AFVALLEN & HET AVONDETEN

Wil je afvallen of juist op gewicht blijven? Dan is het belangrijk dat je ’s avonds de juiste dingen eet. Want als je met beleid je avondmaaltijd consumeert, hoef je ondertussen geen afbreuk te doen aan je droomfiguur. Het is vooral belangrijk wát je ’s avonds eet en ook nog eens wanneer precies. Nieuwsgierig? Lees dan snel mijn tips en tricks.

1cWAT EET JE ‘S AVONDS?

Het is, lijntechnisch, een tikje onverstandig om ’s avonds nog enorme hoeveelheden snelle koolhydraten te nemen. Dus hoe lekker het ook is, schrap die dagelijkse borden vol met pasta, rijst en aardappelen. Er zijn genoeg alternatieven. En je hoeft hiervoor niet heel veel te veranderen aan je favo kostje; laat gewoon de snelle koolhydraten weg uit het recept. Bij kip-kerry hoeft bijvoorbeeld geen rijst. Of laat bij pasta bolognese de pasta weg en vervang deze door extra groenten. En je kan ook heerlijke fake pasta maken of kopen, dan heb je echt hetzelfde idee, maar niet de extra pondjes. Onze pop-up kok Suzanne Kroon had trouwens laatst ook nog een heerlijk lowcarb avocado courgetti receptje. En wat dacht je een lekker visje in de oven, bedekt met allerlei soorten groenten? Kortom, keuze genoeg!

Eet verder geen fruit na het avondeten. Ten eerste kan dit spijsverteringsproblemen geven (fruit verteert nl. sneller dan de hoofdmaaltijd) en daarnaast is het, suikerspiegeltechnisch, niet goed om zo laat nog je lichaam vol te pompen met suikers.

Ps: het glaasje alcohol bij het eten (hoe lekker ook …) kan je ook echt beter laten staan (volgende week zal ik je nog eens precies uitleggen waarom dat ook al weer zo is).

WANNEER?

1b

Vooral met de avondmaaltijd is timing belangrijk. Eet je avondmaaltijd niet te laat, want anders verbrand je al die calorieën niet meer. Bovendien slaap je minder lekker met een volle maag, terwijl voldoende slaap ook essentieel is voor je figuur. Dus na 19:00 uur moet het afgelopen zijn met die calorie inname. Nog honger? Dan is dit een teken dat je te weinig hebt gegeten bij het diner. Schep dan gewoon voortaan wat extra groenten op. Misschien even wennen, maar je hebt er echt profijt van. Hiermee voorkom je nl. dat je ’s avonds laat nog gaat snaaien. Neem in plaats hiervan een lekker kopje thee, dat kan geen kwaad. Of ga bijvoorbeeld buiten een blokje om in plaats van het gebruikelijke loopje naar de keuken ’s avonds laat. Zo doorbreek je de gewoonte en het is meteen goed voor je spijsvertering!

Wil je meer praktische tips? Neem dan gerust eens een kijkje in de speciale rubriek ‘Get in shape‘.