ANTI-RIMPEL TIPS VAN EEN HUIDTHERAPEUT

Wil jij je huid écht in topvorm houden en rimpeltjes zo lang mogelijk uitstellen? Dan is volgens huidtherapeut Silvia Scheurwater het dagelijkse gebruik van 2 bepaalde producten onmisbaar. Het ene ken je waarschijnlijk wel, maar het andere is nog lang niet bij iedereen bekend. Lees snel verder.

Oorzaken van huidveroudering

Maar liefst 90% van vroegtijdige huidveroudering wordt veroorzaakt door schadelijke externe invloeden. Dit is niet alleen UV-straling, maar ook luchtvervuiling. Toch smeren veel mensen ter bescherming van hun huid alleen een product met een SPF (sun protection factor alias zonnebrand). Maar een SPF beschermt enkel tegen uv-straling. Vaak gebruikt men dit product ook nog eens alleen tijdens zonnige dagen. Maar hiermee doe je je huid echt te kort en bevorder je o.a. de vorming van rimpels. Ik vroeg huidtherapeut Silvia Scheurwater van de Van Rosmalenkliniek hoe dit precies zit en hoe je je huid beter kunt beschermen.

Silvia, waarom is het smeren van alleen een SPF onvoldoende tegen huidveroudering?

Behalve UV-straling hebben ook luchtvervuiling, infraroodstraling, roken en stress een negatieve invloed op je huid. Door deze invloeden ontstaat een oxidatieproces, met vrije radicalen als gevolg. Deze vrije radicalen zorgen ervoor dat je collageen oplost, met als gevolg huidverslapping en veroudering. Een breed spectrum zonbescherming SPF50 houdt enkel 55% van de vrije radicalen veroorzaakt door UV-straling tegen. En niet de rest van de vernietigende vrije radicalen die veroorzaakt worden door andere externe invloeden. Hiervoor heb je een product met een sterke anti-oxidant (EPF) nodig. EPF staat voor “environmental protection factor”. Het is een gecertificeerde maatstaf voor een correct geformuleerde, gestabiliseerde antioxidant. Zorg dus altijd dat je dag begint met een combinatie van zowel een SPF als een EPF. Als goede EPF kan ik bijvoorbeeld de antioxidanten van Skinceuticals aanbevelen.

Waarom moet je ook een SPF gebruiken als de zon niet schijnt?

UV-A straling dringt dwars door de wolken en glas heen. Daarom moet je dus niet alleen in de zomer, maar dagelijks (ook op bewolkte dagen) je huid goed beschermen. Om veroudering van je huid zo veel mogelijk tegen te gaan is voortdurende bescherming tegen UV-stralen dus een must.

Nog andere tips voor een blakend huidje?

Silvia: het beste resultaat krijg je door je huid van meerdere kanten aan te pakken. Dit wil zeggen goede bescherming, geregeld stimuleren, de juiste skincare (cosmeceuticals) en make-up die je huid niet verstopt. Skincare is van groot belang en kan ontzettend veel voor je huid doen als je maar het juiste gebruikt. Ingrediënten als glycolzuur, vitamine C en retinol/vitamine A-zuur spelen hierbij een belangrijke rol. Verder kun je de huid in topconditie brengen door regelmatig de huidtherapeut of cosmetisch arts te bezoeken.

Meer anti-rimpeltips: