-voordeel (een stabielere bloedsuikerspiegel en minder snaaibehoefte) zijn langzame koolhydraten ook belangrijk om vetopslag te voorkomen.

De volgende klachten kunnen zich in een vroeg of later stadium openbaren als je je lichaam dagelijks meerdere keren per dag grote suikeropdonders geeft:

  • (Mini)ontstekingen overal in het lichaam;
  • Het komt je gemoedstoestand en energieniveau niet ten goede;
  • Huidveroudering en rimpels door ‘glycatie’ (suikers gaan een reactie aan met de eiwitten in je lichaam);
  • Moeizaam in- en doorslapen;
  • Concentratieverlies;
  • Gewichtstoename, vooral op de buik;
  • Hormonale disbalans;
  • Darm- verteringsproblemen;
  • Huidontstekingen, acné.

fruitHoe kun je de cirkel doorbreken?
Je kunt het patroon op de volgende wijze doorbreken:

  • Combineer langzame koolhydraten met eiwitten en vetten zodat suiker trager in je lichaam wordt opgenomen;
  • Drink voldoende water;
  • Eet gezonde tussendoortjes ;
  • Zie de snelle koolhydraten als een bijgerecht (i.p.v. als hoofdgerecht);
  • Beweeg dagelijks minimaal ½ uur;
  • Neem voldoende rustmomenten in je leven en beperk stressfactoren zoveel mogelijk. Hoe meer stress je ervaart, hoe meer glucose je hersenen en cellen vragen en zoetbehoefte je ervaart;
  • Kruiden die goed zijn voor een stabiel bloedsuikergehalte: kaneel, chilipoeder, koriander, gember(thee) en rozemarijn;
  • Vervang de snelle koolhydraten door de tragere soort. Voorkom dat je alle koolhydraten uit je voedingspatroon schrapt. Koolhydraten zijn brandstof en leveren energie, je hebt ze nodig! Koolhydraatbeperkt eten kan zeker wel maar totaal vermijden is geen goed plan.

 

snelle koolhydraten (vermijden) trage koolhydraten (voorkeur)
witte rijst, witte pasta groene groente (liefst biologisch)
wit brood, witmeel producten, croissants allerlei soorten fruit (liefst biologisch)
chips, koek, chocolade, snoep, drop, taart, gebak amaranth, boekweithproducten
pizza, fastfood gerst, gierst, zilvervliesrijst
energierepen zemelen
frisdrank zoete aardappelen
ontbijtgranen met suiker quinoa
vruchtensap uit pak noten, zaden, peulvruchten, allerlei soorten bonen
aardappel linzen, kikkererwten

 

Je aanpassingen worden al snel beloond met:

  • Mooiere huid, haren en nagels;
  • Betere stoelgang;
  • Minder acné;
  • Psychisch welbevinden;
  • Gewichtsverlies, minder (buik)vet;
  • Voorkomen ouderdomsziektes;
  • Minder hongergevoel, eten wordt een bijzaak;
  • De insulineresistentie verbetert;
  • Bloedsuikerspiegel wordt stabieler;
  • Je houdt minder vocht vast;
  • Je hebt meer zin om te bewegen.

Doorbreek dus die koolhydratenverslaving!