COUPEROSE EN PIGMENTVLEKKEN VERHELPEN

Couperose en pigmentvlekken

Heb jij last van rode verkleuringen en gesprongen adertjes (couperose) of donkere plekken (pigmentvlekken) in je gezicht of op je handen? Deze meestal onschuldige aandoeningen verdwijnen helaas niet vanzelf. Gelukkig is er wel iets aan te doen. Cosmetisch arts Shai Rambaran en huidtherapeut Silvia Scheurwater van de Van Rosmalen kliniek vertellen je er alles over in onderstaand artikel.

Wat is couperose?

Silvia: Couperose zijn rode verkleuringen en gesprongen adertjes in je huid, vooral aan de zijkant van de neus, op je wangen, voorhoofd of kin. Deze ontstaan o.a. door een overmatige blootstelling aan de zon: oppervlakkige adertjes in de huid worden slapper en gaan uitzetten. Couperose ontstaat meestal na het 30e levensjaar en komt vaker voor bij mensen met een lichte huid. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Couperose wordt verergerd door hoge temperaturen zoals een sauna of hete douche. Maar ook door alcohol, stress of pittig eten. Mensen met een lichte huid hebben meer kans om couperose te ontwikkelen en ook erfelijke aanleg speelt een rol (dikte van de vaatwanden). Couperose lijkt op rosacea, maar de symptomen zijn anders (bij rosacea: rode bultjes, puskoppen en zwellingen).

Wat kun je eraan doen?

Silvia: Couperose verdwijnt helaas niet uit zichzelf, maar het is gelukkig goed te behandelen. In de Van Rosmalen kliniek behandelen we couperose met een vaatlaser en IPL. Deze combinatie maakt dat we de beste resultaten kunnen behalen. De vaatlaser pakt de dieper gelegen grote vaatjes aan en IPL kan kleine vaatjes en diffuse roodheid verminderen. Je voelt tijdens de behandeling kleine prikjes in je huid. Na de pulse is het gevoel direct weer verdwenen. Hemoglobine (rode kleur in het bloed) neemt de energie op en zet deze om in warmte. De warmte vernietigt het vaatje en zorgt daarnaast voor een enorme collageenstimulatie. Na enkele behandelingen zijn de vaatjes minder zichtbaar, voelt je huid strakker en zijn de poriën soms minder zichtbaar. De huid kan wat rood en gezwollen zijn, maar dit verdwijnt na een paar dagen. Voor een mooi resultaat heb je meerdere behandelingen (3-5) nodig met telkens een tussenpoos van minimaal 1 maand.

couperose
Deze meneer heeft na de behandeling (rechts) aanzienlijk minder last van couperose

Pigmentvlekken

Shai: pigment kleurt onze ogen, huid en haren en beschermt onze huid tegen uv-straling. Als we onze huid te lang blootstellen aan de zon, raken de cellen die pigment maken in de war, waardoor er ophogingen van pigment ontstaan: dit zijn de donkere vlekken op je huid. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. De bekendste zijn: ouderdomsvlekken, zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd.

Ouderdomsvlekken (Lentigo)

Ouderdoms- of zonnevlekken komen vaak voor bij mensen ouder dan 50. Het zijn de bruine vlekjes op de huid die (te) veel aan het zonlicht is blootgesteld, zoals handen en gezicht. Deze vlekken zijn vrijwel altijd goedaardig. Bijna iedereen krijgt met het ouder worden last van pigmentvlekken, zowel mannen als vrouwen. Deze bruine vlekken komen het meest voor in je gezicht, op het decolleté, of de armen en handen. De vlekken kunnen ook ontstaan door medicatie.

Als je zwanger bent kunnen de vlekken veel heviger worden. Het wordt dan een zwangerschapsmasker alias melasma genoemd (het wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen). De vlekken zijn onschuldig, maar kunnen wel zorgen voor een onrustig beeld. In sommige gevallen verdwijnen ze na de zwangerschap, maar we zien helaas ook dat de vlekken zichtbaar blijven. Melasma en ouderdomsvlekken zijn op verschillende manieren te behandelen. Maar het allerbeste advies dat ik kan geven is: preventie door middel van behandelingen én de juiste skincare.

Hoe voorkom je pigmentvlekken?

Shai: Door goede voorlichting: van jongs af aan de huid niet overmatig bloot te stellen aan schadelijk zonlicht en iedere dag goed in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge spf (30 of hoger). Huidschade door de zon wordt namelijk in het DNA opgeslagen en kan zich op oudere leeftijd ontwikkelen tot bijvoorbeeld huidkanker.

couperose
rechts zie je minder pigmentvlekken na de behandeling

De behandeling

Shai: Alle pigmentvlekken zijn over het algemeen te behandelen. Of ze helemaal zullen verdwijnen, hangt af van een aantal factoren zoals grootte, kleur en huidtype.

Pigmentvlekken behandelen we met de laser, een peeling, microneedling (enterpen) of de cryopen. En omdat een mooie huid thuis begint raad ik onze cliënten aan om te investeren in goede huidverzorgingsproducten die echt iets doen voor je huid: cosmeceuticals. Deze producten hebben een hoge concentratie aan actieve werkstoffen welke de pigmentvlekken lichter maken. Dit is 30% van het resultaat. In een eerste en vrijblijvend consult geven we onze cliënten een advies op maat over welke behandeling het meest geschikt is voor zijn of haar huid.

Cryopen

De cryopen kan op hoge druk de plek tot op de millimeter nauwkeurig bevriezen zodat het omliggende weefsel onbeschadigd blijft. Na afloop van de behandeling kan de huid rondom de plek een beetje rood kleuren. Dit verdwijnt weer na een paar dagen net als het korstje op de behandelde plek. Voor een goed resultaat moet deze behandeling minimaal 3 tot 4 keer worden herhaald. De cryopen veroorzaakt geen littekens.

Laser

De laserbehandeling is erop gericht om het overmatige en ongewenste pigment in de huid te verwijderen en is alleen geschikt voor donkere vlekken. De arts of huidtherapeut behandelt de aangedane plekken lokaal. Als er meerdere vlekken verspreid in het gelaat aanwezig zijn, wordt het hele gelaat behandeld. Deze energie wordt door het pigment in de huid opgenomen, zodat het kapot gaat en het pigment wordt verminderd. Je zal zien dat de pigmentvlekken dan tijdelijk iets donkerder kleuren, waarna het pigment spikkelig uit de huid komt en je veel egaler bent/wordt. De laserflits voelt aan als een speldenprikje, na de pulse is het direct verdwenen en kan je alleen nog wat warmte voelen.

Bij het bepalen van de sterkte wordt rekening gehouden met de diepte van de pigmentvlek, de dikte van de huid en het huidtype. Voor oppervlakkige pigmentvlekken zijn 1 tot 2 behandelingen nodig. Voor dieper gelegen pigmentvlekken zijn meerdere behandelingen (4-6) nodig om een goed resultaat te behalen.

Peelings

Pigmentvlekken kunnen ook worden verminderd met een chemische peeling om de bovenste huidcellen en pigmentkorrels van de opperhuid te verwijderen. Het resultaat is een verbeterde en frissere huidstructuur. Voor een goed resultaat zijn meerdere behandelingen nodig. De effectiviteit van een peeling hangt af van de sterkte van het gebruikte zuur dat we gebruiken. Voorafgaand aan de peelings dien je je huid thuis voor te bereiden met enkele cosmeceuticals. Hier zitten dezelfde ingrediënten in als in sommige peelings alleen lager geconcentreerd. Hierdoor bereiken we sneller resultaat, heb je minder last van downtime na de behandelingen en hou je het resultaat langer vast. De huidtherapeut zal je precies vertellen welk product voor jouw huid geschikt is.

Tot slot

Wil je -na het lezen van dit verhaal- niet langer je couperose of pigmentvlekken verbergen onder een laag make-up? En wil je preventief voorkomen dat je elk jaar steeds meer pigmentvlekken en couperose erbij krijgt? Laat je dan adviseren over een behandeling op maat. Kies voor een kliniek die door de NVCG is gecertificeerd. Zo weet je zeker dat jouw huid in goede handen is.

Heb je last van een ander soort vlekken of oneffenheden in je gezicht? Lees dan de eerdere huidspecials die bij Forever 39 verschenen. Zie bijvoorbeeld de artikelen van Silvia Scheurwater over melasma of rosacea.