BYE BYE EXTRA KILOOTJES!

Na in het verleden 10 kilo’s blijvend te zijn afgevallen, is er een resterend aantal kilo’s dat structureel weigert mijn heupen en benen te verlaten. Eigenlijk ben ik altijd op zoek naar “the holy grale” op dit gebied. Lees hier hoe mij dit vergaat.

Iets te zwaar

Onlangs was ik bij Max Health Club in Den Haag voor een grote doormeting. De sympathieke trainer Michael durfde het aan om op deskundige wijze mijn vetplooitjes te meten op o.a. mijn rug, buik en bovenarmen. Niet een heel charming gebeuren, maar wel goed om te weten hoe alles ervoor staat! Ook werden mijn gewicht en bloeddruk gecontroleerd en werd mijn conditie getest. Uit dit alles bleek dat ik voor een gezond gewicht eigenlijk een paar kilo’s te zwaar ben. Verder was mijn vetpercentage aan de hoge kant. Aai… Maar gelukkig niets onoverkomelijks! Michael en ik besloten dat het een goed streven zou zijn om 4 kilo’s aan vet te verliezen. Zowel gezondheids- als bikinitechnisch ;-).  Maatje 36 hoef ik trouwens niet (en zal ik ook nooit krijgen), maar een iets strakkere stroomlijn en een betere gezondheid heb ik natuurlijk niets op tegen.

flexibel dieten
Michael legt het allemaal nog een keertje uit

Hoe dan?

Ik ben een paar jaar geleden (blijvend) 10 kilo’s afgevallen en heb zeker wat ervaring op dit gebied. En dat is een understatement. Ik denk dat ik het merendeel van alle afslankmethodes wel een keer heb geprobeerd, haha…. Maar goed, als ervaringsdeskundige weet ik inmiddels wat wel werkt en wat niet. Het draait nl. om 2 dingen: je eten en je sporten. Geen hogere wiskunde, maar hoe breng je dit nu het beste in de praktijk?

Voeding

Je gewicht wordt voor 80% bepaald door je voeding. Belangrijk om dit te realiseren. Nu voer ik al jaren een best gezonde lifestyle. Dus met veel groenten, weinig suiker & snelle koolhydraten. Maar ook binnen een gezonde lifestyle kan je de teugels té los laten. Het liefst werk ik bijvoorbeeld hele handen met walnoten naar binnen de hele dag. Goed voor je huid, maar minder goed voor je derrière. Maar gelukkig heb ik een methode ontdekt waarbij je nog steeds (een portie, geen bulkverpakking) walnoten kan eten en toch afvalt. Deze methode heet: “If it fits your macros”.

If if fits your macros

Voor mij is flexibel diëten, alias “If it fits your macros“, de beste methode om afvallen. Hoe werkt het? Simpel. Je berekent hoeveel calorieën je op een normale dag nodig hebt. Dit is je calorie behoefte. Voor mij is dit bijvoorbeeld 2075 Kcal. Vervolgens trek je 10 tot 20 % van je calorie behoefte af. Ik kom dan voor mezelf op 1850 Kcal. En vervolgens zorg je dat je niet over dit getal heen komt. Dus bijvoorbeeld walnoten mogen nog steeds, zolang je maar zorgt dat je totale calorie inname voor die dag niet over jouw magische afvalgrens heengaat. Easy toch? Je kan dit goed bijhouden door middel van een zogenaamde tracker. Bijvoorbeeld Myfitnesspal vind ik een goede tool om je calorie inname bij te houden. Wil je hier meer over weten? Zie dan het eerdere artikel dat ik over flexibel diëten schreef.

Sporten

Voeding is 1 ding, maar sporten helpt natuurlijk ook magnifique als je in shape wilt komen. Niet alleen omdat je dan meer calorieën verbrandt, maar ook omdat je met de juiste oefeningen je calorie behoefte kan verhogen. Ga ik je uitleggen. De grote spieren in je lichaam (benen, borst, rug), verbruiken de meeste energie in je lichaam. Hoe groter deze spieren zijn, des te meer energie verbruiken ze. Het is dus zinvol om je vooral te richten op het trainen van deze grote spieren. Het heeft niet zoveel zin om eindeloos buikspieren te doen, want dat zijn slechts ienie mini spiertjes. En die verbruiken maar weinig energie. De frequentie van trainen is ook nog belangrijk, zo legde trainer Michael mij uit. Het heeft nl. pas echt zin als je minimaal 2 keer per week (met ongeveer evenveel dagen rust ertussen) aan krachttraining doet. Dit heeft te maken met de zogenaamde supercompensatie van je lichaam tussen de trainingen door, waardoor je net iets beter herstelt. Als je te lang rust houdt, dan zak je terug naar het oude niveau en heb je dit voordeel van supercompensatie niet.

Mijn sportweek

Hoe ga ik deze wijsheid in de praktijk brengen? Gewoon door vaker naar de sportschool te gaan om die grote spieren te trainen. In de winter zie je mij gemiddeld 1 keer per week in de ijzers hangen. Maar nu ga ik dat op advies van Michael opvoeren naar 2 keer per week. Verder wandel ik regelmatig omdat ik dit leuk vind. Lekker relaxed door de Zuid-Franse wijnvelden banjeren met een muziekje op. Ook doe ik nog aan karate en soms yoga om de spieren lang en soepel te houden. Maar de nadruk ligt op de krachttraining, want daar moet ik het echt van hebben.

Tot slot

Wil jij ook op een gezonde manier een paar kilootjes kwijt? Hou dan de artikelen op Forever 39 goed in de gaten. Er verschijnen regelmatig artikelen over mijn vorderingen, leuke weetjes en verantwoorde recepten. Ook zal sterrentrainer Carlos Lens regelmatig een tip geven over afvallen.

Verder raad ik je aan om (een tijdje) je calorieën en macro’s bij te houden. Hierdoor krijg je inzicht in wat je eigenlijk eet en kan je beter beslissen op welke voeding je moet ‘bezuinigen’ om te kunnen afvallen. Als je 10 tot 20% onder je caloriebehoefte gaat zitten komt het vanzelf goed en heb je bovendien ook geen honger. I lóóóve de methode van “If it fits your macros”!

Tot slot is het een goede stap om minimaal 2 keer per week aan krachttraining te doen bij een sportschool. Liefst 1 waar ze ook je resultaten bijhouden. Zo kan je goed zien of het een beetje zoden aan de dijk zet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in gewicht niet afvalt, maar dat je omvang toch afneemt. Ook kunnen ze je in een goede sportschool helpen met het kiezen van de juiste oefeningen voor je grote spieren.

Zet ‘m op!

x Mo